Nord-Korea hinter om mulig atomtest

Nord-Korea antyder at de vil gjennomføre nye atomtester, og sier at de nekter å la seg diktere av amerikanerne. – Hvert øyeblikk vil vår kjernefysiske kapasitet være maksimalisert, heter det i en uttalelse fra landets ledelse.

Kim Jong-Un overværer rakettoppskyting

Nord-Koreas diktator Kim Jong-un lar seg ofte avbilde mens han overværer militærøvelser og prøveoppskytninger.

Foto: STR / AFP

Diktaturet er bestemt på at de vil fortsette utviklingen av sitt kjernefysiske program som et svar på det de kaller amerikansk aggresjon og hysteri, skriver Reuters.

Etter at Donald Trump tok om over makten i USA, har amerikanerne varslet et langt hardere linje overfor Nord-Korea, og at det kan ende i en militær konflikt, dersom trusselen fra atomvåpenprogrammet fortsetter å eskalere.

For å vise at USA mener alvor, har Trump sendt «hangarskipet USS Carl Vinson» til området for å delta på en stor militærøvelse. Målet er å avskrekke Nord-Korea og demonstrere den sterke alliansen mellom USA og Sør-Korea.

USS Carl Vinson i Sør-Korea.

Nord-Korea har truet med å senke «hangarskipet USS Carl Vinson»

Foto: Jo Jung-ho / AP

Militær opptrapping

Forrige uke ankom også atomubåten «USS Michigan». Ubåten kan frakte og skyte ut ballistiske undervannsmissiler og Tomahawk-raketter, og er utplassert i den sørkoreanske havnebyen Busan for å sende et tydelig signal til Pyongyang.

Under Nord-Korea-møtet i FNs sikkerhetsråd fredag, truet USAs utenriksminister Rex Tillerson Nord-Korea med nye sanksjoner dersom landet gjennomfører flere tester av atomvåpen. USA advarte om en mulig katastrofe hvis ikke mer gjøres for å stanse Nord-Koreas våpenprogram.

Men nordkoreanerne nekter å la seg diktere.

– Nå som USA tar orde for sanksjoner og press, som følge av sin nye politikk mot Nord-Korea, vil vi sette ytterligere fart på atomprogrammet vårt, sier en talsmann for Nord-Koreas utenriksdepartement.

Uttalelsen er gjengitt av det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA.

– Nord-Koreas tiltak for å «makse» atomprogrammet, gjennomføres fortløpende og hvor den suverene ledelsen ønsker det, sier talsmannen.

USS Michigan

Ubåten «USS Michigan» ankom havnen i Busan 25. april. Ubåten vil slutte seg til konvoien ledet av hangarskipet «USS Carl Vinson».

Foto: JERMAINE RALLIFORD / AFP

Trusler

Det lukkede landet har gjennomført fem atomprøvesprengninger og en rekke missiltester til tross for resolusjoner i FNs sikkerhetsråd. Den atomtesten ble gjennomført i 2016.

Retorikken fra regimet var også i helgen knallhard da truet med å senke atomubåten «USS Michigan».

– Dersom det prøver å forflytte seg, vil det lide en miserabel skjebne, og ende opp som et «undervannsspøkelse».

Nord-Korea har også advart amerikanerne om de er klare til å bekjempe det atomdrevne hangarskipet i et enkelt angrep

Uventet ros

I helgen kom Donald Trump med en uventet ros av diktatoren Kim Jong-un. I et tv-intervju i CBS' program «Face the Nation» sa Trump at Kim må være rimelig smart siden han har greid å holde på makten etter sin fars død.

– Han har uten tvil hatt å gjøre med noen tøffe personer, særlig generalene. I meget ung alder var han i stand til å holde fast på makten, sier Trump.

Kim Jong-un var bare 27 år gammel da han overtok etter sin fars død i 2011.

I det samme intervjuet virket presidenten å være villig til å lempe på de tidligere proklamerte handelskravene til Kina for å få hjelp i forbindelse med den økte spenningen rundt Pyongyangs atomvåpen- og rakettprogram, skriver NTB.

– Nord-Korea er kanskje viktigere enn handel. Handel er veldig viktig, sier han, men lar et spørsmål henge i lufta om ikke omfattende krigføring der potensielt millioner av mennesker dør, er viktigere, sier Trump.

– Om Kina kan hjelpe oss med Nord-Korea og løse det problemet, da er det verdt å inngå en avtale som ikke er så bra for USA, ikke sant?

Konserten til ære for Nord-Koreas grunnlegger ble avsluttet med en oppsiktsvekkende video.
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt