Hva hendte med «Fange X»?

I to år var han kjent som «Fange X», fangen som begikk selvmord i et israelsk fengsel, og som israelske medier fikk forbud om å skrive om. Nå er det avslørt at australske Ben Zygier trolig var spion for Mossad.

Ayalon-fengsel, Israel

Høysikkerhetsfengselet Ayalon utenfor Tel Aviv.

Foto: NIR ELIAS / Reuters

I to år har det vært mer eller mindre tyst rundt den hemmelige fangen.

Men etter at det australske fjernsynsselskapet ABC fikk saken frem i lyset, er det blitt leven, både i Israel og Australia.

Spørsmålene som reises er hva israelske myndigheter har å skjule, og hvor stor innflytelse den israelske etterretningstjenesten Mossad har i andre land, ettersom et dødsfall holdes hemmelig i to år.

Nyheten som ble borte

Historien startet da det israelske storavisen Yediot Aharono i juni 2010 skrev om en fange som kun ble kalt «Fange X», som var anbrakt i høysikkerhetsfengselet Ayalon utenfor Tel Aviv.

Ingen ville si noe om hvem fangen var. Selv fangevokterne ante ikke det riktige navnet hans, eller hvorfor han var der.

Avisoppslag om Ben Zygier

Australske aviser er i dag fulle av nyheten om Ben Zygier, kjent som 'Fange X'.

Foto: WILLIAM WEST / Afp

Innen kort tid ble artikkelen fjernet fra nettstedet.

Det samme skjedde da Yediot Aharono et halv år senere, i desember, skrev at «Fange X» hadde tatt sitt eget liv.

Den mystiske fangen hadde hengt seg på cellen, en celle som i sin tid ble spesialdesignet for Yigal Amir, den ytterliggående unge jøden som i 1995 skjøt statsminister Yitzhak Rabin. Cellen var videoovervåket hele døgnet og fangene som satt i den ble holdt under spesielt oppsyn.

Også denne nyheten ble fjernet rett etter at den var publisert.

I Israel har myndighetene anledning til å forlange sensur av innhold som kan true eller skade rikets sikkerhet.

Siden har ingen skrevet eller snakket om saken, inntil australske ABC denne uken kom med nyheten om at «Fange X» trolig var australsk statsborger som jobbet som spion for Mossad.

Med trusselen om å skade rikets sikkerhet hengende over seg, stilte tre representanter i den israelske nasjonalforsamlingen Knesset spørsmål om «Fange X» onsdag, etter de australske medieoppslagene.

Spørsmålsstillerne påberopte seg parlamentarisk immunitet, og ville vite hva den israelske regjeringen visste om saken, hvem fangen var og hvorfor det var så viktig å holde det som hadde skjedd hemmelig.

Da var de israelske mediene allerede kalt inn på teppet til statsminister Benjamin Netanyahu, som bad dem fortsatt ligge unna. Med på møtet var Mossad-sjef Tamir Pardo og lederen for landets sensurorgan, ifølge ABC.

Ifølge den israelske avisen Haaretz mente Netanyahu at offentlighet rundt saken ville bli svært pinlig for et israelsk myndighetsorgan.

Haaretz peker indirekte på Mossad som dette myndighetsorganet. Mossad er kjent som en av verdens mest effektive etterretningsorganisasjoner, men har også gjennom årenes løp gjort flere store tabber.

En israelsk domstol gav onsdag ettermiddag orde om at «munnkurven» skulle opphøre, og den israelske justisministeren måtte da bekrefte «jo, det finnes en slik sak».

Arrestert for forræderi

Ben Zygier kommer fra en kjent jødisk familie i Melbourne. Som så mange andre jøder hadde han dobbelt statsborgerskap, israelsk og australsk, og som mange andre jødiske ungdommer valgte han å gjøre militærtjeneste i det israelske forsvaret.

I 2001 giftet han seg med en israelsk kvinne og bosatte seg permanent i Israel.

Zygier var utdannet jurist, og ifølge ABC jobbet han for Mossad. Han skal ha blitt fengslet på grunn av forræderi, uten at de har klart å bringe på det rene hva dette forræderiet bestod i.

Gravstenen til Ben Zygier

– Vi savner deg mer enn vi noen gang vil klare å uttrykke, står det på gravstenen på den jødiske gravlunden i Melbourne.

Foto: BRANDON MALONE / Reuters

Ifølge australske myndigheter opererte Zygier med ulike identiteter. Han hadde et pass pålydende Ben Allen samtidig som han var kjent som Ben Alon.

Men ABC mener å kunne fastslå at Ben Zygier er det korrekte navnet.

Zygier var da også navnet som ble brukt både i Knesset og i det australske senatet, selv om verken israelsk eller australske myndigheter offisielt vil bekrefte dette.

Hans (antatte) foreldre nekter å si noe som helst vedrørende sønnen, men på den jødiske gravlunden i Melbourne finnes en grav hvor navnet Ben Zygier står på gravsteinen.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Tidligere Mossad-agent Gad Shimron sier internett har gjort det lettere å være spion, men samtidig gjort det vanskeligere å skjule folk.

Tidligere Mossad-agent: – Vanskeligere å skjule folk

Hvem er den australske «noen»?

Etter avsløringene om Zygiers hemmelige fangestatus og nesten like hemmelige død, har den australske utenriksministeren Bob Carr satt ned en intern granskingskommisjon for å finne ut hva hans departement og diplomater visste eller ikke visste.

Den australske ambassaden i Tel Aviv ble først varslet da Zygier ble funnet død på cellen. Men i går kom det frem at «noen» på australsk side fikk vite det da Zygier ble arrestert sommeren 2010.

Spørsmålet nå er hvem denne «noen» er.

Ifølge den australske utenriksministeren forsøkte «noen» da å forsikre seg om at Zygiers rettigheter ble ivaretatt, blant annet retten til å velge seg en forsvarer.

Israelerne, hvem det nå er, skal ha forsikret at dette var i orden, at familien hans var varslet om arresten og han ikke ble mishandlet på noen måte i fengselet. De skal videre ha forsikret «noen» om at «Fange X» ville bli behandlet i tråd med rettighetene han hadde som israelsk statsborger.

Advokaten Avigdor Feldman besøkte Zygier to dager før han ble funnet død, etter at Zygiers kone tok kontakt fordi hun var bekymret, og spurte om advokaten kunne besøke ektemannen i fengselet og rådgi ham.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Australias utenriksminister redegjør for saken angående Ben Zygier, fangen som tok sitt eget liv i et israelsk fengsel, og som trolig var spion for Mossad.

Australias utenriksminister: – Ble informert i februar 2010

Setter spørsmålstegn ved selvmordet

Advokaten forteller at han fikk vite navnet på fangen og hva han var siktet for, men at han heller ikke inntil nå har hatt lov til å si noe.

Han kan fortsatt ikke opplyse offentlig hva Zygier var anklaget for, men bekrefter at det var alvorlig.

– Han var blitt fortalt at han ville få lovens strengeste straff, og at han trolig ville bli frosset ut av sin familie, sier Feldman til israelsk media.

Det skal ha vært en føringsoffiser i Mossad som ringte Feldman og fortalte at klienten han hadde besøkt var funnet død.

Feldman sier i dag at den unge mannen virket å være i psykisk balanse og ved godt mot, til tross for at han ble holdt i fullstendig isolasjon. Han hevdet han var uskyldig i anklagene som ble rettet mot ham. Han var fullt klar over alvoret i saken, og han vurderte om han skulle anke avgjørelsen om fengsling.

Ifølge advokaten var det ingenting som tilsa at den da 34 år gamle mannen skulle ta livet av seg. Feldman stiller også spørsmål ved hvordan en fange som videoovervåkes 24 timer i døgnet og ellers holdes godt under personlig oppsyn, kan klare å ta livet av seg i cellen.

– Men jeg tror de trykket på de knappene i en sjel som de kunne, sier Feldman.

Den israelske dommeren, som i går opphevet kravet om sensur på grunn av rikets sikkerhet, har beordret ny etterforskning av Zygiers død. For seks uker siden konkluderte en hemmelig granskingskommisjon med at dødsfallet skyldtes selvmord.

Da ble «Fange X» navngitt som John Doe, bosetter fra Hebron.

Dommeren bekreftet i går at fangen alt dreier seg om, var fengslet med falsk identitet.

Brukte passet som spion

Avisen Sydney Morning Herald hevder å vite at Zygier var en av tre Israel-australiere som var under etterforskning av den australske etterretningstjenesten ASIO da han ble arrestert.

De tre var mistenkt for å spionere til fordel for Israel, og Zygier skal ha brukt sitt australske pass i tjenesten.

Forholdet mellom Israel og Australia har de siste årene vært kjølig på grunn av en annen Mossad-sak.

Den israelske spionorganisasjonen ble antatt å stå bak drapet på Hamas-lederen Mahmoud al-Mabhouh. Han ble drept på et luksushotellet Al Bustan Rotana i Dubai.

Ifølge politiet i Dubai var 11 personer involvert i drapet, som var svært profesjonelt utført. Agentene kom i puljer til gulfstaten, observerte, overvåket, drepte og dro. Alt i løpet av 19 timer.

3 av de 11 var utstyrt med australske pass.

Både Storbritannia, Irland, Tyskland, Frankrike og Australia protesterte til Israel for misbruk og forfalskning av deres pass. Flere av agentene opererte i navnet til borgere med dobbelt statsborgerskap.

Ifølge den kuwaitiske avisen Al Jarida, som siterer vestlige kilder, skal Ben Zygier ha vært en av agentene som var med på drapet i Dubai. Han skal også ha tilbudt politiet i Dubai, som fortsatt etterforsker saken, informasjon i saken i bytte mot beskyttelse.

Sydney Morning Herald derimot mener Zygier brukte sitt australske pass til å reise til Iran, Syria og Libanon – land som ikke slipper inn israelske borgere.

Da avisen konfronterte Zygier tidlig i 2010 med påstandene om at han jobbet for Mossad, benektet han det på det sterkeste.

– Jeg har ikke vært i noen av landene du lister opp, svarte han avisen.

– Og jeg er ikke involvert i noen form for spionasje.

Avisen hevder videre at Zygier, da han skjønte at han var under etterforskning i hjemlandet skal ha tilbudt informasjon om Mossads bevisste verving av jøder med dobbelt statsborgerskap og bruk av deres pass og identitet, hvis personen ikke selv var egnet til å delta i aktivt spionarbeid.

Aviser mener at arrestasjonen kom for å hindre at han snakket.

– Som en gjeng mafiasjefer

I Israel raser nå debatten over det israelske kommentatorer kaller en mislykket dekkoperasjon, og de spør om hvor langt opp i systemet operasjonen gikk.

De mener landets myndigheter har skjemt seg ut for en hel verden med hemmeligholdet rundt saken. Det er fortsatt enkelte forhold i saken som israelsk media ikke kan omtale.

– Det får oss til å fremstå som vi ledes av en gjeng analfabete mafiasjefer som er mer opptatt av å beskytte sine egne interesser enn å sikre rettssikkerheten, heter det i storavisen Yediot Aharono.

Haaretz sier på lederplass at det må undersøkes om noen bevisst drev Zygier til å ta sitt eget liv, om ikke fysisk så psykisk, gitt forsøkene på å dysse ned dødsfallet.

Mens Sydney Morning Herald konkluderer:

– Når en tidligere Mossad-spion ender opp i et israelsk fengsel, så kan det bare bety at noe gikk forferdelig galt, skriver avisens utenriksredaktør Greg Sheridan.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt