Italia: IS og mafiaen samarbeider om narkosmugling

Italiensk politi hevder å ha funnet bevis på at landets mafiagrupper samarbeider med terrororganisasjonen IS for å få smuglet cannabis inn i Europa.

Narkobeslag på grensen mellom Libya og Niger

Franske soldater beslaglegger 1,5 tonn hasj på grensa mellom Libya og Niger i mai i fjor.

Foto: JEREMY LEMPIN / Afp

Etter at Matteo Renzi tok over som Italias statsminister fikk landets mafiapoliti også ansvaret for myndighetenes innsats mot terror.

Nå har byrået, som ledes av Franco Roberti, funnet bevis på at den italienske mafiaen og IS samarbeider om å smugle hasj til Europa gjennom den libyske havnebyen Sirte.

Franco Roberti

Franco Roberti har kjempet mot mafiaen for den italienske påtalemyndigheten i over 20 år.

Foto: ANDREAS SOLARO / Afp

Smuglingen av nordafrikansk hasj til Europa går nå fra Casablanca i Marokko, gjennom Algerie og Tunisia til Tobruk øst i Libya, sier Roberti til Reuters.

Langs den ruta ligger Sirte, som nå er en av IS' sterkeste baser utenfor Syria og Irak.

Roberti mener likhetene mellom den tradisjonelle mafiaen og militante islamistgrupper gjør at det har lønt seg å samkjøre etterforskningen.

– Internasjonal terrorisme finansierer seg selv gjennom kriminelle aktiviteter som er typiske for mafiaen, som smugling av narkotika, kommersielle varer, olje og kunst, samt utpressing og bortføring for løsepenger, sier han.

Tjener millioner

Røyking og besittelse av hasj er forbudt under sharialov, og IS straffer syrere og irakere som blir tatt for å bruke det, skriver Telegraph. Likevel tjener IS-lederne millioner på å hjelpe til med å smugle det, sier Roberti.

Den italienske mafiaen tjener angivelig rundt 36 milliarder dollar i året på narkotikasmugling. Andelen som går til IS utgjør nå sju prosent av terrorgruppas inntekter, mener italienske myndigheter.

Inntektene til IS har sunket med rundt 30 prosent siden i fjor sommer. De skal også ha mistet over 20 prosent av territoriet sitt, og har vært nødt til å finne andre inntektskilder.

Roberti mener en avkriminalisering av cannabis vil kunne ramme både IS og mafiaen hardt.

– Avkriminalisering eller muligens legalisering vil definitivt være et våpen mot smuglerne. Det kan være terrorister blant dem, som også tjener penger på det, sier han.

Etterforskningen ble innledet i februar i fjor, og pågår fortsatt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt