Hopp til innhold

Rakettskjoldet til USA settes opp i Sør-Korea

Amerikanske styrker har begynt utplasseringen av det amerikanske rakettskjoldsystemet THAAD i Sør-Korea. – Dette er både en politisk handling og et forsvar mot en direkte trussel, sier oberstløyntnant Palle Ydstebø.

Hundrevis av innbyggere demonstrerte høylytt da millitære kjøretøy med det som skal være rakettutstyr ankom distriktet Seongju.

Innbyggere i Sør-Korea protesterte høylytt da de militære kjøretøyene ankom distriktet Seongju.

TV-bilder onsdag morgen viser store kjøretøy i kamuflasjefarger med det som ser ut til å være rakettutstyr i distriktet Seongju.

Hundrevis av innbyggere, bekymret for ringvirkningene for fred og miljø, protesterte høylytt og kom noen steder i håndgemeng med politiet. Sør-Koreas forsvarsdepartement bekrefter ifølge nyhetsbyrået Yonhap, at en «full installering» er påbegynt.

Kan sette raketter ut av spill

Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) er et rakettskjoldsystem som kan sette ballistiske missiler med kort og lang rekkevidde ut av spill.

Det er en videreutvikling av systemet som ble brukt under IRAK-krigen, også kjent som "Patriot".

Les også: Sender atomubåt til Sør-Korea

– En politisk handling

Oppskyting av et batteri fra rakettskjoldsystemet Thaad på Wake Island i Stillehavet 1. november 2015. Sør-Korea og USA er enige om å plassere ut rakettskjoldet i regionen.

Foto: Ben Listerman / AFP

– THAAD er godt egnet til å beskytte Sør-Korea mot ballistiske missiler fra Nord-Korea, sier oberstløytnant ved Forsvarets høgskole, sier Palle Ydstebø.

Han sier rakettskjoldet går inn i rekken av USAs tiltak for å vise at de står bak sine allierte i Asia, ikke bare Sør-Korea, men også Japan.

– Det er en politisk handling, og samtidig et forsvar mot en direkte trussel, sier Ydstebø.

Nord-Korea provosert

Utplasseringen i Asia har utløst kraftige protester fra Kina og Russland og provosert Nord-Korea. Sør-Korea og USA ble enige om utplasseringen i fjor, men har framskyndet installasjonen etter at spenningen i regionen har økt de siste månedene.

De har understreket at det kun er til forsvarsbruk og bedt Kina akseptere dette, men Kina er rasende og sier THAAD forskyver sikkerhetsbalansen og truer den regionale stabiliteten.

SISTE NYTT

Siste nytt