French sendt til to forskjellige sykehus

KINSHASA (NRK.no): Joshua French ble i formiddag kjørt fra fengselet til to ulike sykehus i Kinshasa, etter at han skal gitt beskjed om at han følte seg dårlig.

Joshua French i rettsalen i Kinshasa

Joshua French ble undersøkt på et sykehus i Kinshasa i dag.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Dette bekrefter flere kilder ved fengselet til NRK. De forteller at han ikke så spesielt syk ut han forlot fengselet, men at det ikke er tvil om at helsetilstanden hans har forverret seg i det siste.

Joshua French sin advokat Hans Marius Graasvold i Kinshasa

Advokat Hans Marius Graasvold bekrefter at Joshua French har vært til undersøkelse på et sykehus i Kinshasa.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Advokat Hans Marius Graasvold bekrefter overfor NRK at French ble kjørt til sykehuset onsdag formiddag.

– Han var ute av fengselet i flere timer, og han skal ha blitt kjørt til to forskjellige sykehus før han ble fraktet tilbake til fengselet, sier Graasvold til NRK.

Advokaten sier at han ikke vet hva som var bakgrunnen for undersøkelsen, og at han heller ikke vet om det var en ren undersøkelse eller om det også var behandling.

– Det som er på det rene, er at French for første gang på to år har vært utenfor fengselet. Tatt i betraktning den påkjenningen han har vært under den siste tiden kan dette ha vært en ekstra påkjenning på ham i tillegg til alt annet under denne saken, påpeker Graasvold.

– Da jeg møtte ham i dag morgens var han sliten, forteller advokaten.

Utenriksdepartementet vil ikke kommentere saken. Pressevakt Svein Mikkelsen sier at de ikke kommenterer noe om helseforhold.

Stresset

Tidligere i dag informerte Graasvold det norske pressekorpset i Kongo at han ikke ønsker at French skal uttale seg til norsk presse på grunn av hans helsetilstand og den stressende situasjonen han befinner seg i.

– French opplever presset som vanskelig, og man skal huske på at når han er ferdig i retten så går han tilbake til en tilværelse som er svært stressende. Han opplever situasjonen som ubehagelig, fortalte Graasvold i dag tidlig før hans klient ble kjørt til sykehuset.

Hvorvidt dette vil påvirke rettsaken som i går ble utsatt til fredag er for tidlig å si noe om, men dommeren i rettssaken mot French sier til NRK at han må få beskjed om helseforhold i rettsalen enten fra French selv eller hans forsvarer, dersom det er viktig for saken.

Både UD og Hans Marius Graasvold har tidligere uttrykt uro over helsetilstanden til French .

LES OGSÅ: Tolketrøbbel stoppet rettssaken i Kongo

LES OGSÅ: French: – Jeg må ha troen på frifinnelse

LES OGSÅ: Tiltalen mot Joshua French kan bygge på feil oversetting

SISTE NYTT

Siste nytt