Hopp til innhold

Gransker fiskeoljeleverandører etter Vest-Sahara-avsløringer

Napro Pharma har fått klar beskjed fra sin tyske eier om ikke kjøpe mer fiskeolje fra Vest-Sahara. Nå har selskapet satt i gang en omfattende granskning.

Tankskip besøker Kristiansund med fiskeoljer

En tankbåt ligger til kai i Kristiansund. Den frakter fiskeolje fra kysten av Vest-Afrika.

Foto: Roar Halten / NRK

– Vi har lært mye av denne saken, og vil nå gå alle våre leverandører etter i sømmene for å sjekke om de handler med Vest-Sahara eller andre områder i verden FN ikke anbefaler, sier Susanne Segel i Cognis som eier det norske selskapet Napro Phamra.

Segel vil ikke gå i detalj på hvordan de vil sjekke leverandørene sine, men sier de må stole på leverandørene sier.

– Vi er veldig overrasket over avsløringene om handel med fiskeolje fra Vest-Sahara, og vil nå ta ansvar, sier Segel.

Vet ikke når de får oversikt

Cognis har nå satt i gang et større arbeid med å få oversikt over hvor deres leverandører kjøper produktene sine fra.

– Vi vet ennå ikke når vi vil få en fullstendig oversikt over dette, men vi vil så fort som mulig garantere våre kunder at våre produkter ikke inneholder fiskeolje fra Vest-Sahara, sier Segel til NRK.no.

Ett av problemene Cognis kan støte på i sine undersøkelser er at importen av fiskeolje som stammer fra Vest-Sahara blir merket som «marokkansk».

Det viser en statistikk NRK har fått fra SSBs statistikkbank. Det dreier seg om opp til 20.000 tonn fiskeolje årlig.

Kunder trekker seg

Flere store helsekostkjeder har bestemt seg for ikke å kjøpe flere Omega 3-kapsler fra det norske selskapet Napro Pharma, hvis de ikke kan garantere at kapslene er fri for fiskeolje fra Vest-Sahara.

Life, Nordens største helsekostkjede, har allerede annonsert at de stopper nye ordre av omega 3-produktet Biomega.

– Vi går nå gjennom alle våre leverandører av Omega 3-produkter. Hvis vi ikke får tilfredsstillende garantier for at de ikke handler med Vest-Sahara så fjerner vi produktet, sier Jan Wiberg i Life.

Selskapet vil nå avvente svar fra Cognis, og vil ikke garantere at Biomega er tilbake i hyllene.

– Hvis det finnes noen som helst tvil, så kommer vi ikke til å handle med den produsenten. Vi må være 100 prosent sikre, sier Wiberg.

Video nsps_upload_2010_3_17_21_53_8_975.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Norsk Medisinaldepot, landets største leverandør av legemidler og helsepleiemateriell til apotek og sykehus, har på sin side trukket kapselproduktet Gevita Omega 3+6 ut av sitt sortiment, de produseres også av Napro Pharma i Brattvåg på Sunnmøre.

Begge aktørene vil ha garantier på at fiskeolje som brukes i dere produkter ikke stammer fra det omstridte området Vest-Sahara før de fortsetter samarbeidet.

– Vi jobber nå med saken, og sjekker med våre produsenter at de ikke levere fiskeolje som stammer fra Vest-Sahara, men kan ikke si når vi har en fullstendig oversikt, sier Segel.

Bakgrunnen er avsløringer i en dokumentar fra Sveriges Television (SVT) om at fiskeolje i omega 3-produkter derfra har opprinnelse i Vest-Sahara.

NRK har i en rekke saker satt fokus på saken, blant annet på hvordan det norske selskapet GC Rieber Oils er involvert i produksjon og transport av fiskeoljen.

Europaparlamentet har slått fast at fiskeriavtalen mellom EU og Marokko kan være i strid med folkeretten. Inntektene fra fisket utenfor Vest-Sahara skal komme befolkningen til gode, men Vest-Sahara er okkupert av Marokko.

Donald Trump holdt den første valgkamptalen etter at Kamala Harris ble Demokratenes presidentkandidat

Trump: – Kamala, du har sparken

Bilete av Kamala Harris med neongrønfarge og skrifta "brat".

Slik frir Harris til dei unge: – Dette er verktøy som mobiliserer veljarar

Biden: – Tid for å slippe til nye og yngre stemmer

SISTE NYTT

Siste nytt