Sender atomubåt til Sør-Korea

Senatet i USA er kalt inn til møte i Det hvite hus om Nord-Korea-situasjonen, og det amerikanske forsvaret har sendt en atomubåt til Sør-Korea.

Det amerikanske forsvaret har sendt en ubåt til Sør-Korea

Samme dag som Nord-Korea skal markere grunnleggelsen av landets forsvar, tilspisses omstendighetene rundt det lukkede regimet ytterligere.

Tirsdag skal det amerikanske senatet brifes om situasjonen av blant andre utenriksminister Rex Tillerson og forsvarsminister James Mattis, varsler Det hvite hus.

Atomubåt

Samtidig har den amerikanske atomubåten USS Michigan ankommet Sør-Korea, ifølge Reuters.

Utplasseringen av ubåten ble varslet av president Donald Trump tidligere i måneden da han fortalte Fox Business at USA ville sende en «armada».

Trump advarer Nord-Korea

EN ARMADA: Donald Trump sender tydelige signaler til Nord-Korea.

Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

– Vi har ubåter. Veldig kraftige. Enda kraftigere enn hangarskipet Carl Vinson, sa Trump.

USS Michigan kan frakte og skyte ut ballistiske undervannsmissiler og Tomahawk-raketter, og er utplassert i den Sørkoreanske havnebyen Busan for å sende et tydelig signal til Pyongyang, skriver CNN.

Ubåten vil slutte seg til konvoien ledet av hangarskipet USS Carl Vinson. Nord-Korea truet søndag med å senke hangarskipet med et «supermektig forebyggende angrep». Regimet anser utplasseringen av konvoien som aggresjon fra amerikanerne.

Carl Vinson

TRUET: Søndag truet Nord-Korea med å senke hangarskipet Carl Vinson.

Foto: Mc2 Sean M. Castellano / AP

Det var fryktet at Nord-Korea vil gjennomføre flere missiltester eller atomprøvesprengninger i forbindelse med markeringen av 85-årsdagen til landets forsvar, men foreløpig har det ikke skjedd.

Det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap rapporterer at regimet i stedet gjennomfører det som blir beskrevet som «tidenes største» skarpe skyteøvelse i området rundt byen Wonsan.

Senest i forrige uke gjennomførte regimet en mislykket rakettest. Missilet skal da ha eksplodert nesten umiddelbart.

Både nabolandene og USA frykter at Nord-Korea skal utvikle missiler som klarer å frakte atomvåpen.

Kim Jong-un

TRUENDE: Nord-Koreas leder Kim Jong-un vil ikke akseptere det han anser som amerikansk aggresjon.

Foto: Str / AFP

–Ta det med ro

Kinas president Xi Jinping oppfordrer alle parter til å roe seg ned, og ikke gjøre noe overilt, etter en uke der retorikken rundt det Nordkoreanske regimet har blitt stadig skarpere.

CNN skriver at president Xi mandag hadde en telefonsamtale med Donald Trump der han oppfordret til samarbeid mellom alle parter for å løse atomutfordringene på Koreahalvøya.

– Kina håper å jobbe med de relevante aktørene, inkludert USA, for å bidra til å beholde fred og stabilitet på den koreanske halvøy, sa Kinas utenriksminister Geng Shuang i en uttalelse mandag.

Nord-Korea viste fram nye rakettar.

FRYKT FOR ATOMVÅPEN: Det er frykt for at Nord-Korea i dag vil gjennomføre rakett -eller atomtester i forbindelse med markeringen av militærets 85-årsdag. Dette bildet er fra forrige ukes markering av landets avdøde grunnlegger Kim Il-sungs fødselsdag.

Foto: Wong Maye-e / AP

FN-reaksjon

Mandag henvendte Trump seg også til medlemmer av sikkerhetsrådet i FN, som han tidligere har kritisert for mangel på inngripen overfor Syria og Nord-Korea.

– Man ser ikke FN, liksom, løse konflikter. Jeg tror det kommer til å begynne å skje nå, sa han under lunsjen med Sikkerhetsrådet i Det hvite hus.

Han la til at Sikkerhetsrådet må forberede seg på å innføre nye sanksjoner mot Nord-Korea, og at å avstå fra å gjøre noe er helt uakseptabelt.

– Landet er en virkelig trussel mot verden, enten vi vil snakke om det eller ikke.

Til stede var ambassadørene fra Kina og Russland, tradisjonelt Nord-Koreas viktigste støttespillere.

Trump sa også at verden har hatt bind for øynene når det gjelder Nord-Korea i flere tiår, men at nå er det slutt.

De tøffere sanksjonene skal ifølge Reuters inkludere forbud mot oljehandel, nekte nordkoreanske fly adgang, avskjære lasteskip på vei til eller fra landet og å presse kinesiske og andre utenlandske banker til ikke å samarbeide med Nord-Korea.

SISTE NYTT

Siste nytt