Utvik: Avgjørende hva hæren gjør nå

Egypt-ekspert Bjørn Olav Utvik sier situasjonen i landet framover avhenger mye av hva hæren velger å gjøre med makten de nå har fått.

Egypt-ekspert Bjørn Olav Utvik

SE VIDEO: Førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, Bjørn Olav Utvik, om framtiden for Egypt.

Førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo og Egypt-forsker, Bjørn Olav Utvik, sier at et av spørsmålene som allerede under jubelscenene i Egypt begynner å melde seg er:

Hva gjør hæren med denne makten de nå har tatt - eller fått - fra Mubarak?

– Vil de, som demonstrantene åpenbart ønsker, erklære en klar retning mot demokrati, oppheve unntakstilstanden innen kort tid, oppløse parlamentet og skrive ut nyvalg, skape organisasjonsfrihet, frihet for partier, og invitere opposisjonen til en overgangsregjering eller overgangsråd for å delta i å utforme overgangen til det nye Egypt.

- Eller vil de bare bli sittende og si at dette skal de kontrollere, med vage løfter og at de blir sittende til presidentvalget i september.

– Hvis de gjør det siste så er vi i gang med nye demonstrasjoner i løpet av kort tid, sier Utvik.

Ifølge TV-kanalen Al Arabiya kommer generalstaben til å oppløse nasjonalforsamlingen og kaste regjeringen. Det er ventet en offisiell kunngjøring senere, ifølge kanalen. Men foreløpig er ingenting bekreftet.

Vil ha reelt demokrati

Utvik tror det er stor sjanse for at det blir et demokratisk utfall for Egypt.

Jeg kan ikke se gledesscenene uten å forstå at de 80 millioner egypterne, som oss, ønsker demokrati. De ønsker frihet, de vil ha frihet til å bestemme over sitt eget liv og ikke lenger bli ydmyket.

– Dersom militæret avspiser dem med å si «Slapp av, gå tilbake og jobb, dette skal vi ta oss av», så kommer ikke folk til å finne seg i det, sier han.

Utvik sier det er flere personer som kan være aktuelle til å overta etter Mubarak.

Han sier lederen av Den arabiske liga, Amr Moussa, kan være en kandidat, det kan også Mohamed ElBaradei være. Dersom parlamentet oppløses, sier grunnloven at makten skal gå til den som leder grunnlovsdomstolen som er en dommer.

– Men egypterne er ikke opptatt av den nye sterke mann, de er opptatt av et folkevalgt parlament som skal ha større makt enn det har hatt til nå og et reelt demokrati, sier Utvik.

Gamle fjes vrakes

Midtøsten-ekspert Nils A. Butenschøn tror det ligger an til et genuint skifte i Egypt, ikke bare en moderert videreføring av dagens regime med nye ansikter.

– Mellomlagene i det militære har vist stor sympati med demonstrantene og vil trolig komme i førersetet.

Ingen av personene som forbindes sterkt med det gamle regimet, som visepresident Omar Suleiman, har folkets tillit. De vil bli vraket, sier Butenschøn til NTB.

Tror de vil være på folkets side

Jan Espen Kruse i Kairo

Jan Espen Kruse i Kairo.

Foto: NRK

NRKs utenriksmedarbeider Jan Espen Kruse i Kairo sier de militære lederne nå forteller folk at de må komme seg tilbake på jobb, og at det nå får det være nok med demonstrasjoner.

– Alle de jeg har snakket med i kveld har stor tro på at militæret kommer til å være på folkets side, sier Kruse.

Det store spørsmålet er hvilken framtid Mubarak har i landet og hva han skal foreta seg.

– Det går rykter om at han vil reise til et av nabolandene. Han vil nok holde seg borte fra hovedstaden Kairo inntil videre, i hvert fall til gemyttene har roet seg. Han vil neppe bli særlig godt mottatt her nå, sier Kruse.

Video Dette var Mubarak styre

SE VIDEO: Dette var Hosni Mubaraks styre.

SISTE NYTT

Siste nytt