Nord-Korea har avfyrt testrakett

USA bekrefter at Nord-Korea har avfyrt en rakett nord for hovedstaden Pyongyang. Oppskytingen skjer bare timer etter sterk kritikk i FN.

Nord-Korea parade

VISTE FRAM MISSILER: Ifølge det offisielle nyhetsbyrået i Nord-Korea er dette ballistiske missiler som ble vist frem i en militærparade i Pyongyang i forbindelse med 105-årsdagen for avdøde Kim Il-sung.

Foto: Str / AFP

Amerikanske myndigheter bekrefter i natt at de har registrert en rakettoppskyting i Nord-Korea. Det var først det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap som meldte om oppskytingen, etter informasjon fra forsvaret i Sør-Korea.

Ifølge Reuters melder det sørkoreanske militæret at testoppskytingen fra nabolandet skal ha mislyktes.

I en pressemelding i natt melder det amerikanske forsvaret at raketten ikke forlot nordkoreansk territorium, og at missilet ifølge det amerikanske luftforsvaret aldri var en trussel mot Nord-Amerika.

Det skal være snakk om en ballistisk missil, det vil si en rakett som kan frakte en bombe, og det skal være fjerde gang denne måneden at en prøveoppskyting i Nord-Korea har feilet.

Reuters siterer anonyme FN-kilder om at Nord-Korea trolig har testet ut en mellomdistanserakett, kjent som KN-17.

Den første testen av denne typen rakett skjedde trolig 5. april i år, skriver nettstedet Missilethreat.

Trump kritiserer Nord-Korea

Raketten skal ha blitt skutt opp fra Pukchang-regionen, nord for hovedstaden Pyongyang. Den skal ha gått opp i nordøstlig retning, og kom 71 kilometer opp i luften før den etter få minutter gikk i oppløsning.

Sør-Korea sier, ifølge Reuters, at oppskytingen er et klart brudd på FN-resolusjoner.

Sørkoreanske stridsvogner nær grensen til Nord-Korea

STRIDSVOGNER: Sørkoreanske stridsvogner tar del i den årlige militærøvelsen i nærheten av grensen til Nord-Korea.

Foto: Ahn Young-joon / AP

USAs president Donald Trump har i natt vært ute på Twitter og kritisert Nord-Korea for rakettoppskytingen. Trump mener handlingen viser manglende respekt for Kina og Kinas president.

Laster Twitter-innhold

Samtidig ankommer et av verdens største, og amerikanske, krigsskip, farvann i nærheten, for å ta del i den årlige militærøvelsen med Sør-Korea, noe som virker provoserende på Pyongyang.

Den amerikanske missilubåten USS Michigan ligger allerede til kai i Sør-Korea, i det som offisielt heter et «rutineoppdrag». Ubåten kom til Busan 25 april, da Nord-Korea feiret 85-års dagen for Den koreanske folkehæren, skriver CNN.

USS Carl Vinson

VERDENS STØRSTE: Det amerikanske krigsskipet USS Carl Vinson er på veg inn i farvann i nærheten av Nord-Korea.

Foto: AP

Stengte T-banen

I den japanske hovedstaden Tokyo ble en av hovedårene av byens omfattende t-banesystem stengt i ti minutter da rakettoppskytingen ble kjent. T-banen ble gjenåpnet da det ble klart at byen var utenfor fare.

Japan frykter at landet skal rammes av nordkoreanske raketter, ikke minst fordi Japan er en av USAs nærmeste allierte og huser amerikanske militærstyrker.

Det skal være første gang Tokyo har stengt deler av sitt t-banesystem på grunn av en nordkoreansk rakettoppskyting, skriver Reuters.

Nordkoreanske tropper på japansk TV

UROLIG: Tokyo stengte en av T-banens hovedårer i frykt for Nord-Koreas rakettoppskyting. Her går japanere forbi en TV-skjerm som viser nordkoreanske tropper.

Foto: Koji Sasahara / AP

Kritikk i FN

Fredag fikk Nord-Korea hard kritikk i FN.

USAs utenriksminister Rex Tillerson truet Nord-Korea med sanksjoner dersom landet gjennomfører ytterligere tester av atomvåpen.

Storbritannias statsminister Theresa May sa at Nord-Koreas våpentester utgjør en trussel mot den globale freden og stabiliteten i verden. Hun sa at Storbritannia vil samarbeide med sine partnere for å legge press på Nord-Korea.

Nord-Korea tester rutinemessig en rekke ballistiske missiler til tross for FN-forbud.

Landet har varslet at de ønsker å utvikle langdistanseraketter som er i stand til å nå kysten av USA.

Mens rakettoppskytinger med kortere rekkevidde nærmest er blitt rutine, er bekymringen stor når det gjelder landets evne til å produsere langdistanseraketter, skriver nyhetsbyrået Ap. Slike tester følges med argusøyne fra omverdenen.

– Korea-trusselen er reell

Japans utenriksminister Fumio Kashida sa i FNs sikkerhetsråd fredag at trusselen om at Nord-Korea kan komme til å sende raketter eller bruke atomvåpen mot andre land er reell, og mer enn et hypotetisk problem.

Japans utenriksminister Fumio Kashida mener trusselen er reel og mer enn et hypotetisk problem. Det sa han på et møte i FNs sikkerhetsråd i dag.

Russland på sin side advarer om at den skarpe retorikken mot Nord-Korea kan få «skremmende konsekvenser.»

– Bruk av makt mot Nord-Korea er fullstendig uakseptabelt, og kan føre situasjonen inn på en katastrofal kurs, sa den russiske utsendingen til FNs sikkerhetsråd.

Gennady Gatilov: - Verden lurer på om det blir krig eller ikke. Sa i FNs Sikkerhetsrådsmøte i dag

SISTE NYTT

Siste nytt