Hopp til innhold

NHO-topp importerer omstridt fiskeolje fra Vest-Sahara

Selskapet GC Rieber Oils kjøper fiskeolje fra det marokkanskokkuperte området Vest-Sahara, og styreleder er NHO-toppen Paul-Chr. Rieber.

Kartmontasje: NHO-topp i omstridt fiskeoljeimport

Fisken tar turen innom en fiskeoljefabrikk på land i Vest-Sahara før den reiser med tankbåt som olje til Paul-Chr. Riebers anlegg i Kristiansund.

Foto: Montasje/kart: Øyvind Bye Skille/NRK / Scanpix

Til daglig er Paul-Chr. Rieber administrerende direktør for hele GC Rieber-konsernet. I tillegg er han styreleder for det heleide datterselskapet som importerer fiskeoljen, GC Rieber Oils.

Paul-Chr. Rieber er også valgt som president og leder for NHOs styre - den høyeste posisjonen det er mulig å ha innen NHOs medlemsstyrte organer.

Onsdag i forrige uke kunne SVTs Uppdrag granskning avsløre at fersk fisk fra det okkuperte Vest-Sahara males opp og selges som helsekostproduktet Omega-3-kapsler i Sverige. Som en viktig del av kjeden finner vi Riebers selskap GC Rieber Oils med produksjonsanlegg i Kristiansund.

Les: Hevder fiskeoljen kom fra Marokko

Les: Omstridt fiske bak Omega-3-kapsler

Dette er fisk som er fanget i havområder utenfor det okkuperte Vest-Sahara.

Et fiske som Europaparlamentets juridiske avdeling har kommet fram til at kan stride mot folkeretten. Striden går på om befolkningen i det okkuperte området får noe igjen for fisket.

Sporer fisken til Kristiansund

SVT-dokumentaren følger fisken fra hav til ferdig omega-3-kapsel i svenske helsekostbutikker. Da blir det klart at fisken males til olje og sendes med tankskip til Kristiansund i Norge. Der kjøper GC Rieber Oils den for så å raffinere den til en kvalitet som kan brukes i helsekostprodukter.

På spørsmål fra NRK om hvor fiskeoljene selskapet bruker kommer fra, og hva han har å si om fisket i okkuperte områder henviser styreleder Paul-Chr. Rieber til selskapets daglige ledelse:

– Administrerende direktør har oversendt pressemelding og svar på spørsmålene. Dette er dekkende for selskapets syn, skriver Rieber i en e-post.

Tankskip besøker Kristiansund med fiskeoljer

Et tankskip lastet med fiskeolje ligger til kai i Kristiansund.

Foto: Roar Halten / NRK

– Forholder oss til internasjonal lov

Administrerende direktør Arne Alnæs ved GC Rieber Oils anlegg i Kristiansund bekrefter overfor NRK at de importerer fiskeolje fra Vest-Sahara.

– GC Rieber Oils henter sine oljer fra hele verden, men med hovedvekt på Peru, Chile og Marokko (inkludert Vest-Sahara), skriver Alnæs i en pressemelding til NRK.

Alnæs går kritikken i den svenske dokumentaren imøte og viser til at de ikke følte seg komfortabel med å delta i programmet. Nå understreker de at de følger retningslinjer fra norsk UD og ellers internasjonale reguleringer.

– Vi forholder oss til enhver tid til norske myndigheter og internasjonal lovgivning. Vi har over lang tid hatt en løpende dialog med Utenriksdepartement og Den norske ambassaden i Marokko om vårt engasjement i området.

Lederen for bedriften i Kristiansund forteller at de handlet med området lenge før det kom en fraråding mot investeringer der fra norsk UD, og at de har valgt å fortsette i stedet for å trekke seg ut.

– Vi er oppmerksom på at de historiske og politiske omstendighetene som gjør Vest-Sahara et omstridt område å handle med. Norske myndigheter fraråder å investere i Vest-Sahara på grunn av konflikten med Marokko, og dette er et råd vi har fulgt. Vi har ikke investert i Vest-Sahara, understreker Alnæs og legger vekt på at de ønsker å bidra til arbeidsplasser for lokalbefolkningen.

Vil dere slutte å handle med Vest-Sahara i framtiden?

– Slik vi vurderer det, er det ikke grunnlag for å redusere omfanget av
vår virksomhet der, svarer administrerende direktør Arne Alnæs.

Tjener gode penger

Tranpiller

Markedet for omega-3-kapsler har vært veldig lukrativt i de senere årene, og selskapet som raffinerer fiskeoljen tjener godt.

Foto: ScanStockPhoto

Den etterspurte fiskeoljen er hovedingrediens i kosttilskuddet Omega-3, som sies å være bra mot både demens og hjerte- og karsykdommer.

Omega-3-markedet har eksplodert i Vesten de seneste årene. Men for å produsere Omega-3 kreves det mye fisk, og kvaliteten på oljen bør være god. Noe den tilsynelatende er med råvarer fra Vest-Sahara, ifølge GC Rieber Oils selv.

På egne hjemmesider skriver de:

«GC Rieber Oils er en ledende leverandør av helsebringende Omega-3 oljer, tran og andre marine oljer til det globale markedet. Vi har ekspertise og evne til å levere et bredt spekter av produkter som er skreddersydde kundenes behov (...)»

Og verden er villig til å betale. Ifølge egne regnskaper har selskapet omsatt for nærmere 1,5 milliarder kroner i årene mellom 2003 og siste offentlige regnskap fra 2008. Dette på blant annet å utvinne og selge Omega-3.

SISTE NYTT

Siste nytt