Hopp til innhold

Mister kunder etter avsløringer

Uppdrag granskning og Brennpunkts avsløring om fiskeolje fra Vest-Sahara i Omega-3-kapsler i svenske butikker har fått konsekvenser. Den viktige kapselprodusenten Cederroth endrer nå praksis. I Norge endret Möller’s praksis etter forrige runde med avsløringer.

I Tv-programmet Uppdrag Granskning kom det frem hvordan fisk fanget utenfor Vest-Saharas kyst ble fiskeoljekapsler i Norge og Sverige, i stedet for å komme lokalbefolkningen til gode.

Nå har Cederroth-konsernet, som selger medisinske produkter og helsekostprodukter, endret sin politikk på bakgrunn av avsløringene.

-Cederroth kommer fra og med nå til å forsikre seg at ingen av selskapets O mega-3 produkter inneholder fiskeolje med opphav i marokkansk farvann, ettersom det har oppstått tvil omkring hvor fangstplassen er, heter det i en pressemelding fra Per Hartman, rådgiver i Cerderroth.

Multiplex Omega-3 original er det av Cederroths produkter som kan inneholde olje fra Marokko, skriver selskapet i sin svenske pressemelding.

Etter det NRK Brennpunkt kjenner til, skal også andre kapselprodusenter nå diskutere sin innkjøpspolitikk etter avsløringene den siste uken.

Möller’s har tatt grep

I Norge har storprodusenten Axellus (som står bak merkevaren Möller’s) allerede for flere år siden tatt et valg om å ikke ha olje fra Vest-Sahara i sine produkter. De kjøper fiskeolje fra GC Rieber i Kristiansund, en aktør som åpent innrømmer å importere slik olje.

Men Møller har forlangt dokumentasjon på at deres olje skal stamme fra Sør-Amerika. Direktør Are Alnæs i GC Rieber sier til NRK Brennpunkt at han har fått forespørsler fra enkeltkunder om Vest-Sahara, og at bedriften har et system for sporbarhet slik at det er mulig å tilby fiskeolje fra bare utvalgte områder til de kundene som ber om dette.

I en epost til NRK Brennpunkt forklarer Kristina Johansen i Axellus at de gjorde denne tilpasningen fordi de ønsket å følge Utenriksdepartementets oppfordring.

- Vi var den gang og er fremdeles opptatt av å følge oppfordringen og har vært og er klare på at fiskeolje fra Vest Sahara er uaktuelt. Dette var således en politisk sak og fordi det var uaktuelt å kjøpe fiskeolje herifra, har vi heller ikke satt oss nøye inn i verdikjeden til fiskeolje fra dette området mht bærekraftighet, kvalitet osv. Men vi er klare på at fiskeoljen vi kjøper fra Peru og Chile er bærekraftig og kvalitetsmessig i tråd med våre retningslinjer, skriver hun.