Hopp til innhold

Full forvirring om Trumps Nord-Korea-møte: – Er det bare et stunt?

Donald Trump har invitert alle 100 senatorer til Det hvite hus og en uvanlig orientering med en håndfull kabinettopper, men formålet er uklart. Selv varsler presidenten at han har tenkt å «droppe innom».

Trump, flanked by Tillerson and Mattis, holds a cabinet meeting at the White House in Washington

Utenriksminister Rex Tillerson (t.v.) og forsvarsminister James Mattis (t.h.) er blant dem som skal lede onsdagens stormøte om Nord-Korea. Det er foreløpig uklart om president Trump gjør noe utover å «droppe innom».

Foto: Jonathan Ernst / Reuters

Onsdag er 100 amerikanske senatorer innkalt til et uvanlig møte i Det hvite hus for en orientering om den stadig mer anspente situasjonen med Nord-Korea.

Slike samlinger pleier vanligvis å avholdes på Capitol Hill, hvor lovmakerne jobber til daglig, i spesialdesignede og overvåkningssikre rom med plass for så mange deltakere.

Men, etter initiativ fra Donald Trump, busses i stedet senatorene til Det hvite hus, ifølge Reuters. Det ser ikke ut til at presidenten har tenkt å overvære hele seansen selv.

– Trump dropper innom, heter det i en statusoppdatering på Trumps Facebook-konto.

– Nytt Trump-stunt?

Det ikke kjent hva som konkret skal komme ut av møtet, utover at det blir ledet av utenriksminister Rex Tillerson, etterretningsdirektør Dan Coats, forsvarsminister James «Mad Dog» Mattis og general Joseph Dunford.

Enkelte uttrykker overfor CNN bekymring for at det ikke er stort mer enn et PR-stunt nå opp mot markeringen av Trumps første 100 dager.

– Er det en ekte brifing, eller det bare et nytt Trump-show? Kommer han til å behandle dette som et stunt, eller blir det en seriøs samtale om Nord-Korea? sier en demokratisk kongresspolitiker til kanalen.

Konserten til ære for Nord-Koreas grunnlegger ble avsluttet med en oppsiktsvekkende video.

Savner informasjon

Flere har etterlyst en mer informativ linje fra administrasjonen om strategien framover, blant annet om mulighetene for at det blir benyttet militære virkemidler mot regimet i Pyongyang.

Laster Twitter-innhold

Administrasjonen har flere ganger slått fast at tida for Obama-æraens «strategiske tålmodighet» er over. Visepresident Mike Pence har sagt at USA vil bruke «overveldende militærmakt» for å beskytte USA og landets allierte.

– Det hadde vært veldig nyttig å høre fra presidenten av De forente stater, sier den republikanske Arizona-senatoren John McCain, som mener situasjonen «kan være den største trusselen vi står overfor siden Cubakrisen».

Senator John McCain

Arizona-senator John McCain mener Nord-Korea-trusselen potensielt er på Cubakrisen-nivå.

Foto: Matthias Schrader / AP

– Jeg håper vi få høre hva målene deres er, og hvordan vi kan nå dem, forhåpentligvis uten å slippe bomber, sier senator Ber Cardin, et medlem av komiteen for internasjonale relasjoner, til Reuters.

Frykter atomprøvesprengning

Nord-Korea har fortsatt tradisjonen med sabelrasling etter at Trump inntok Det ovale kontor. Kim Jong-un-regimet truer bl.a. med «total krig», har gjennomført flere rakettester og offentliggjort en animert video hvor de «sprenger» amerikanske byer med missiler.

Som svar på provokasjonene har USA blant annet sendt krigsskipet USS «Carl Vinson» (etter en del om og men) og atomubåten USS «Michigan» til regionen, og startet utplasseringen av rakettskjoldsystemet THAAD i Sør-Korea.

Prøveoppskyting i Nord-Korea

Nord Korea offentliggjorde 7. mars dette bildet som angivelig viser oppskytingen av ballistiske raketter.

Foto: Str / AFP/KCNA

En uttalt bekymring er at Nord-Korea gjennomfører en snarlig atomprøvesprengning, for første gang etter at Trump ble valgt og innsatt som president. Ifølge eksperter er ikke et spørsmål om landet vil gjennomføre sin sjette kjernefysiske detonasjon, men når.

– Jeg tror vi trygt kan si at de vil gjøre det på et tidspunkt. Men de er nøye på timingen og tar flere [geopolitiske] hensyn inn i beregningen, sier Nord-Korea-forsker Jean Lee ved Wilson Center til CNN.

Trump: – Skal løse problemet

Regimet gjennomfører gjerne store våpentester rundt merkedager eller andre begivenheter. Mange trodde de ville benytte tirsdagens 85-årsfeiring av hæren til en atomprøvesprengning, men det skjedde ikke.

I et møte med representanter fra FNs sikkerhetsråd mandag, antydet Trump at de ville ta grep én gang for alle.

– Folk har hatt bind for øynene i årtier, og nå er det på tide å løse problemet, sa Trump ifølge foreignpolicy.com.

Rakettoppskyting i Nord Korea

SISTE NYTT

Siste nytt

Eksklusivt intervju med Israels nye talsperson: – Vi er den mest humane hæren nokosinne

Israel hevdar UNRWA-tilsette er knytte til terror, at 18 Hamas-bataljonar er knuste og sår tvil ved talet på drepne palestinarar. Men bevisa er få.