Hopp til innhold

Militærleder ber franske mål være i fred

Offiseren Ibrahim Traore, som har tatt makten i Burkina Faso, ber sine tilhengere la franske mål være i fred. Lørdag og søndag ble den franske ambassaden angrepet.

Brann ved Frankrikes ambassade i Burkina Faso.

SISTE: President Paul-Henri Damiba har søndag formelt bedt om å få gå av som leder av landet, etter at kaptein Ibrahim Traore fredag kveld tok over makten, melder Reuters.

– Situasjonen er under kontroll. Vi ber dere vende tilbake til normale gjøremål og avstå fra alle former for vold og ødeleggelse. Ikke gå løs på ambassaden eller militære baser, sa en ikke navngitt offiser på statlig TV.

Ved siden av ham sto Ibrahim Traore, kapteinen som på fredag erklærte at lederen for den sittende militærjuntaen var avsatt og at han selv hadde overtatt makten.

Det siste døgnet har den franske ambassaden vært under angrep. Burkina Faso var en fransk koloni frem til landet ble uavhengig i 1960, men den franske innflytelsen er fremdeles sterk.

Lørdag kveld ble det avfyrt skudd og satt fyr på sperringer utenfor ambassaden. Søndag formiddag ble bygningen pepret med stein.

Til slutt ble det avfyrt tåregass inne fra ambassadeområdet mot demonstrantene.

Franske militærbaser og kulturinstitutter har også blitt angrepet.

Fredag kveld stod en gruppe soldater frem på nasjonal TV i Burkina Faso og erklærte et militærkupp i landet.

Fredag kveld stod en gruppe soldater frem på nasjonal TV i Burkina Faso og erklærte et militærkupp i landet. Dette er altså det andre militærkuppet i landet på åtte måneder.

Foto: AP / AP

Kuppet kollega

Demonstranter tok til gatene etter at den militære kapteinen Ibrahim Traore erklærte maktovertakelsen fredag kveld.

Tidligere på dagen ble det meldt om skyting ved presidentpalasset i hovedstaden Ouagadougou. Flere hovedveier i storbyen var sperret av soldater og statlig fjernsyn gikk i svart.

Traore sa at Paul-Henri Damiba, oberstløytnanten som stod i spissen for militærkuppet 24. januar, var kastet. Det ble videre opplyst at grunnloven var suspendert, grensene stengt og regjeringen oppløst.

En mann veiver med et Burkina Faso-flagg fredag 30. september.

En mann veiver med et Burkina Faso-flagg fredag 30. september.

Foto: OLYMPIA DE MAISMONT / AFP

Avsatte president i januar

Ibrahim Traore har sittet i militærjuntaen som Paul-Henri Damiba ledet.

Traore sa den svake sikkerhetssituasjonen i det vestafrikanske landet gjorde maktskiftet nødvendig.

Han hevder Damiba ikke har evnet å slå hardt nok ned på de væpnede islamistene, som skaper frykt og uro i Sahel-regionen.

Bare sist uke ble 11 soldater drept i et angrep nord i landet. Bortimot 50 sivile er fremdeles ikke gjort rede for, og dødstallene forventes å øke. Soldatene var del av en militærkolonne som kom med forsyninger til en landsby i Soum-provinsen.

Les også Rødt hevder norske soldater har trent opp afrikanske kuppmakere

Spesialstyrker fra Mali under Flintlock-2019 som fant sted i Burkina Faso. Soldatene tilhørte militæravdelinger som senere ble benyttet til å gjennomføre et militærkupp i Mali. Norge deltok på den samme militærøvelsen.

Damiba avsatte i januar i år, sammen med nær krets av offiserer, den valgte presidenten Roch Marc Christian Kabore. Også da var begrunnelsen den mislykkede kampen mot islamistene.

Den nye militærjuntaen lovet å få bukt med de jihadistiske opprørsgruppene som opererer i landet, men det har vært en rekke angrep også de siste månedene. Senest i september sparket Damiba offiserskollegaen som var forsvarsminister og overtok posisjonen selv.

 Paul-Henri Damiba, leder av militærjuntaen i Burkina Faso avbildet 29. september.

Paul-Henri Sandaogo Damiba

Foto: BURKINA FASO PRESIDENCY / Reuters

Guterres: – Burkina Faso trenger stabilitet

Nå anklager Traore Damiba for å søke beskyttelse på en fransk militærbase og at han hadde bedt Frankrike om hjelp til «et motkupp».

Dette avvises av det franske utenriksdepartementet. Frankrike har spesialsoldater stasjonert i landet for å bistå landets militære.

Noen timer før maktovertakelsen ble kunngjort på fredag, var det store demonstrasjoner i hovedstaden. Demonstrantene forlangte Damibas avgang, slutt på den franske militære tilstedeværelsen og et militær samarbeid med Russland. Enkelte bar med seg russiske flagg.

Traore sa i sin «kupptale» at landet må søke andre partnere i kampen mot islamistene.

Selv om kapteinen ikke nevnte Russland ved navn, frykter analytikere at «andre partnere» er nettopp Russland og den beryktede Wagner-gruppen, slik man ser i Mali.

Les også No kjempar stormaktene om Afrikas gunst

Antony Blinken fekk tydeleg beskjed frå Sør-Afrikas utanriksminister, Naledi Pandor: Sør-Afrika vil ikkje la seg herse med.

Junta-lederen Paul-Henri Sandaogo Damiba ba de yngre offiserene ta til fornuften etter kuppet, men søndag ettermiddag meldte AFP at han går med på å gi fra seg makten.

Både FN, Den afrikanske union, USA, EU og landene i den vestafrikanske samarbeidsgruppen Ecowas fordømmer det som har skjedd de siste dagene.

– Burkina Faso trenger fred, stabilitet og samhold for å bekjempe terrorgrupper og kriminelle nettverk som opererer i deler av landet, sa FNs generalsekretær António Guterres i en uttalelse.

Les også Rødt hevder norske soldater har trent opp afrikanske kuppmakere

Spesialstyrker fra Mali under Flintlock-2019 som fant sted i Burkina Faso. Soldatene tilhørte militæravdelinger som senere ble benyttet til å gjennomføre et militærkupp i Mali. Norge deltok på den samme militærøvelsen.

Nær 2 millioner på flukt

På samme måte som i nabolandene har opprørere med bånd til Al Qaida og IS skapt uro.

Myndighetene har mistet kontroll over rundt 40 prosent av landet. Over 2.000 mennesker er drept og nær 2 millioner er drevet på flukt siden 2015.

I mars 2018 var det også skyting i nærheten av den franske ambassaden. Minst 28 personer ble drept i forbindelse med angrepet.

Burkina Faso er et av de minst utviklede i verden og sliter med sult og et uforutsigbart klima. Landet har en befolkning på 20 millioner.

Burkina Faso, en tidligere fransk koloni, ble uavhengig i 1960.

SISTE NYTT

Siste nytt