Xi ber Trump være tilbakeholden overfor Nord-Korea

Frykt for at Nord-Korea vil gjennomføre sin sjette atomprøvesprenging denne uka. Kinas president ber Trump ikke gjøre noe overilt.

USS CARL VINSON

PÅ VEI: Det amerikanske hangarskipet «USS Carl Vinson» er ventet å nå fram til Korea-halvøya i løpet av en uke.

Foto: Ryan Harper / AFP

Tirsdag feirer nordkoreanerne jubileet for grunnleggingen av landets militære.

Landet har tidligere foretatt rakettoppskytninger og prøvesprenginger i forbindelse med nasjonale merkedager, og derfor frykter flere at regimet har nye planer i forbindelse med tirsdagens markering.

Hangarskip på vei

Samtidig er det amerikanske hangarskipet «USS Carl Vinson» på vei til Korea-halvøya. Skipet befant seg søndag utenfor Filippinene hvor det gjennomførte en øvelse med japanske skip, og er ventet å nå sitt mål i slutten av april, skriver CNN.

President Donald Trump beskrev skipet slik da han annonserte at det hadde satt kursen mot Korea-halvøya.

– Vi sender en armada. Svært kraftig. Vi har ubåter. Svært kraftige. Langt mer kraftige enn skipet. Det kan jeg forsikre deg, sa Trump i et intervju med Fox Business.

Nord-Korea har på sin side truet med å senke hangarskipet i ett storstilt angrep.

Holder alle muligheter åpne

I dag ringte Kinas president Xi Jinping sin amerikanske motpart for å oppfordre ham til å vise tilbakeholdenhet.

– Kina håper alle parter kan besinne seg og unngå handlinger som vil øke spenningene på Korea-halvøya, sa Xi ifølge statskringkasteren CCTV.

Laster Twitter-innhold

Dette er den andre samtalen mellom de to statslederne etter at Xi besøkte USA i forrige måned. Siden da har retorikken mellom Nord-Korea og Trump hardnet til.

Kina, som regnes som en av Nord-Koreas få allierte, understreker at de er sterkt imot Nord-Koreas atomvåpenprogram, men advarer samtidig amerikanerne mot å trappe opp konflikten.

Trump-administrasjonen har sagt at alle muligheter, også militære angrep, ligger på bordet dersom nordkoreanerne fortsetter.

Nyhetsbyrået Ap siterer kilder nær Det hvite hus som sier at et amerikansk angrep er lite sannsynlig. Trump skal ifølge kildene ha gått med på en strategi om å øke det diplomatiske presset mot Pyongyang.

Sør-Korea i beredskap

Trump diskuterte mandag også Nord-Korea med Japans statsminister Shinzo Abe, som slutter helt opp om hans skarpe retorikk overfor landet.

– Det nordkoreanske atomvåpen- og rakettproblemet er en ekstremt alvorlig trussel, ikke bare mot verdenssamfunnet, men også mot vårt land, sa Abe etter samtalen med Trump.

– Vi er helt enige om i fellesskap å be om tilbakeholdenhet fra Nord-Korea, som gang på gang gjentar farlige og provoserende handlinger, fortsatte den japanske statsministeren.

Sør-Korea støtter også USAs tøffe linje mot Nord-Korea. Forsvarsdepartementet i landet tror nabolandet i nord planlegger en «strategisk provokasjon».

Statsminister Hwang Kyo-ahn har bedt det sørkoreanske forsvaret om å være i beredskap i tilfelle noe slikt skulle skje.

SISTE NYTT

Siste nytt