Støtter militærets aksjon i Egypt

Samir Mansour er en av mange egyptere som hater det muslimske brorskapet og derfor støtter den voldelige militæraksjonen mot Morsi-tilhengerne på Kairos gater.

Da egyptiske sikkerhetsstyrker angrep de islamistiske demonstrantene i Kairo i går morges, skal vanlige folk fra nabolaget ha heiet på soldatene mens de skjøt med tåregassgranater og skarp ammunisjon mot tilhengerne til den avsatte president Morsi.

VIDEO: Samir Mansour er en av mange egyptere som står på sidelinjen og ser at Morsi-tilhengerne, blir skutt og drept av soldatene.(Klippet er et utdrag av en lengre reportasje som gikk i Dagsrevyen 15 august 2013)

– De er kriminelle, terrorister, fordi de dreper brødre og sønner. De er ikke skikkelige muslimer, sier Alaa Khalifa til Lars Sigurd Sunnanå, NRKs korrespondent i Kairo.

Khalifa snakker ikke om soldatene som har skutt og drept flere hundre egyptere på gatene i Kairo, men om tilhengerne av den avsatte presidenten Mohammed Morsi og det muslimske brorskapet.

Da egyptiske sikkerhetsstyrker angrep de islamistiske demonstrantene i Kairo på onsdag, skal vanlige egyptere ha heiet på soldatene mens de skjøt med tåregassgranater og skarp ammunisjon mot Morsi-tilhengerne.

– Vi takker hæren vår for det den gjorde. Særlig til al-Sisi og Mohamed Ibrahim og politistyrkene som brukte alle sine krefter for å beskytte oss. Ned med Amerika og Qatar! Lenge leve Egypt, sier Samir Mansour til NRK.

Mansour og Khalifa er kun to av mange egyptere som støtter Egypts øverste militære leder, general Mohammed al-Sisi, mannen som fikk fjernet den folkevalgte president Mohammed Morsi i et kupp i sommer.

– Ting er ute av kontroll

Wael Abbas er blant Midtøstens mest kjente og frittalende bloggere og har jevnlig dokumentert tortur og menneskerettighetsbrudd i Egypt.

Wael Abbas, egyptisk blogger

Wael Abbas er blant Midtøstens mest kjente og frittalende bloggere.

Foto: Privat

– Jeg er så skuffet at jeg har ikke ord. Jeg sørger dypt over det som skjer i landet mitt. Ting er ute av kontroll. Begge sider er brutale og sta. Begge sider har også tatt i bruk våpen, sier Abbas til NRK over telefonen.

Den muslimske brorskapet har framstilt det som om deres støttespillere ute i gatene har vært fredelige demonstranter uten våpen. Men journalister fra flere nyhetsbyrå melder at de har sett flere demonstranter med automatvåpen i Kairo på fredag.

Abbas mener likevel at militæret har gått altfor langt i å «bevare orden i gatene»

– Selv om det muslimske brorskapet har brukt våpen, er brutaliteten til militæret helt ubegripelig. De har drept flere hundre menn, kvinner og barn som ikke var bevæpnet. Dette kan ikke rettferdiggjøres på noen måte, sier Abbas til NRK.

– Hatet er overveldende

Abbas forteller at selv personer i aktivistmiljøene holder munn og ser på at Morsi-tilhengerne blir drept på gatene.

– Mange av mine venner og kolleger har bestemt seg for å gi sin støtte til militærregimet, fordi de hater det muslimske brorskapet.

– Vi er fortsatt en liten gruppe som ønsker frihet og bevaring av menneskerettigheter. Men hatet i gatene er så overveldende. Folk dreper hverandre på gatene. Det er ikke plass til oss på gatene, så enkelt er det, sier Abbas.

Ifølge Al Jazeera er minst 95 mennesker drept og flere hundre skadet etter dagens sammenstøt ved Ramses-plassen i Kairo. De offisielle dødstallene varierer, men ligger foreløpig på mellom 60 og 70.

Demonstranter hevder de ble skutt på fra helikoptre og av snikskyttere, mens myndighetene fastholder at de kjemper mot terrorister.

SISTE NYTT

Siste nytt