Kim Jong-un og Moon Jae-in skal møtes 27. april

Nord-Koreas diktator Kim Jong-un og Sør-Koreas president Moon Jae-in skal møtes 27. april, ifølge sørkoreanske myndigheter. I dag startet høynivåsamtaler i den demilitariserte sonen, i forkant av toppmøtet.

Cho Myoung-gyon, Ri Son Gwon

De sørkoreanske delegatene ledes av gjenforeningsminister Cho Myoung-gyon (t.v.). De nordkoreanske delegatene ledes av Ri Son-gwon.

Foto: AP

Datoen for toppmøtet ble offentliggjort torsdag, etter at representanter for landene møttes for samtaler ved delelinjen mellom Nord- og Sør-Korea.

Også toppmøtet skal finne sted ved delelinjen, ved Panmunjom i den såkalte demilitariserte sonen.

Tidligere er det bare holdt to tilsvarende toppmøter, i 2000 og 2007.

Skal møte Trump i mai

Forholdet mellom Nord-Korea og Sør-Korea og USA har bedret seg noe den siste tiden.

Et toppmøte mellom Kim Jong-un og USAs president Donald Trump ventes å finne sted i mai.

Tidligere denne uken møtte Kim Kinas president Xi Jinping i Beijing. Dette var Kims første kjente utenlandsreise etter at han overtok som Nord-Koreas leder i 2011.

Avtalte dato og agenda

De sørkoreanske delegatene, ledet av gjenforeningsminister Cho Myoung-gyon, ankom torsdag grensebyen Panmunjom.

De nordkoreanske delegatene ledes av Ri Son-gwon, som leder et statlig organ i det lukkede landet, med ansvar for saker som angår begge land.

Samtalene er innledende forhandlinger før toppmøtet mellom nord og sør 27. april med leder Kim Jong-un og president Moon Jae-In.

– 80 historiske dager

Cho sa til journalister før samtalene startet, at drøftingen om Nord-Koreas nedrustning av atomvåpen kan bli et vanskelig punkt. Samtidig påpekte han at flere slike forberedende møter kan bli nødvendig.

Da Ri hilste på de sørkoreanske tjenestemennene, sa han at de siste 80 dagene hadde vært fylt med «historiske begivenheter vi til nå aldri har sett».

Ri henviste dermed til gjenopptakelsen av dialogen mellom de to koreanske landene, og med resten av verden for øvrig. Han uttrykte videre et håp om et resultat som vil oppfylle nasjonens «håp og ønsker». Som svar lovet Cho at den sørkoreanske delegasjonen ville gjøre sitt beste for å forberede et vellykket toppmøte.

Positive til utviklingen

Denne uken reiste Kim på et uoffisielt besøk til Kina. I etterkant av denne turen, har flere land stilt seg positive til utviklingen de nå ser fra det lukkede regimet.

Land som USA, Russland og Japan åpner nå for arrangere toppmøter landene og lederne imellom.

USAs president Trump skal etter planen møte Kim i mai, men verken tid eller sted er offisielt bekreftet.

Kim Jong-un, Xi Jingping,

Nord-Koreas leder Kim Jong-un og Kinas president Xi Jinping hadde denne uken et toppmøte i Beijing.

Foto: Ju Peng / AP

Innstilt på atomnedrustning

Håpet for de kommende toppmøtene er at den langvarige konflikten om det nordkoreanske atomvåpenprogrammet endelig kan få en løsning, etter et år der situasjonen er blitt stadig mer anspent.

Under Kina-besøket denne uken skal Kim ha bekreftet at landet er innstilt på å innfri kravet om atomnedrustning.

SISTE NYTT

Siste nytt