Hopp til innhold

Trekker omega 3 med omstridt fiskeolje

Norsk Medisinaldepot og helsekostkjeden Life trekker produkter som inneholder fiskeolje fra Vest-Sahara.

Tankskip besøker Kristiansund med fiskeoljer

Tankskip legger til kai i Kristiansund med fiskeolje fra Vest-Sahara. Oljen blir blant annet brukt til å lage omega 3-kapsler.

Foto: Roar Halten / NRK

Life, Nordens største helsekostkjede, stopper nye ordre av omega 3-produktet Biomega.

Samtidig har Norsk Medisinaldepot, landets største leverandør av legemidler og helsepleiemateriell til apotek og sykehus, trukket kapselproduktet Gevita Omega 3+6 ut av sitt sortiment.

Begge aktørene vil ha garantier på at fiskeolje som brukes i dere produkter ikke stammer fra det omstridte området Vest-Sahara.

Produktene de nå trekker lages av, eller i samarbeid med, selskapet Napro Pharma i Brattvåg på Sunnmøre.

Bakgrunnen er avsløringer i en dokumentar fra Sveriges Television (SVT) om at fiskeolje i omega 3-produkter derfra har opprinnelse i Vest-Sahara .

NRK har i en rekke saker satt fokus på saken, blant annet på hvordan det norske selskapet GC Rieber Oils er involvert i produksjon og transport av fiskeoljen.

Les også: NHO-topp importerer omstridt fiskeolje fra Vest-Sahara
Les også: Kobling helt inn i Vest-Sahara

– Vil opptre ryddig

– Vi vil opptre ryddig og vil ikke selge noen produkter som kan inneholde fiskeolje fra Vest-Sahara, sier kommunikasjonssjef Gerd S. Byermoen i Norsk Medisinaldepot til NRK onsdag kveld.

Lifes produktspesialist Jan Wiberg kunngjorde beslutningen om å stoppe nye ordre av Biomega på NRKs «Forbrukerinspektørene» tidligere på kvelden. Kapsler som fortsatt er på lager skal selges ut.

Saken fortsetter under videoen

Video nsps_upload_2010_3_17_21_53_8_975.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Helsekostkjeden Life stopper nye ordre av omega 3-produktet Biomega.

Helsekostkjeden Sunkost opplyser til NRK at de har gått gjennom sitt sortiment etter avsløringene. Det skal ikke være fiskeolje fra Vest-Sahara i produktene kjeden fører.

– Vi jobber videre med å forsikre oss om at dette stemmer. Vi har forstått at dette er en «het potet», sier administrerende direktør Heidi M. Scheie i Sunkost Detalj onsdag kveld.

Krever garantier

Life skriver i en pressemelding at de har et ansvar for at deres leverandører lever opp til «krav om et økologisk og etisk forsvarlig fiske».

– Innkjøpet av fiskeoljen stoppes inntil vi får garantier på at den ikke lenger inneholder råvarer fra Vest-Sahara, skriver markedsdirektør Thomas Johansson.

Lifes leverandør av produktet Biomega, Napro Pharma, er eid av konsernet Cognis.

I går ga Cognis Brattvåg-selskapet beskjed om å stoppe all kjøp av fiskeolje fra GC Rieber Oils hvis den kommer fra Vest-Sahara.

Les også: Mister kunder etter avsløringer
Les også: - Plyndring av okkupert land

AKTUELT NÅ