Ennå da det ble lyst lørdag morgen viftet folk med flagg, tutet med bilhornene og skjøt opp fyrverkeri på Tahrir-plassen i Kairo.
– Jeg er stolt over å være egypter, sier Rasha Abu Omar, en av mange titusener som festet på Tahrir-plassen som i 18 dager har vært episenteret for revolusjonen.
- LES OGSÅ:
- LES OGSÅ:
Også i andre nabolag i Kairo og i Alexandria og andre byer i Egypt var det festing og feiring til inn i de små timer, med plasser og torg tettpakket med folk, mange av dem familier med barn.
NETT-TV: Se direkte fra Kairo.
– Endelig får vi et styre som vi selv velger. Kanskje kommer vi etter hvert til å få det samfunnet vi drømte om, sier Abu Omar.
Hæren er nøkkelen
Egypts skjebne ligger nå hos de militære. Mubarak overlot makten over de væpnede styrkene til generalstaben, under ledelse av forsvarsminister Muhammad Hossein Tantawi, da han gikk av og ble fløyet til sitt feriepalass i Sharm el-Sheikh fredag kveld.
- LES OGSÅ:
- LES OGSÅ:
En bølge av lettelse skyllet over landet og hele Midtøsten da det ble klart at landet unngikk volden alle ventet da Mubarak fortsatte å klynge seg til makten torsdag kveld.
De militære gjorde det klart helt fra begynnelsen at de ikke ville bruke makt mot folket, og de fleste demonstrantene uttrykte tillit til at hæren fortsetter å opptre i tråd med folkets interesser.
En militær talsmann lovte på statlig fjernsyn at hæren ikke vil opptre som erstatning for en regjering. Han hyllet også dem som er falt i løpet av oppstanden, anslagsvis 300 mennesker, ifølge Human Rights Watch.
Ingen ledere
Oppstanden, som i stor grad ble organisert på internett, brakte ikke fram noen klare ledere, noe som gjør omverdenen usikker på hva framtiden vil bringe.
Wael Ghonim, Googles markedssjef i Egypt som satt tolv dager i fengsel og som noen har sett på som en mulig leder, fortalte CNN at ingen har ledet oppstanden.
– Alle som føler de var blant lederne, forteller ikke sannheten. Det var revolusjon 2.0. De virkelige heltene er de tusener som var i gatene, sa han. Han har tidligere sagt at han selv ikke har ambisjoner.
Men når det ikke var noen klare ledere under folkeoppstanden, er det heller ingen som kan lede og organisere de store folkemassene når det etter hvert går mot valgkamp og demokratiske valg.
Høyprofilerte opposisjonsfigurer som Mohamed ElBaradei og lederen for Den arabiske liga, Amr Moussa, nevnes som viktige ledere i framtiden, men ElBaradei har vært utenlands i 30 år og Moussa var nært tilknyttet regimet.
Organiserte
De eneste vel organiserte enhetene i landet etter oppstanden, er de militære på den ene siden og Det muslimske brorskapet på den andre. Andre partier ble sterkt undertrykt under Mubarak og trenger tid til å bygge seg opp.
Hæren og brorskapet er dermed de som i teorien kan fylle vakuumet om ikke folkeoppstanden selv frambringer ledere og en organisasjon.
Brorskapet var imidlertid bakpå da oppstanden startet, og spilte ikke noen lederrolle da den fortsatte. De regnes dessuten som moderate, og de har selv uttrykt tillit til de militære og oppfordret dem til å overlate makten til en sivil regjering som raskt som mulig.