Hopp til innhold

Han startet opprøret

Den 17. desember i fjor tente Mohamed Bouazizi på seg selv i den tunisiske byen Sidi Bouzid. Den fjerde januar i år døde han av skadene.

Zine El Abidine Ben Ali og Mohamed Bouazizi

Mohamed Bouazizi, grønnsakhandleren som tente på seg i Tunisia døde før han fikk oppleve følgene av det han satt igang. Den nå avsatte presidenten i Tunisia Ben Ali besøkte Mohamed Bouazizi på sykehuset i romjula.

Foto: Ap

Hittil har to presidenter gått av som følge av hans desperate handling, først tunisias president Zine El Abidine Ben Ali som flyktet hals over hode den 14. januar etter vel 23 år ved makten. Det skjedde fordi Bouazizis selvmord hadde ført til kraftige opptøyer over hele Tunisia. Opprøret fikk navnet Jasminrevolusjonen.

I dag, den 11. februar, var det Egypts president Hosni Mubarak som forlot presidentpalasset i Kairo etter et folkelig opprør som var inspirert fra Tunisia.

Etter Bouazizis død har det også vært opptøyer i land som Algerie, Sudan og Jemen uten at demonstrantene der har oppnådd det samme som i Tunisia og i Egypt.

Politiet ydmyket ham

Mohamed Bouazizi tok livet sitt etter at politiet nektet ham å selge frukt fra vogna hans på gatene i Sidi Bouzid. En kvinnelig politibetjent sto for konfiskeringen av håndkjerra. Hun slo til ham i ansiktet, spyttet på ham, beslagla vekta han brukte og veltet håndkjerra, en ydmykende handling for en mann i et muslimsk land. To av kvinnens politikolleger var også med på å slå Bouazizi.

Bouazizi hadde ikke penger til å bestikke politiet. To av hans søsken har hevdet at politiet forsøkte å presse ham for penger.

Moren til Mohammed Bouazizi

Moren til Mohamed Bouazizi sier ydmykelsen, og ikke fattigdommen, som gjorde at sønnen tente på seg selv.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

I et intervju med Reuters prøvde ei av søstrene hans å forklare handlingen.

- Hva slags behandling tror du han ble utsatt for når han gjør noe så desperat som å tenne på seg selv? De tok fra ham varene som han hadde kjøpt på kreditt for å kunne brødfø familien sin. I Sidi Bouzid blir mennesker uten penger til bestikkelser, eller forbindelser, ydmyket, fornærmet og får ikke leve,sa søsteren.

Moren sa at sønnen tok livet sitt på grunn av den ydmykelsen han ble utsatt for, og ikke fattigdommen han levde i.

Les også:

Etter å ha blitt ydmyket av politiet, oppsøkte Bouaziz guvernørkontoret for å klage. Guvernøren vil ikke snakke Bouazizi, selv om han truet med å tenne på seg selv dersom han måtte gå med uforrettet sak. Han forlot guvernørbygningen, skaffet seg en kanne med bensin og tente på seg selv utenfor bygning.

Ifølge familiens advokat ble Bouazizi kjørt til det lokale sykehuset, men brannskadene var så alvorlige at han først ble sendt til et annet sykehus, og etter at myndighetene begynte å interessere seg for saken hans, ble Bouazizi overført til et tredje sykehus.

Ben Ali på besøk

Da gatedemonstrasjonene begynte, besøkte den daværende presidenten Ben Ali Mohamed Bouazizi på dette sykehuset i romjulen. Da han døde, fulgte anslagsvis 5000 mennesker ham til graven.

Mange unge tunisiere identifiserte seg med den fattige 27 åringen som ble nektet å forsørge familien sin lenger, som ikke hadde råd til utdannelse og som ikke hadde utsikter til et mer inntektsgivende arbeid, en skjebne han delte med utallig andre unge tunisiere.

Graven til Mohammed Bouazizi

Mohammed Bouazizis grav er blitt et valfartssted i Tunisia.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Dermed var protestene mot presidentfamilien og landets øvrige maktelite i gang. Bare dager etter at president Ben Ali hadde flyktet fra Tunisia, begynte unge egyptere å samle seg på Tahrirplassen i sentrum av Kairo med krav om forandring, og protester mot korrupsjon, økende priser og få jobbemuligheter.

Det er ikke dermed sagt at det som kuliminerte med presidentens avgang i Egypt i dag ikke ville ha skjedd uten Bouazizis handling i Tunisia. Opprøret i Egypt er egypternes eget, men forbindelsen er der.

Felles skjebne

Bouazizis livshistorie er ikke særlig forskjellig fra historien til mange andre unge tunisiere, og unge i mange andre udemokratiske fattige land.

Faren var bygningsarbeider som arbeidet i Libya, Han døde av hjerteinfarkt da sønnen var tre år gammel. Moren giftet seg etter en stund med Mohameds onkel og han vokste opp sammen med seks søsken.

De gikk på den lokale ett-roms landsbyskolen, og Mohamed arbeidet fra han var ti. I slutten av tenårene sluttet han skolegangen for å forsørge familien på heltid.

Da han var gammel nok søkte han seg inn i forsvaret, men fikk avslag. Det samme skjedde da han søkte på ulike jobber.

De rundt 140 dollarene, knapt 830 kroner, han tjente i måneden gikk med til å brødfø moren, stefaren, søsknene og seg selv, i tilegg til at pengene også sikret en søster universitetsutdannelse.

Bouaziz fikk ikke selv oppleve virkningene av det han gjorde, men han har skaffet seg en plass i historien.

I Paris har borgermesteren bestemt at en plass skal oppkalles etter ham.

Se grafisk oversikt - Dette har skjedd til nå: nrk.no/multimedia/1.7487360

SISTE NYTT

Siste meldinger