NRK Meny
Normal

Brukte også falske diplomatpass

EU er hard i sin kritikk av bruken av de falske europeiske passene i forbindelse med drapet på Hamas-lederen Mahmud al-Mabhuh i Dubai. Nye opplysninger viser at også irske diplomatpass er misbrukt.

Medlemmer av attentatgruppen mot Mahmoud al-Mabhouh ankommer et kjøpesenter i Dubai

Tre av medlemmene i attentatgruppen fanget opp på et kjøpesenter i Dubai i dagene før drapet.

Foto: Scanpix/Reuters

Nye opplysninger fra etterforskningen i Dubai, tyder på minst 17 personer var involvert i drapet på grunnleggeren av Hamas sin militante fløy.

Fra før er 11 personer etterlyst internasjonalt for å være innblandet i mordet. Minst 10 av dem skal ha kommet seg inn i De forente arabiske emirater med forfalskede pass. Seks av passene var britiske, tre irske, ett tysk og ett franske.

Israel og De forente arabiske emirater har ingen diplomatiske forbindelser, og mulige attentatmenn ville ikke ha fått innreise til emiratet med israelske pass.

Alle passene er påført navnet på europeiske borgere som er bosatt i Israel.

EU fordømte i dag den falske passbruken. I en felles uttalelse fra unionens utenriksministre heter det:

Den europeiske union fordømmer at de som er involvert i denne handlingen, brukte falske europeiske pass og kredittkort, etter tyveri av EU-borgeres identitet.

EUs utenriksministre

Også selvde drapet på Hamas-lederen fordømmes på det sterkeste.

Utenriksministrene mener drapet vanskeliggjør fredsbestrebelsene og stabiliseringen av Midtøsten. Det blir sagt rett ut at politiske likvideringer ikke har noe å gjøre i det 21. århundret.

Sveriges Carl Bildt lover at unionen vil støtte opp under etterforskningen i Dubai.

EUs fordømmelse navngir ikke Israel eller Mossad direkte - noe det skal ha vært diskusjon om.

Irland dras lengre inn

Nå tyder alt på at ytterligere seks personer er involvert i drapssaken. Tre av personene skal ha brukt irske pass, hvorav to skal være diplomatpass.

Politimyndighetene i Dubai ønsker foreløpig ikke å frigi detaljer rundt diplomatpassene, verken hvor mange diplomatpass som er misbrukt eller hvilket land de tilhører. Opplysningene kom frem i en avis i Abu Dabi i går.

Skulle det medføre riktighet at også forfalskede diplomatpass er benyttet, blir et møte mellom EUs utenriksministre, inkludert britiske David Milliband og irske Michael Martin, og den israelske utenriksministeren Avigdor Lieberman, trolig enda hetere.

Det er ventet at Milliband og Martin vil stille Lieberman til veggs med spørsmål.

Lieberman gjentok overfor de europeiske utenriksministrene på møtet at det ikke er bevis for at den israelske etterretningstjenesten Mossad er involvert.

Dubais politisjef Khalfan Tamim hevder at sporene med 99 prosent sikkerhet peker mot en Mossad-aksjon.

Den britiske, irske, tyske og franske utenrikministeren møttes allerede i går, for å utforme protesten mot Israel.

Irlands Michael Martin skal være den som ønsker å gå lengst i ordbruken, og er irske diplomatpass også misbrukt, vil det trolig ikke legge noen demper på utenriksministerens forbannethet.

For 23 år siden ble britiske pass ble misbrukt i en annen Mossad-likvidasjon, og israelske ledere lovet da dyrt og hellig overfor Storbritannia at det skulle ikke gjenta seg.

Hamas-informant

Politisjef Khalfan Tamim mener noen på innsiden av Hamas, i Mahmud al-Mabhouh nærmeste krets, må ha lekket reiseplanene til en eller flere medlemmer av attentatgruppen.

Al-Mabhouh reiste under et annet navn.

Hamas tilbakeviste i går beskyldningen på det sterkeste.

- Selv om Mossad lyktes i å oppspore al-Mabhouh, så betyr det ikke at det eksisterer svikt i våre rekker, heter det i en uttalelse fra Hamas sitt hovedkvarter i Damaskus, Syria.

Tidligere er Hamas sin politiske rival, Fatha, også beskyldt for å ha samarbeidet med Mossad for å ta knekken på en av rivalens toppsjefer.

De hilser - ikke uventet - de nye opplysningene velkommen, for å få søkelyset vekk fra seg. Fatha-talsmenn har også insinuert at det må ha vært en Hamas-lekkasje.

Politisjefen Tamim sier også at drapet må ha vært planlagt minst ett år før det fant sted, flere måneder tidligere enn antatt.

Mahmud al-Mabhuh er mistenkt for å være hovedmannen bak innsmugling av våpen til den stengte Gazastripen.

Video nsps_upload_2010_2_18_11_23_27_2059.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video viser timene før drapet på Hamas-lederen.

Tysk borger

Det har også i løpet av de to siste dagene kommet frem at det tyske passet som ble brukt ikke er falskt, men utstedt som et ekte pass.

Michael Bodenheimer

Michael Bodenheimer, passbilde fra passet som ble brukt i drapet på Mahmoud al-Mabhouh.

Foto: Scanpix/AP

Passet ble levert ut i Köln den 18. juni i 2009, og magasinet Der Spiegel har funnet ut passet ble utstedt til en person ved navn Michael Bodenheimer.

Han presenterte seg som israel-amerikaner av tysk-jødisk opprinnelse. Hans besteforeldre skulle ha flyktet fra Nazi-Tyskland på 1930-tallet, og etter tysk lov har han da rett på tysk pass.

Bodenheimer hadde med seg vielsesattesten til sine foreldre, som skal ha blitt gasset i en av de tyske konsentrasjonsleirene, for å bevise sitt opphav.

Han hadde også med seg sitt israelske pass som legitimasjon

Europeisk media sporet raskt opp en Michael Bodenheimer i Israel. Også han er født i USA, er rabbiner og rektor for en religiøs skole i Tel Aviv.

Men han blånekter for at han noensinne har søkt om tysk pass, og ligner heller ikke på mannen som er avbildet i det tyske passet.

Mediene har også sporet opp et kontor i Tel Aviv, med et skilt på veggen hvor navnet Michael Bodenheimer var oppgitt. Skiltet er nå skrudd ned fra veggen, og mannen forsvunnet.

Tyske myndigheter har nå iverksatt full etterforskning av utstedelsen.

Israel har ikke vist seg særlig samarbeidsvillige med europeiske myndigheter i sakens anledning, noe som ikke minsker kritikken. Men få tror saken vil føre til langsiktig svekkelse av forholdet mellom Europa og Israel.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt