Hopp til innhold
Urix forklarer

Har Trump krysset den endelige grensen?

WASHINGTON (NRK): I det republikanske partiet mener mange Donald Trump nå har passert grensen som bør få partieliten til å vende ham ryggen og frata ham presidentnominasjonen.

Donald Trump på valgmøte i

Donald Trumps uttalelser under sitt valgmøte i Wilmington i Nord-Carolina, om hvordan våpentilhengere kan stanse Hillary Clinton, har ført til ny storm rundt den republikanske presidentkandidaten.

Foto: ERIC THAYER / Reuters

Det har naturlig nok aldri skjedd før i en amerikansk presidentvalgkamp. En presidentkandidat har ikke tidligere fleipet med våpenbruk mot sin utfordrer.

Men lite er slik det pleier å være i år. 24 timer etter at Donald Trump la fram en økonomisk handlingsplan og lød litt som en vanlig presidentkandidat, gikk han over alle grenser igjen.

Den sleivete uttalelsen om at våpentilhengere kan komme til å gjøre noe med Hillary Clinton dersom hun gjør noe med retten til å bære våpen, er den groveste som har falt ut av munnen til Trump så langt i valgkampen. Selv om Trump ikke sa direkte at våpenbruk mot Clinton er ok, er det mange som tolker utttalelsen hans slik.

Ville bare mobilisere

Trump-kampanjen avviser at presidentkandidaten oppfordret til attentat på Hillary Clinton i Nord-Carolina i går.

En talsmann sier det Trump mente å si var at alle som vil beholde retten til å bære våpen må bruke stemmeretten 8. november.

-Vi mobiliserer velgere og ikke bruk av vold, heter det i en uttalelse fra kampanjen i dag.

På et valgkampmøte i North Carolina hinter Trump om våpenbruk mot Hillary Clinton

Dump Trump

Men selv ikke de mest hardkokte kampanjeeksperter i Det republikanske partiet tror på denne forklaringen.

Karl Rove, som var arkitekten bak George W. Bush valgseire i 2000 og 2004, sier til Fox News at Trump må begynne å ordlegge seg mye klarere og at han burde brukt formuleringen «bruke stemmeretten», om det var det han mente.

– Alle kandidater må unngå alle oppfordringer om å bruke vold. Trump må rydde opp og ta avstand umiddelbart, sier Rove til Fox News.

Andre går lenger og mener begeret nå er mer enn fullt. Republikanere, med kongressleder Paul Ryan i spissen, må vende Trump ryggen og se på mulighetene for å fjerne ham som partiets presidentkandidat, mener tidligere kongressrepresentant og TV-programleder Joe Scarborough.

Farlig tåke

Men Donald Trump ønsker neppe å bli klarere i talen. Insinuerende tåkeprat er blitt hans varemerke. Gang på gang bruker han formuleringer som kan tolkes slik mottakeren ønsker. Ofte legger han til: «det er et eller annet på gang» eller «mange mennesker snakker om dette». Twitterkongen har nådd så langt i årets kamp om Det hvite hus mye på grunn av måten han kommuniserer på.

Tåkepraten går rett hjem hos Trumps tilhengerne. De mest ihuga krever ikke statistikk og vitenskapelige forklaringer på det lederen deres sier.

Trump-fans jeg har møtt på møtene hans liker Trump fordi han «snakker som dem» eller «sier det ingen andre tør å si».

En av republikanerne som har snudd seg mot Trump, tidligere CIA-sjef Michael Hayden, understreker imidlertid overfor CNN at Trump ikke bare har et ansvar for hvordan han formulerer seg. Han har også et ansvar for hvordan tilhengerne hans oppfatter det han sier.

I løpet av våren og sommeren har flere av valgmøtene hans inneholdt både oppfordringer til voldsbruk og tilløp til vold, noe The New York Times har forsøkt å dokumentere med ufiltrerte opptak.

I Nord-Karolina der gårsdagens uttalelse falt, sa en mann i vår at han godt kunne tenke seg å drepe en «Black lives matter»-demonstrant neste gang han støtte på en.

Seneste i forrige uke sa Trump at han ønsket å slå talere fra Demokratenes landsmøte i ansiktet.

Straffbart overtramp

Men med det som kan tolkes som en indirekte oppfordring til våpenbruk mot Hillary Clinton krysset Trump i går altså nok en grense.

– Dersom en av tilhengerne utenfor valgmøtet til Trump hadde sagt det samme som presidentkandidaten, hadde han blitt satt i arresten, sier den tidligere CIA-sjefen Hayden videre til CNN.

Secret Service opplyser at de ikke har bestemt seg for om de vil etterforske uttalelsen, men en tidligere Secret Service agent sier til TIME at Trump med uttalelsen beveger seg svært nær grensen for hva som er akseptabelt.

Det kan være straffbart å oppfordre til attentat på en politiker i USA.

Tør Ryan og McCain å bryte?

Spørsmålet er altså hva sentrale folkevalgte i Det republikanske partiet gjør nå.

I både vanlige og sosiale medier oppfordres de til å bryte med presidentkandidaten, slik senator Susan Collins fra Maine gjorde i onsdag. Men Collins er den mest moderate blant Republikanernes senatorer og har en egeninteresse i å ta avstand fra Trump.

Verre er det for mange som kjemper for gjenvalg i november.

John McCain er et eksempel. Han avskyr Donald Trump, men har likevel sagt at han støtter ham. Årsaken er naturlig nok at Trump vant nominasjonsvalget i McCains hjemstat med hele 22 prosentpoeng og at det så langt er politisk risikabelt å ta avstand fra ham.

Men ettersom uttalelsene hans blir stadig mer ekstreme og dersom Trump fortsetter å stupe på meningsmålingene, må kanskje McCain og andre gjøre nettopp det.

Paul Ryan etter nominasjonsvalget i Wisconsin

En lettet Paul Ryan sikret seg renominasjon for plassen i Representantenes hus.

Foto: Anthony Wahl / Ap

Republikanernes leder i Kongressen Paul Ryan vant i natt sitt nominasjonsvalg mot en utfordrer som er inspireret avTrump.

Han er den som er under aller sterkest press om å bryte med en presidentkandidat som åpenbart byr ham imot.

Ryan sier Trump dro en dårlig spøk og umiddelbart må gjøre det klart hva han egentlig mente.

Men en partiledelse som blir stående ved Trumps side etter dette siste overtrampet, har ikke mye ryggrad, ifølge partiets egne kritikere.

Ønsker de å gjenreise partiet, må de bryte med Donald Trump lenge før valget i november og kanskje til og med forsøke å få ham fjernet som presidentkandidat, mener stadig flere.

Donald Trump på valgmøte i Wilmington, North Carolina

Deler av det republikanske partiapparatet ønsker at Donald Trump er på vei ut av valgkampen, men det spørs om de blir bønnhørt.

Foto: ERIC THAYER / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt