Hopp til innhold

Slik tjener IS milliarder: Olje, plyndring, organsalg og antikviteter

Ryktene er mange om hvordan verdens rikeste terrornettverk finansierer sin virksomhet.

Inntektskilder for IS - montasje

MILLIARDINDUSTRI: Terrorgruppen IS har bygget opp en milliardindustri i Syria og Irak, og henter en jevn strøm av penger fra olje, jordbruk, plyndring, korrupsjon og svartebørssalg av organer og kulturminner.

Foto: AP/Reuters/NRK

Vestens stadig luftangrep ser ikke ut til å stoppe den blomstrende IS-økonomien. Formuen til IS vokser, og gruppen tar kontroll over stadig flere deler av samfunnet. Og med attraktive råvarer for salg, er det alltid kjøpere å finne.

1. Oljeutvinning

Salget av råolje fra oljefeltene øst i Syria og nord i Irak er IS' største inntektskilde.

Financial Times anslår at IS har kontroll over en oljeproduksjon på mellom 40.000 og 50.000 fat råolje per dag. Tallene er usikre, men er basert på lokale kilder og tidligere produksjonsnivå.

Bloomberg anslår i en fersk rapport at IS tjener 4,3 milliarder kroner på oljesalg i året. Det er dramatisk mye mer enn det amerikanske myndigheter hittil har trodd.

Så lenge IS kontrollerer oljefeltene, ser de ut til å ha en prosaisk tilnærming til hvor oljen havner. I realiteten er det et monopolmarked, og stridende på begge/alle sider av konflikten, inkludert Assad-regimet, kjøper olje fra IS.

En del selges også via internasjonale meglere, og den tyrkiske oljehavnen Ceyhan nevnes stadig som en utskipingshavn. Både Iran og Israel skal være store kunder, skriver den israelske avisa Globes.

Et problem for IS er at oljefeltene begynner å bli gamle, de mangler moderne teknologi og infrastrukturen til å ta ut mer verdi av råoljen, og de mangler fagfolk. Derfor blir andre inntektskilder viktigere og viktigere, ifølge den amerikansk kontreadmiralen John Kirby i Pentagon.

Kart med oljefelt i Syria

Det russiske forsvarsdepartementet la denne uken frem satellittbilder og kart som skal vise hvordan IS-olje smugles ut av Syria via Tyrkia.

Foto: SERGEI KARPUKHIN / Reuters

2. Stjålne antikviteter

Plyndring av museer og illegalt salg av stjålet kunst og antikviteter er blitt en stadig viktigere inntektskilde for IS. Unesco har advart om at plyndringen foregår i «industriell målestokk».

– Fra arkeologiske utgravninger og museer skjer en systematisk og total plyndring, sier Unesco-sjefen Irina Bokova til Reuters.

FNs sikkerhetsråd har forbudt all handel med kunst og kulturgjenstander fra Syria, men det stopper ikke handelen.

Fra museer i Aleppo, Deir Ezzour og Nimrud har figurer i gull og bronse, mosaikker, glass, urner, begre, relieffer og skulpturer forsvunnet. Mye er ødelagt. Andre ting er bare blitt borte. I oldtidsbyen Palmyra ble flere lagerbygninger med nylig utgravde gjenstander plyndret da IS tok byen i mai i år.

Ifølge libanesisk politi utnytter smuglerbander flyktninger som overtales, presses eller tvinges av IS til å ta med seg gjenstander i bagasjen. IS kontrollerer handelen via en rekke mellommenn og internasjonale kontakter som villig tar imot gjenstandene.

– Det virkelige markedet er i Europa, sier oberstløytnant Nicholas Saad i det libanesiske politiets avdeling for internasjonal kriminalitet til BBC.

IS ødelegger mer enn to tusen år gamle museumsgjenstander i Mosul viser en IS-video med ukjent opptaksdato.

3. Organhandel

Ryktene om at IS skulle være innblandet i internasjonal organhandel begynte for alvor å gå på nyåret da Iraks ambassadør Mohammad al-Hakim fortalte i FNs sikkerhetsråd at irakiske soldater hadde kommet over en rekke lik med ferske operasjonsarr og manglende nyrer i IS-områder.

Alhakim sa at organhandelen skjer ved at IS har leger som utfører jobben, og at organene blir solgt internasjonalt. IS har kontroll over flere flyplasser hvor organer kan flys ut.

Lange ventelister gjør at nyrer er det mest ettertraktede organet på det illegale verdensmarkedet. Ifølge Verdens helseorganisasjon stammer 5–15 prosent av alle nyrer som transplanteres fra illegal organhandel. WHO anslår at 10.000 slike operasjoner skjer illegalt hvert år.

Nyre

Ifølge WHO stammer 5–15 prosent av alle nyrer som transplanteres fra illegal organhandel.

Foto: BaddOxx/Flickr Creative Commons

4. Kriminalitet

Da IS inntok den nordirakiske millionbyen Mosul i fjor sommer, vakte terrorgruppens tømming av byens bankhvelv for 2,5 milliarder kroner i kontanter stor oppsikt.

Amerikanske myndigheter anslår ifølge Daily Mail IS-formuen i dag til å ha vokst til minst 17 milliarder kroner.

Ifølge det amerikanske finansdepartementet tjente IS i fjor minst 1,6 milliarder kroner i fjor på utpressing og korrupsjon, og 200–400 millioner kroner på kidnappinger. Bare 44 millioner kroner stammer fra donasjoner.

I den første tiden fikk IS det meste av pengene sine fra rike støttespillere i Kuwait, Qatar og andre land ved Persiabukta. Terrorgruppa Al Qaida driver for eksempel nesten utelukkende på basis av donasjoner fra velstående sponsorer. Det slipper IS. Det siste året har IS blitt stadig mer selvfinansierende.

– IS har en lang historie med å skaffe seg penger gjennom kriminell virksomhet, sier tidligere statssekretær i USAs finansdepartement, Matthew Levitt.

– Den klart største delen av pengene deres kommer fra kriminell aktivitet som bankran, utpressing, tyverier og smugling. De får litt penger fra givere, men det blekner i forhold til hva de klarer å tjene inn selv, sier han.

IS-krigar med flagg i Mosul juni 2014

En IS-kriger veiver med et flagg i Mosul hvor terrorgruppen har inndrevet enorme summer.

Foto: STRINGER/IRAQ / Reuters

5. «Skatt»

I mange av de IS-kontrollerte områdene har IS innført en egen skatt på 20 prosent som legges på all omsetning, også illegal handel. Skatten inndrives ved hjelp av inspektører og straffen for å lure ting unna, er hard, skriver BBC.

I tillegg er det innført en flat inntektsskatt på 10 prosent, og det er ilagt gebyrer på en rekke tjenester som vann, elektrisitet, registrering av biler, markedsboder, på tobakk, bøker og trafikkbøter. IS krever også en andel av overskuddet fra alle bedrifter, skriver New York Times.

Flere kilder melder også at IS ilegger ikke-muslimer høyere skatt enn muslimer.

«Skatten» drives inn med mafiametoder og er mange steder vilkårlig. Lastebilsjåfører og handelsreisende blir avkrevd ekstra avgifter på stadig nye sjekkpunkter.

– Dersom jeg ikke betaler, blir bilen brent, forteller en lastebilsjåfør.

Det er flere eksempler på at IS har tappet/plyndret nylig erobrede områder for store verdier gjennom å rekvirere gjenstander og eiendom. Særlig irakiske sjiamuslimer har blitt fraranet store verdier på denne måten.

Business Insider påpeker at dette inntektssystemet er helt upåvirkelig av internasjonal sanksjoner, og at det gjør IS mye mindre sårbare.

Lastebil som ble ødelagt av to bilbomber i Damaskus i Syria

Mange små næringsdrivende i IS-kontrollerte områder må betale beskyttelsespenger, skatter og avgifter for å få drive businessen sin. Dette bildet viser en bombet lastebil i en Damaskus-forstad.

Foto: HOPD / Ap

6. Nye inntekter

IS sikrer seg stadig nye inntektskilder, både ved middelalderske metoder, ved å legge under seg nye områder, og ved å bygge opp samfunnsstrukturer som kan ligne på en mer moderne stat.

Et stadig mer effektivt landbruk og distribusjon fører til at inntektene fra jordbrukssektoren øker sterkt. IS kontrollerer nå om lag en firedel av hvetehøsten i Syria.

FNs jordbruksorganisasjon og syriske økonomer har anslått at IS kan tjene rundt 1,7 milliarder kroner på å selge jordbruksavlinger på svartebørsen, skriver Fortune.

– Diversifiseringen i IS' inntektsgrunnlag vil gjøre det stadig vanskeligere for USA å kutte kontantstrømmen som finansierer terrororganisasjonen, mener Benjamin Bahney, som er analytiker i tenketanken Rand Corp. som er finansiert av det amerikanske forsvarsdepartementet.

Frukt på marked i Aleppo

Syria er et svært fruktbart land, og jordbruksavlingene er normalt rikelige. Dette bildet er fra en et frukt- og grønnsaksmarked i Aleppo.

Foto: STRINGER / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt