Ukrainas president Porosjenko forbyr russiske nettsider

Den ukrainske presidenten Petro Porosjenko innførte i dag full blokade av en rekke russiske nettsider og søkemotorer. Begrunnelsen er den sikkerhetsrisiko disse utgjør for Ukraina. Vedtaket møter sterk kritikk både innad i Ukraina og fra Russland.

RUSSIA-UKRAINE-CONFLICT-SANCTIONS-YANDEX

Hovedkvarteret til søkemotoren yandex.ru i Moskva. Selskapet blir trolig hardt rammet av det nye sanksjonsvedtaket fra ukrainske myndigheter, som nå forbyr nettsiden i Ukraina.

Foto: NATALIA KOLESNIKOVA / AFP

Gjennom et vedtak som ble offentliggjort på den ukrainske presidenten Petro Porosjenkos hjemmesider tirsdag, ble kjent at Ukraina åpner en ny front i krigen mot Russland.

Fra og med tirsdag blir populære nettsider som de sosiale mediene VK og Odnoklassniki (Klassekamerater), forbudt i Ukraina, sammen med søkemotorene yandex.ru og mail.ru.

Russiske nettsteder er fremdeles svært populære i Ukraina, slik de er i hele det tidligere sovjetområdet. President Porosjenko brukte selv både VK og Odnoklassniki senest i forbindelse med Eurovision-finalen i Kiev i helgen.

Vil stoppe russisk propaganda på nettet

Begrunnelsen fra ukrainske myndigheter for å innføre sanksjonene, som i første omgang skal gjelde i tre år, er at disse nettsidene utgjør en sikkerhetsrisiko for Ukraina.

Ukrainske myndigheter mener at Russland gjennom sin kontroll over slike nettsider, også driver en propagandakrig mot Ukraina, som svekker landets motstandskraft i den pågående væpnede konflikten i Øst-Ukraina.

Det er foreløpig uklart hvordan vedtaket i praksis skal klare å stoppe de russiske nettsidene.

Mariinka - soldater

Ukrainske soldater i byen Mariinka i Donbass, øst i Ukraina, 11. mai. Rundt 10.000 mennesker har mistet livet i den tre år lange konflikten i Ukraina.

Foto: Morten Jentoft

«Hallo, Nord-Korea»

Mange i Ukraina ser på vedtaket som et desperat forsøk fra myndighetenes side for å tekkes de mest nasjonalistiske kreftene i landet, og mener internettsensur er feil vei å gå for et land som ønsker å nærme seg Europa.

Redaktøren for den populære TV-kanalen 112 skriver: «Hallo, Nord-Korea» som en kommentar til vedtaket.

Men andre, som visepresidenten i nasjonalforsamlingen Irina Gerastsjenko, hilser sanksjonene velkommen og mener at de nettsidene som nå er forbudt, er en viktig del av det russiske propagandaapparatet som er rettet mot Ukraina, og som svekker landets forsvarsevne.

Kulturkrig

Petro Porosjenko står foran to mikrofoner utenfor presidentpalasset i Frankrike

Ukrainas president Petro Porosjenko mener Russland, gjennom sin kontroll over russiske nettsider som er populære i Ukraina, driver en propagandakrig mot Ukraina.

Foto: Christophe Ena / AP

Vedtaket om sanksjoner mot de russiske internettsidene kommer etter at Ukraina har innført en rekke andre tiltak mot russisk påvirkning. Blant annet er det forbudt å distribuere de fleste russiske TV-kanalene i Ukraina, og en del litteratur er også kommet på en stoppliste.

En rekke russiske artister og kunstnere er også blitt nektet innreise i Ukraina, enten på grunn av sin støtte til de prorussiske separatistene, eller fordi de har opptrådt på den russisk-annekterte Krimhalvøya.

Sistnevnte var årsaken til at den russiske artisten Julija Samojlova ble nektet innreise til Ukraina for å delta i årets finale i Eurovision Song Contest.

Pressetalsmann for den russiske presidenten, Dmitrij Peskov, sier i en kommentar at de nye sanksjonene er uvennlige og kortsiktige, og at russiske myndigheter forbeholder seg retten til å innføre mottiltak.

Det er imidlertid svært få ukrainske nettsider som er utbredt i Russland, i motsetning til hva som er tilfelle for russiske nettsider i Ukraina.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt