Hopp til innhold

Tiltalen mot Joshua French kan bygge på feil oversetting

KINSHASA (NRK.no): Den nye drapstiltalen mot Joshua French kan være basert på misforståelser. Nå ønsker French sin forsvarer å føre Kripos som vitne i rettssaken som starter på tirsdag for å avdekke eventuelle uklarheter i de to obduksjonsrapportene.

Joshua French sin advokat Hans Marius Graasvold i Kongo

Joshua French sin advokat Hans Marius Graasvold var i dag i fengselet i Kinshasa for å snakke med sin klient.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Etter det NRK forstår kan forskjellene i konklusjonen i de to obduksjonsrapportene være basert på språklige og tekniske misforståelser.

Ingen av de to legene som gjennomførte obduksjonen ønsker å kommentere saken overfor NRK før de eventuelt blir kalt inn som vitner i saken som etter planen skal starte tirsdag i neste uke.

På besøk i fengslet

I dag besøkte French sin forsvarer Hans Marius Graasvold sin klient i militærfengslet i Kinshasa.

– Det helt sentrale for oss er å få ført Kripos som vitner, nærmere bestemt den legen som deltok under obduksjonen og de andre tekniske undersøkelsene. Gjennom den forklaringen han vil gi tror vi at eventuelle misforståelser som kan ligge bak konklusjonen i den kongolesiske rapporten vil bli ryddet opp i, sier Graasvold utenfor fengselsmurene.

Les også: – Har ofte kontakt med Joshua French

I dag slapp ingen presse inn til den drapstiltalte nordmannen som de siste fem årene har sittet fengslet i Kongo. Først tre år i Kisangani, før han og kameratene Tjostolv Moland ble overført til hovedstaden Kinshasa i desember 2011.

Nå halvannet år senere er French alene i Ndolo-fengselet. Moland er død. «Selvmord», sier norske rettsmedisinere og Kripos. «French tok livet av vennen», sier kongolesiske militære myndigheter.

Les også: Joshua French for retten 7. januar

– Jeg vil ikke spekulere i om en den kongolesiske konklusjonen er basert på en språklig misforståelse. Vi forholder oss til det som står i tiltalen og det som står i rapporten. Ved hjelp av Kripos så håper vi at vi kan få belyst dette. Så gjenstår det å se om vi får ført disse vitnene, sier Graasvold.

Kripos etterforskningsleder Are Storvik

Kripos etterforskningsleder Are Storvik håper de kan få vitne i saken og oppklare eventuelle uklarheter.

Foto: Kristian Aanensen / NRK
Var enige

Kongolesiske etterforskere erklærte seg først enige med de utsendte Kripos-etterforskerne i Kongo som konkluderte med at det ikke lå noe kriminelt bak dødsfallet til Tjostolv Moland i august. Til tross for dette valgte kongolesisk militær påtalemyndighet å tiltale nordmannen og basere den på angivelige funn av beroligende midler i blodet hans.

Kripos, som hadde mannskaper til stede under obduksjonen, bestrider imidlertid dette og har gått ut med opplysninger om at Tjostolv Moland hadde alkohol i blodet, men at det ikke ble funnet spor av beroligende midler.

Les også: – Støtten hjemmefra betyr alt for min moral

Nå håper forsvaret at Kripos kan bli kalt inn som vitner i saken, slik at eventuelle misforståelser kan ryddes av veien.

– Vi vil gjøre rede for den etterforskningen som vi har gjort tidligere. Hvis det er uklarheter så skal vi bidra til å oppklare det, sier etterforskningsleder i Kripos Are Strovik til NRK.

SISTE NYTT

Siste nytt