Hopp til innhold

Hevder fiskeoljen kom fra Marokko

Selskapet Napro Pharma ble koblet til produksjon av omega-3-kapsler med råvarer fra Vest-Sahara. Nå sier de fiskeoljen kommer fra Marokko.

Tankbåt med fiskeolje i Kristiansund

En tankbåt ligger til kai i Kristiansund. Den frakter fiskeolje fra kysten av Vest-Afrika.

Foto: Roar Halten / NRK

Napro Pharma, som holder til i Brattvåg på Sunnmøre, ble i SVTs Uppdrag granskning denne uken pekt på som produsenten som laget omega-3-kapsler for svenske butikker av fiskeolje fra det okkuperte Vest-Sahara. Fersk fisk fra det okkuperte området males og selges som Omega-3-kapsler i Sverige .

Da SVTs reporter utga seg for å være innkjøper av omega-3-kapsler for et helsekostfirma fikk han dette svaret fra den lokale ledelsen:

– Vi kjøper bare en definert kvalitet av produktet. Vi sier ikke fra hvilket land eller kontinent det skal komme fra. Det spiller ingen rolle for oss i dag.

Journalistene tok så turen til Norge og Napro Pharmas kontorer i Brattvåg. Der viser de fram sin dokumentasjon som viser at tankbåter har fraktet fiskeolje fra Vest-Sahara til Kristiansund og leverandøren som Napro Pharma kjøper sin olje fra. Da får de noe helt annet enn svar på spørsmålet om selskapet vet hvor oljen kommer fra.

– Hvis ikke du skikker deg nå. Så ringer jeg politiet og får deg bortvist, er den klare beskjeden fra en av lederne i omega-3-firmaet, og journalistene skygger banen.

Konsernledelsen i Tyskland svarer

Etter at programmet ble sendt på TV i Sverige har selskapet gjort egne undersøkelser for å finne ut hva de har visst og ikke visst om råvarene for produksjonen av omega-3-kapsler.

Napro Pharma sier nå at de ikke visste hvor fiskeoljen kom fra, men at de i ettertid har bedt om denne informasjonen fra sin leverandør GC Rieber Oils.

– Vi har fått oppgitt at fiskeoljen kommer fra fisk som er fanget utenfor Marokko, og ikke fra det okkuperte Vest-Sahara, sier pressekontakt hos Napro Pharmas eier, Susanne Sengel i firmaet Cognis i Tyskland.

GC Rieber Oils har på sin side innrømmet til NRK at de importerer fiskeolje fra Vest-Sahara i tillegg til Marokko og land i Sør-Amerika. Oljen blandes så ofte for å skape et best mulig produkt pris- og kvalitetsmessig.

Til Napro Pharmas eierselskap har de opplyst at olje fra Vest-Sahara ikke var en del av blandingen de fikk, men Sengel i Tyskland tør ikke stole blindt på dette.

– Hundre prosent sikre kan vi ikke være, siden oljen er satt sammen av fisk fra flere områder, sier Susanne Sengel i tyske Cognis .

Fangstene utenfor Algerie og Vest-Sahara er gode

Fangstene utenfor Algerie og Vest-Sahara er gode. Bildet er tatt i forrige uke.

Foto: Louafi Larbi / Scanpix/Reuters

Fra hav til bord

Europaparlamentet har slått fast at fiskeriavtalen mellom EU og Marokko kan være i strid med folkeretten. Inntektene fra fisket utenfor Vest-Sahara skal komme befolkningen til gode, men Vest-Sahara er okkupert av Marokko.

SVTs reportasjeteam har derfor fulgt fisken fra hav til bord, og slik mener SVT at ruta ser ut:

  • Fisken tas opp utenfor kysten av okkuperte Vest-Sahara av en skandinavisk båt som er registrert utenfor EU.
  • Fisken kjøres ikke til de lokale filét- og konserveringsfabrikkene.
  • Den kjøres i stedet til hovedstaden Layonne i Vest-Sahara og til det norskledede selskapet KB Fish.
  • Herfra skipes oljen til det norske selskapet GC Rieber Oils AS i Kristiansund.
  • Napro Pharma, som holder til ikke så langt unna i Brattvåg på Sunnmøre, lager Omega-3-kapsler av oljen.

Vil ha garantier

Tranpiller

Etterspurte Omega-3-kapsler

Foto: ScanStockPhoto

– Vi har hittil ikke bedt om å få vite hvor fisken kommer fra. Vi kjøper ut fra kvalitet, og lager Omega-3-kapsler av flere forskjellige oljer. Men etter SVTs program, har vi bedt GC Rieber om garantier for at fisken ikke kommer fra det okkuperte Vest-Sahara, sier Susanne Sengel i eierselskapet Cognis.

– De sier at oljen kommer fra fisk fisket utenfor Marokko, sier hun.

Paul-Chr. Rieber er konserndirektør i GC Rieber AS, og president og styreleder i NHO.

Les: NHO-topp importerer omstridt fiskeolje fra Vest-Sahara

Han viser til en pressemelding som selskapet har sendt ut. I pressemeldingen heter det at:

"All olje vi importerer er deklarert ut av lokale myndigheter og innfortollet og godkjent av norske myndigheter etter eksisterende regler og rutiner".

Norske myndigheter fraråder å investere i Vest-Sahara på grunn av konflikten med Marokko, og dette er et råd vi har fulgt. Vi har ikke investert i Vest-Sahara.

Arne Alnes, administrerende direktør i GC Rieber Oil

Glemt konflikt

Vest-Sahara og farvannet utenfor er okkupert. Området er rikt på fosfater. Det finnes mye fisk i havet, og under havbunnen kan det også finnes olje.

Fisken kunne dekket behovet for protein hos en sulten befolkning. I dag oppgir FNs matorganisasjon, FAO, at 250 millioner mennesker i Afrika lider av underernæring.

Den 33 år gamle konflikten i Vest-Sahara er sjelden i mediene, til tross for at 150 000 flyktninger bor i leire under vanskelige forhold.

Da kolonimakten Spania trakk seg ut av Vest-Sahara i 1975, invaderte to naboland, Marokko og Mauretania, øyeblikkelig området. Mauretania trakk seg senere ut.

Vest-Sahara, som ligger i Vest-Afrika, har en lang atlanterhavskyst, og består for det meste av ørken.

SISTE NYTT

Siste nytt