Hopp til innhold

Usikkerhet rundt de siste fem i grotten

CHIANG RAI (NRK): «Fire er et fint tall», sa guvernøren etter at fire nye gutter ble hentet ut mandag. Dermed spekuleres det nå i om én eller to må bli sittende i grotten i Thailand enda en dag eller to.

Dykkerne som skal berge ut de gjenværende guttene og treneren i Tham Luang-grotta i Thailand, gikk inn i grotta på nytt mandag morgen. Søndag ble de fire første hentet ut, og mandag ettermiddag er det totalt åtte gutter som er reddet ut av grotta.

Den dramatiske redningsaksjonen ved Tham Luang-grotta i Thailand fortsatte mandag morgen. Ni timer etter at den ble gjenopptatt, var fire gutter fraktet ut av grotta på redningsaksjonens andre dag.

Roger Sevrin Bruland i Thailand

I THAILAND: Roger Sevrin Bruland

Foto: NRK

– Vi har hjulpet fire barn i dag, sa distriktsguvernøren Narongsak Osottanakorn under en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Guvernøren i provinsen Chiang Rai sier alle de fire som ble reddet ut i løpet av mandagen har det bra.

Han takket redningsmannskapene som har deltatt i den dramatiske aksjonen, og opplyste om at 18 dykkere deltok i aksjonen.

Mandagens redningsaksjon tok ni timer, noe som er to timer raskere enn søndagens redningsaksjon.

Før mandagens redningsaksjon ble det antydet at de 13 skulle bli hentet ut i to puljer på fire personer, mens de siste fem skulle hentes ut sammen i siste pulje. Men nå spekuleres det i om én eller to kan bli sittende igjen i grotten enda en dag eller to etter at guvernør Osottanakorn under mandagens pressekonferanse sa at «fire er et fint tall», basert på den gode erfaringen med å hente ut fire om gangen.

.

An ambulance believed to be carrying rescued schoolboys leaves from Tham Luang cave complex in the northern province of Chiang Rai

Ifølge øyevitner ble personen som båret ut av grotta fraktet bort fra området i denne ambulansen og videre til et ventende helikopter.

Foto: Soe Zeya Tun / Reuters

Redningsaksjonen ble startet ved 06-tiden mandag morgen, norsk tid. Ved 11.30-tiden ble den første gutten fraktet ut av grotten.

Gutten ble fraktet ut av redningsarbeidere på en båre og fraktet vekk i en ambulanse.

Video fra området viser at ambulansen kjørte bort til et ventende helikopter som kort tid senere tok av. Ifølge den engelske avisen The Guardian fløy helikopteret i retning av Chiang Rai hvor de andre guttene ligger på sykehus.

– Åtte er fraktet ut

Nyhetsbyrået Reuters melder ved 14-tiden at totalt fire personen har blitt fraktet ut av grotta på båre i løpet av mandagen. Ved 15.30-tiden bekrefter Thai Navy Seals at fire gutter er evakuert.

Det betyr at totalt åtte personer har blitt fraktet ut siden redningsaksjonen startet søndag, og at fem personer er igjen inne i grotta.

Redningsarbeidet ved grotten ble avsluttet på ettermiddagen, norsk tid. CNN melder at fire gutter og treneren fortsatt befinner seg inne i grotta, og at de vil bli reddet ut når aksjonen starter opp igjen.

Ambulanse forlater grotteområdet

En av personene som ble fraktet ut av grotten ble kjørt med ambulanse til en landingsplass for helikopter. Helikopteret fraktet personen videre til sykehus.

Foto: Sakchai Lalit / AP

Regnvær ødela ikke redningsoperasjonen

Narongsak Osottanakorn, head of the rescue mission, attends a news conference in the northern province of Chiang Rai

Narongsak Osottanakorn bekrefter at dykkerne gjenopptok redningsoppdraget klokka 11 mandag morgen, lokal tid. Det vil si klokka 06, norsk tid.

Foto: Tyrone Siu / Reuters

Ifølge provinsguvernør Narongsak Osottanakorn skal ikke gårsdagens regnskyll ha ødelagt for redningsoperasjonens dag to.

– Alt utstyret er klart. Surstofflaskene er klare, sa guvernøren da han bekreftet at del to av redningsaksjonen er i gang.

Rescued schoolboys are moved from a Royal Thai Police helicopter to an awaiting ambulance at a military airport in Chiang Rai

Etter å ha blitt fraktet vekk fra grotta med helikopter, ankommer en av guttene sykehuset. Han blir fraktet i ambulanse den siste strekningen.

Foto: Athit Perawongmetha / Reuters

Har ikke truffet foreldra sine

De fire guttene som ble reddet ut søndag skal være sultne, men ved god helse, opplyser lederen for redningsoppdraget til Reuters.

Guttene har så langt ikke truffet sine familiemedlemmer. Årsaken er at de først må undersøkes for smittsomme sykdommer de kan ha pådratt seg i grotta. Osottanakorn sier at familiemedlemmer vil kunne snakke med barna sine bak et glassvindu eller på avstand.

Foreldrene har heller ikke fått vite hvem av de 12 guttene som er reddet ut og ligger på sykehus.

Rescue worker travel on a vehicle loaded with oxygen tanks near the Tham Luang cave complex in the northern province of Chiang Rai

Oksygentanker som brukes i redningsaksjonen fraktes til grotten hvor ni personer fortsatt sitter fanget.

Foto: Soe Zeya Tun / Reuters

– Det er på grunn av respekt for de familiene som fortsatt har sine sønner fanget inne i grotta, begrunner provinsguvernøren Narongsak Osottanakorn.

Somboon Sompiangjai er faren til en av guttene.

– Jeg håper på flere gode nyheter i dag, sier han til nyhetsbyrået Reuters.

Fortsatt sitter fire gutter og treneren deres igjen i grotta. Både truende regn og lite oksygen inne i grotta gjør at det haster å få alle ut.

Sent søndag kveld opplyste provinsguvernør Narongsak Osottanakorn at redningsoperasjonen vil få et opphold på mellom 10 og 20 timer, blant annet fordi oksygenflaskene som brukes i arbeidet må fylles igjen.

I tillegg måtte spesialdykkerne hvile før de kan fortsette den svært krevende og farefulle operasjonen.

Thailand Grotte Illustrasjon

TRANGT: Noen av områdene som guttene og dykkerne må komme seg forbi for å komme ut er på under en halv meter.

Foto: Melinda Furulund / NRK

Til sammen 90 spesialdykkere har deltatt i redningsoperasjonen. 50 av disse er utenlandske dykkere, mens 40 kommer fra Thailand.

Guttene, som alle er i alderen 11 til 16 år, og den 25 år gamle fotballtreneren deres, har vært innesperret i den oversvømte grotten siden lørdag 23. juni.

– Jeg er i god form, sier de en etter en.

SISTE NYTT

Siste nytt