Egyptiske soldater inntok barrikadert moské

Egyptiske soldater har tatt seg inn i en moské i Kairo der flere hundre demonstranter hadde forskanset seg gjennom natten.

Egyptiske sikkerhetsstyrker tok seg lørdag morgen inn i en moské i Kairo der flere hundre tilhengere av den avsatte presidenten Mohamed Mursi har forskanset seg.

VIDEO: Soldatene forhandlet med demonstrantene i moskéen før de tok seg inn.

Bilder fra den private TV-kanalen ONTV Live viser soldatene ved inngangen til Al Fath-moskéen, som er blokkert av treverk og møbler.

Ifølge AFP forhandlet soldatene med demonstrantene i morgentimene. En av demonstrantene i moskéen sier til nyhetsbyrået at de krevde garantier for å ikke bli arrestert eller angrepet av sivile som hadde samlet seg utenfor moskéen.

Moskéen ble omringet av sikkerhetsstyrker like før midnatt norsk tid. Soldatene hevdet at Morsi-tilhengerne hadde åpnet ild mot dem, mens demonstrantene hevdet at soldatene hadde forsøkt å ta seg inn med makt.

Al Fath er en av flere moskéer som har blitt brukt som provisorisk likhus etter to dager med sammenstøt som har kostet flere hundre menneskeliv.

Fredag ble over 80 mennesker drept i sammenstøt mellom sikkerhetsstyrker og tilhengere av Mohammed Morsi, og etter at portforbudet trådte i kraft, søkte opp mot 1000 demonstranter tilflukt i moskéen.

Les også: Den muslimske brorskapen lovar nye demonstrasjonar kvar dag
Les også: Støtter militærets aksjon i Egypt

På rekke og rad inne Al Fath moskeen i Kairo ligger drepte og skadde

Drepte og skadde ligger på rekke og rad i Al Fath-moskéen.

Foto: Anders Sømme Hammer / NRK

Over 1000 Morsi-tilhengere arrestert

Egyptiske sikkerhetsstyrker opplyser ifølge innenriksdepartementet at de pågrep over 1000 antatte tilhengere av Det muslimske brorskap fredag.

Litt over halvparten av pågripelsene skjedde i Kairo, og resten fant sted i andre deler av landet.

Samtidig krever Amnesty International en full granskning av voldsepisodene i Egypt de siste dagene, melder NTB.

Amnesty refser de egyptiske sikkerhetsstyrkene for overdreven maktbruk.

– På bakgrunn av foreløpige vitneutsagn og andre beviser vi har samlet, synes det å være liten tvil om at sikkerhetsstyrkene har opptråd med en åpenbar mangel på respekt for menneskeliv, sier lederen for Amnestys virksomhet i Midtøsten og Nord-Afrika, Philip Luther.

– Selv om noen av demonstrantene brukte vold, var myndighetenes ute av proporsjoner. Det virker som om de ikke skilte mellom voldelige og ikkevoldelige demonstranter, og tilfeldige tilskuere ble også ofre, sier han.

Direkte Kairo

VIDEO: Se direkte fra egyptisk TV.

SISTE NYTT

Siste nytt