Hopp til innhold

Kobling helt inn i Vest-Sahara

Selskapet til NHO-toppen Paul-Chr. Rieber, GC Rieber Oils, sier de ikke investerer inne i Vest-Sahara. Men koblingene til virksomhet inne i det okkuperte landet er derimot klare.

GC Rieber i nettverk med Wiedswang (fikset)

GC Rieber-konsernet, med NHO president Paul-Chr. Rieber på toppen, sitter tett på nordmannen Harald Wiedswang som driver fiskeoljeproduksjonen inne i Vest-Sahara.

Foto: Montasje: Øyvind Bye Skille/NRK / Scanpix

I en artikkelserie har NRK fortalt om fiskeoljen som GC Rieber Oils importerer fra det omstridte området.

Les mer om saken: Fiskeolje fra Vest-Sahara

Avviste investeringer

Ifølge SVT og Uppdrag gransknings dokumentar blant annet fra et norskledet selskap som driver et anlegg for produksjon av fiskeolje inne i Vest-Sahara.

Utenriksdepartementet fraråder handel og investering i Vest-Sahara, og Europaparlamentet har sagt at fisket som selskapet kjøper sine råvarer fra kan stride mot folkeretten.

Les: UD tilbakeviser å ha klarert handelen

Til NRK opplyste GC Rieber Oils at de bare handlet med området, men ikke investerte der.

– Norske myndigheter fraråder å investere i Vest-Sahara på grunn av konflikten med Marokko, og dette er et råd vi har fulgt. Vi har ikke investert i Vest-Sahara, skrev administrerende direktør i selskapet Arne Alnæs i en pressemelding.

Les: NHO-topp importerer omstridt fiskeolje fra Vest-Sahara

Men NRKs undersøkelser viser at importørene i Kristiansund har tilknytning til virksomheten som skjer inne i det okkuperte landet – de kjøper ikke bare fiskeolje fra området.

Kobling helt inn i Vest-Sahara

Fiskeoljen importeres til Kristiansund fra Vest-Sahara fra blant annet fiskeoljeprodusenten KB Fish, ifølge Uppdrag gransknings dokumentar . KB Fish er norskledet og driver et anlegg for produksjon av fiskeolje inne i Vest-Sahara.

Lederen for selskapet er nordmannen Harald Wiedswang, og han har klare forbindelser til Rieber og virksomheten hjemme i Norge.

Sammen med administrerende direktør for GC Rieber Oils i Kristiansund, Arne Alnæs, sitter han i styret for en annen fiskeoljebedrift, Hydral AS. Både GC Rieber Oils og Wiedswang er inne på eiersiden i dette selskapet.

– Ja, vi har et tilsvarende selskap i Norge hvor vi tar imot lakseavskjær og produserer mel og olje. Det er jo det som er min spesialitet, og det er det jeg kan, svarer Wiedswang når vi spør han om koblingen.

Wiedswang opplyser også at han har et meget godt samarbeid med Rieber og deres selskaper, og at de faktisk er partnere og eiere av et anlegg sammen like over grensen til Marokko.

- Vi har GC Rieber som partner i et anlegg kalt Maromega i Tan Tan i Marokko. De er partner med oss i det anlegget, og en del av oljen som vi sender til Norge blir filtrert der, forteller bedriftslederen på telefon fra Vest-Sahara.

Store mengder fiskeolje

Selskapene til Harald Wiedswang produserer store mengder fiskeolje, og mye av dette sendes til Norge.

Fiskeoljen som eksporteres fra Vest-Sahara føres som «marokkansk», og hele 18% av Norges import fra Marokko er animalske og vegetabilske oljer. Statistikk NRK Brennpunkt har fått fra SSBs statistikkbank viser at oljen fra Vest-Sahara dreier seg om opp til 20.000 tonn fiskeolje årlig.

Når SVTs reportasjeteam følger fisken fra havna i Vest-Sahara transporteres ikke fisken til de lokale fileterings- og konserveringsanleggene.

Bilene kjører i stedet til hovedstaden Layonne i Vest-Sahara. Der blir fisken tatt imot ved anlegget til Wiedswang, KB Fish, og presset ned til Omega-3-rik olje som siden skipes til Skandinavia.

Tankskip besøker Kristiansund med fiskeoljer

Med tankskip sendes fiskeoljen fra Vest-Sahara til Kristiansund og bedriften GC Rieber Oils.

Foto: Roar Halten / NRK

– Bruker bare avskjær

Dette avviser Wiedswang på det sterkeste når vi konfronterer ham med det.

– Det er direkte feil at fisken går rett til oppmaling for oljeproduksjon. Fisken går i stedet til en fabrikk som produserer fisk til hermetikkfabrikkene. Vi lager så mel og olje fra avskjæret fra denne produksjonen, og fra fisk som ikke holder mål til menneskemat, understreker direktøren ved KB Fish som også mener det er riktig å drive fiskeoljeproduksjonen i det omstridte området.

Vest-Sahara er omstridt fordi det av mange anses som okkupert av Marokko, og både FN og norsk UD har uttalt at utenlandsk handel og investeringer i området ikke bør gjøres uten at lokalbefolkningens interesser er ivaretatt og slettes ikke bør gjøres på marokkanernes premisser.

– Jeg har diskutert situasjonen sammen med UD tidligere, og de har sagt at det er helt greit, svarer Wiedswang som er direktør ved en fabrikk som er eid av marokkanske interesser.

Den samme forklaringen ga importselskapet GC Rieber Oils til NRK, men da NRK spurte det norske utenriksdepartementet var svaret at de frarådet handel med området.

Les: UD tilbakeviser å ha klarert handelen

Likevel mener Wiedswang at virksomheten er til gode for nærmiljøet.

– FN sier egentlig at de støtter aktivitet i dette området når resultatet av virksomheten går tilbake til lokalbefolkningen. Jeg mener jeg er med på å skape muligheter for lokalbefolkningen, og selv er jeg gift med en kvinne som er halvt sahrawier (red.anm: den lokale folkegruppen), sier Wiedswang.

NRK har kontaktet ledelsen i GC Rieber Oils om deres samarbeid med Wiedswang, men har ikke fått noe svar.

AKTUELT NÅ