Hopp til innhold

Omstridt fiske bak norsk Omega-3

Fersk fisk fra det okkuperte Vest-Sahara males opp og selges som Omega-3-kapsler i helsekostbutikker i Skandinavia. Mye ender på norske frokostbord.

Fangstene utenfor Algerie og Vest-Sahara er gode

Fangstene utenfor Algerie og Vest-Sahara er gode. Bildet er tatt for en uke siden.

Foto: Louafi Larbi / Scanpix/Reuters

Tranpiller

Markedet for Omega-3-kapsler har eksplodert de siste årene.

Foto: ScanStockPhoto

Det svenske dokumentarprogrammet Uppdrag granskning avslørte forrige uke at svenske fiskere registrerer båtene sine utenfor EU-området for å kunne fiske utenfor kysten av Vest-Sahara i Afrika.

Med moderne båter kan de svenske fiskerne fange opptil 600 tonn pr. dag. Fisken er ment for lokalbefolkningen, som for det meste bor i flyktningeleire.

Fisket er omstridt, og kan stride mot folkeretten.

Omdiskutert fiske

Det europeiske fisket utenfor Vest-Afrika er omdiskutert etter at Europaparlamentets juridiske avdeling har kommet fram til at fiskeriavtalen mellom EU og Marokko kan stride mot folkeretten.

Ifølge avtalen mellom EU og Marokko skal inntektene fra fisket komme det vest-sahariske folket til gode. Fiskerne selv sier at de holder seg til avtalen.

Men når reportasjeteamet fra SVT følger lastebilene som transporterer fisken fra de skandinaviske båtene, kjører de ikke til de lokale fileterings- og konserveringsanleggene.

Går til norsk selskap

Bilene kjører i stedet til hovedstaden Layonne i Vest-Sahara. Der blir fisken tatt imot og presset ned til Omega-3-rik olje som siden skipes til Skandinavia.

Ifølge Uppdrag granskning går mye av den oljen som skipes fra Marokko og Vest-Sahara til et norsk selskap.

I en oversikt programmet har fått fra norske Statistisk Sentralbyrå, har selskapet fått levert 20 millioner liter fiskeolje fra Marokko fra februar 2009 til januar 2010.

NRK.no har i dag gjort flere forsøk på å komme i kontakt med selskapet, men uten å lykkes.

Helsekost-kapsler

Den etterspurte fiskeoljen er hovedingrediens i kosttilskuddet Omega-3, som sies å være bra mot både demens og hjerte- og karsykdommer.

Omega-3-markedet har eksplodert i Vesten de seneste årene. Men for å produsere Omega-3 kreves det mye fisk. Bare for å fylle én eske, går det med 600 sardiner.

Omega-3-kapslene selges i helsekostforretninger i hele Skandinavia. Produsentene blander olje fra ulike leverandører. Oljen fra Vest-Sahara er en av dem.

Okkupert farvann

Fisken er fanget i okkupert farvann, og kunne forsynt en sulten befolkning med nødvendig protein. I dag oppgir FNs matorganisasjon, FAO, at 250 millioner mennesker i Afrika lider av underernæring.

Den 33 år gamle konflikten i Vest-Sahara er sjelden omtalt i mediene, til tross for at 150 000 flyktninger bor i leire under vanskelige forhold. Marokko har bygd en mur, lengre enn den kinesiske, gjennom det okkuperte området.

Da kolonimakten Spania trakk seg ut av Vest-Sahara i 1975, invaderte to naboland, Marokko og Mauretania, øyeblikkelig området. Mauretania trakk seg senere ut. Vest-Sahara, som ligger i Vest-Afrika, har en lang atlanterhavskyst, og består mest av ørken.

Fisk og fosfat

Området er rikt på fosfater. Det finnes mye fisk i havet, og under havbunnen kan det også finnes olje.

Titusentalls av Saharas nomader flyktet til Algerie etter invasjonen. Der bor de og barna fortsatt i flyktningeleire. De er flere enn 165 000.

Frigjøringsbevegelsen «Polisario» krever et selvstendig Vest-Sahara, og har i dag sin base i flyktningeleirene i Algerie.

For å holde geriljaen ute, har Marokko bygget en mur som skiller den tredelen «Polisario» kontrollerer fra de marokkanskokkuperte delene.

SISTE NYTT

Siste nytt