Hopp til innhold

- Alle spor leder mot Mossad

Dubais politisjef er sikker på at Israelsk etterretning likviderte Hamas-lederen Mahmoud al-Mabhouh.

Politiet i Dubai har offentliggjort bilder av de 11 mistenkte.
Foto: Politiet i Dubai / Scanpix/AFP

Chief of Dubai Police Dahi Khalfan Tamim

- Etterforskningen viser at Mossad er involvert i drapet, sier politisjef Dahi Khalfan Tamim.

Foto: Jumana ElHeloueh / Scanpix/Reuters

- Etterforskningen viser at Mossad er involvert i drapet på Mahmoud al-Mabhouh. Det er 99 prosent, om ikke 100 prosent sikkert, sier Dubais politisjef Dahi Khalfan Tamim til den Abu Dhabi-baserte avisen The National i dag.

- Alle sporene i leder mot Mossad, sier Khalfan. Det er første gang politiet sier direkte at Mossad står bak drapet på Hamas-lederen.

- Vil utstede arrestordre på Netanyahu

Video nsps_upload_2010_2_18_11_23_27_2059.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

SE VIDEO: Overvåkningskameraer viser timene før Mahmoud al-Mabhouh ble drept på luksushotellet Al Bustan Rotana den 19. januar.

Ifølge The National har politisjefen tidligere vært tydelig på at han vil utstede en arrestordre på Israels statsmister Benjamin Netanyahu dersom det viser seg at det er Mossad som står bak. Tamim mener den israelske statsministeren må ha godkjent drapet på al-Mabhouh. Politisjefen ville imidlertid ikke kommentere dette i dag, skriver avisa.

- Ingen beviser mot Mossad

Israels forsvarsminister Avigdor Lieberman

- Det fins ingen beviser mot Mossad, sa Israels utenriksminister Avigdor Lieberman i går.

Foto: Lefteris Pitarakis / Scanpix/AP

Israels utenriksminister Avigdor Lieberman sa i går at det ikke fins beviser på at Mossad sto bak drapet på al-Mabhouh. Likevel benektet han ikke direkte at den israelske etteretningsorganisasjonen var involvert. Han viste til at Israel aldri verken bekrefter eller benekter Mossads operasjoner.

Hamaslederen Mahmoud al-Mabhouh (50) ble drept på luksushotellet Al Bustan Rotana i Dubai den 19. januar, og saken er i ferd med å skape betydelige diplomatiske problemer.

Falske pass og stjålne identiteter

Overvåkningsbilder fra hotellet i Dubai viser to menn politiet mistenker fulgte etter Hamas-lederen

Overvåkningsbilder viser to menn som politiet mener fulgte etter Hamas-lederen på hotellet.

Foto: Politiet i Dubai / Scanpix/AFP

Dubai-politiet har offentliggjort navn og bilder på 11 personer de mistenker står bak drapet.

Identitene er hentet fra forfalskede pass som drapsmennene brukte for å komme seg inn og ut av Dubai. Ingen av de mistenkte var i landet i mer enn 19 timer, og ifølge politiet ble al-Mabhouh drept bare fem timer etter at han kom til landet. Alle de 11 reiste til Dubai med europeiske pass fra Storbritannia, Irland, Frankrike og Tyskland, dagen før Hamas-lederen ble funnet drept.

Les også: Israels ambassadører inn på teppet

Les også: - Ingen beviser mot Mossad

Innkalt på teppet

I dag ble Israels ambassadør i London, Ron Prosor, kalt inn på teppet i britisk UD, der han ble avkrevd en forklaring på hvorfor seks av medlemmene i dødsskvadronen var utstyrt med pass utstedt til britiske statsborgere bosatt i Israel.

Israel har tidligere lovet å ikke benytte britiske pass i slike operasjoner, og britene er derfor opprørte.

Statsminister Gordon Brown har varslet full gransking og sender etterforskere til Dubai. Israels ambassadør i Irland, Zion Evroni, måtte også inn på teppet torsdag og forklare irsk UD hvordan det kunne ha seg at tre av drapsmennene var utstyrt med irske pass. I Paris og Berlin vil myndighetene ha svar på hvorfor minst ett fransk og ett tyske pass ble benyttet.

Fanget opp av overvåkningskameraer

De elleve antatte gjerningsmennene kom til Dubai på forskjellige fly, bodde på forskjellige hoteller og brukte klær som gjorde dem vanskelige å identifisere.

Drapsmennen var utsyrt med en rekke forskjellige forkledninger, blant annet løshår og løsskjegg, og spanet på al-Mabhouh fra han landet i Dubai til han låste seg inn på hotellrommet sitt, der han igølge politiet ble drept under fem timer etter at han kom til landet.

De antatte gjerningsmennene ble imidlertid fanget opp av hotellets overvåkningskameraer, og disse bildene har politiet offentliggjort.

Hovedmann bak våpensmugling


Hamas-lederen Mahmoud al-Mabhouh er regnet som grunnleggeren av den palestinske islamistbevegelsen Hamas' væpnede fløy. Ifølge israelske sikkerhetskilder var sentral i smuglingen av iransk-finansierte våpen inn til Gazastripen, noe også Hamas bekrefter. Ifølge The Times var al-Mabhouh i Dubai for å avtale en våpenleveranse til Gazastripen.

SISTE NYTT

Siste nytt