FN skal undersøke påstander om at IS driver organhandel

FN skal undersøke påstander om at den ekstreme islamistorganisasjonen IS driver storstilt illegal handel med menneskelige organer.

IS-kriger med flagg i Mosul

Irak beskylder IS for å drive med illegal organhandel i stort omfang. FN skal nå granske påstandene etter at 12 leger er funnet drept i Mosul. Bildet viser en IS-kriger med flagg da IS erobret byen sist sommer.

Foto: STRINGER/IRAQ / Reuters

Iraks FN-ambassadør Mohamed Alhakim ba tirsdag FNs sikkerhetsråd om å etterforske dødsfallene til 12 leger som er funnet døde i Mosul i Nord-Irak.

Mohamed Alhakim

IS driver storstilt organhandel, hevder Iraks FN-utsending Mohamed Alhakim.

Foto: Devra Berkowitz / Ap

Alhakim sier de 12 ble drept etter at de nektet å fjerne organer fra lik. Flere av likene skal ifølge Alhakim ha vært åpnet og være etterlatt med åpninger som kan tyde på at nyrene er fjernet.

– Ran av kroppsdeler som kan selges på det illegale markedet er utbredt. De er «bloddiamanter» innen menneskehandel, sier Nancy Scheper-Hughes som er direktør for Organs Watch, et dokumentasjonssenter på University of California, til CNN.

IS er allerede ansett å være verdens rikeste terrororganisasjon, og pengene stammer fra blant annet kidnapping, korrupsjon, utpressing, smugling, bankran og illegal oljehandel. Bare i Mosul i Nord-Irak skal IS ha tømt byens banker for over to milliarder kroner i kontanter da de erobret byen i fjor.

Nickolay Mladenov

Nickolay Mladenov sier USA kjenner til påstandene om at IS driver organhandel.

Foto: HAIDAR HAMDANI / Afp

USAs FN-utsending Nickolay Mladenov sier USA er kjent med påstandene om organtyveri og at de skal etterforskes.

– Vi har også sett disse rapportene, men kan ikke bekrefte om dette stemmer før påstandene er nærmere undersøkt, sier han til CNN.

– Marked i Europa

Alhakim sier at organhandelen skjer ved at IS har leger som utfører jobben, og at organene blir solgt internasjonalt.

Han sier det er et marked i Europa for stjålne organer. IS har kontroll over flere flyplasser hvor organene kan flys ut, og videresalget skjer ved hjelp av mellommenn og internasjonale kjøpere, sier Alhakim.

Han sier lik med merker etter at organer er fjernet, er funnet i flere grunne massegraver de siste ukene.

– IS har vanæret alle menneskelige verdier, mener han.

Enormt illegalt marked

Ingen har en fullgod oversikt over omfanget av verdens illegale handel med kroppsdeler. Lange ventelister gjør at nyrer er det mest ettertraktede organet på det illegale verdensmarkedet.

Ifølge Verdens helseorganisasjon stammer mellom fem og ti prosent av alle transplanterte nyrer fra organhandel. De anslår at 10 000 slike operasjoner skjer illegalt hvert år.

IS har nylig annonser at de skal starte egen utdanning av leger i Raqqa. Tidligere i vinter kom det fram at IS har tatt kontroll over et norskstøttet sykehus i Tell Abiad nord i Irak.

LES OGSÅ: Norge betaler for sykehus som behandler IS-krigere

SISTE NYTT

Siste nytt

Vår reporter Morten Jentoft må ta dekning når det skytes mot stedet der han intervjuer ukrainske regjeringssoldater.

Må ta dekning under NRK-intervju: – Vi bør ikke være her så mye lenger

Putin vil ha krig, mener en ukrainsk offiser. Hvorfor fikk NRK føle på nært hold langs frontlinjen i Ukraina mandag.