Hopp til innhold

Trump ba Sør-Korea betale, nå tar USA regninga likevel

Hvem skal betale for rakettskjoldet som skal skyte ned eventuelle raketter fra Nord-Korea? Tidligere denne uka ba USAs president, Donald Trump, Sør-Korea om å betale for hele sulamitten, nå blar USA likevel opp one billion dollars.

Rakettskjold

RAKETTSKJOLD: Slik ser deler av forsvarssystemet som skal installeres i Sør-Korea ut.

Foto: Ben Listerman / AFP

– Jeg har informert Sør-Korea om at det ville være på sin plass om de betalte for dette, sa president Trump i et intervju med nyhetsbyrået Reuters tidligere denne uka.

Avtalen om å plassere det amerikanske rakettskjoldsystemet Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) i Sør-Korea ble gjort mellom USA og Sør-Korea i fjor, før Donald Trump ble president.

USA skal betale for driften

Rakettskjoldet skal først og fremst beskytte Sør-Korea fra eventuelle angrep fra Nord-Korea som den siste tiden har vist tegn på at de ruster opp forsvaret og har bedrevet en rekke tester av stridsraketter.

Avtalen om å plassere rakettskjoldet i Sør-Korea gikk ut på at Sør-Korea stiller med landområder og infrastruktur og at USA betaler for drift og vedlikehold.

President Trump ville at Sør-Korea selv tok regninga på en milliard dollar og skapte med det stor furore hos koreanske myndigheter. Flere medier, blant andre CNN, meldte at dette utspillet kunne ødelegge frihandels-avtalen mellom USA og Sør-Korea.

Rakettskjold på vei

RAKETTSKJOLD PÅ VEI: Amerikanske styrker frakter utstyr til Sør-Korea som skal brukes til rakettskjoldbasen.

Foto: AP

Nå har USA, ifølge nyhetsbyrået Reuters, snudd i saken og vil likevel betale sin milliard, rundt ni milliarder norske kroner.

I en telefonsamtale på søndag skal presidentens sikkerhetsrådgiver, H.R. McMaster, ha forsikret sørkoreanske sikkerhetsmyndigheter om at avtalen står og at USA tar sin bit av regninga.

Store protester

Store deler av det avanserte forsvarssystemet ble denne uka fraktet til området det skal stå i Seonjgu, sør i landet, melder Reuters.

Planleggingen av våpenskjoldet har møtt stor motstand fra Kina som mener at den kraftige radaren vil komme til å overvåke kinesiske områder og true kinesisk sikkerhet. Folk som bor i området der anlegget settes opp er også engstelige for at stedet blir et bombemål for Nord-Korea. Søndag protesterte flere hundre fastboende mot anlegget og forsøkte å hindre amerikanske soldater i å komme seg fram til området.

– Ikke lyv for oss. Dra tilbake til deres eget land, skal folkemengden ha ropt til de amerikanske soldatene.

Prostester mot våpenskjold

HATER VÅPENSKJOLDET: Demonstranter stilte opp utenfor den amerikanske ambassaden i Seoul, lørdag 29. april.

Foto: Ahn Young-joon / AP

Høy spenning

Spenningen på den koreanske halvøya har vært høy de siste ukene. Grunnen er ryktene om at Nord-Korea produserer nye våpen og vil foreta testoppskytinger av langdistanseraketter eller atomvåpen.

Landet har også varslet at de ønsker å utvikle langdistanseraketter som er i stand til å nå kysten av USA.

LES OGSÅ: Paven vil ha forhandlingar om Nord-Korea

Et land som virkelig frykter nordkoreansk opprusting er Japan. Japan frykter at landet skal rammes av nordkoreanske raketter, ikke minst fordi Japan er en av USAs nærmeste allierte og huser amerikanske militærstyrker.

Nordkoreansk undervannsrakett

NORDKOREA RUSTER OPP: En undervannsrakett vises fram 15.april i Pyongyang i Nord-Korea.

Foto: Wong Maye-e / AP

Fredag fikk Nord-Korea hard kritikk i FN. Storbritannias statsminister Theresa May sa at Nord-Koreas våpentester utgjør en trussel mot den globale freden og stabiliteten i verden. Hun sa at Storbritannia vil samarbeide med sine partnere for å legge press på Nord-Korea.

Kun timer etter kritikken avfyrte Nord-Korea en testrakett nord for hovedstaden Pyongyang.

SISTE NYTT

Siste nytt