Vil skjerme French fra pressen

KINSHASA (NRK.no): Joshua French skal ikke lenger uttale seg om drapssaken mot ham til pressen. Advokat Hans Marius Graasvold er bekymret for den belastningen saken har på 31-åringen.

Joshua French

Gårsdagens rettshøring ble en stor belastning for Joshua French, ifølge hans advokat Hans Marius Graasvold.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Joshua French sin advokat Hans Marius Graasvold i Kinshasa

Hans Marius Graasvold sier det ikke ligger noen taktiske begrunnelser bak dagens avgjørelse.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

– Som sikkert alle forstår så har French vært under et enormt press de siste fire-fem årene. Han er nå gjenstand for en ekstremt stor oppmerksomhet, ikke bare fra kongoleserne, men også fra pressen. Dette opplever han som ubehagelig og stressende. Derfor ber jeg pressen inntil videre og i samråd med French om at han skjermes fra pressen, forklarte advokat Hans Marius Graasvold i dag.

Stor belastning

French som snart har sittet fem år i kongolesisk fangenskap har lenge vært i en vanskelig situasjon. Og advokaten frykter at de nye rundene i retten vil være en ny stor belastning.

– Han er i en presset situasjon som kulminerte i går etter flere år med stor belastning. Han følte det som ubehagelig med det store presset fra mediene og trenger tid og ro til å fokusere på sin , sier Graasvold, som understreker at det ikke ligger noen taktiske hensyn bak avgjørelsen.

– Pressen kommer selvfølgelig til å få lov til å være til stede i rettssalen, dette skjer utelukkende av hensyn til French, sier Graasvold, som ber om forståelse for avgjørelsen.

– Vi må ta vare på en person som er i en veldig sårbar situasjon. Det er ingen skade skjedd hittil. Jeg tok en lang samtale med French rett etter at vi var ferdig i retten der han også ba om ro.

UD bekymret

Gårsdagens korte og intense rettsrunde inne i fengselet i Kinshasa var uoversiktlig og preget av kaos. Det var etter dette at French og hans advokat ble enige om at de ønsker litt mer ro når saken starter opp igjen førstkommende fredag.

– Etter at han fikk summet seg litt etter det som skjedde i går ble vi enige om at vi skal gjøre det på denne måten.

Norsk UD har også tidligere uttrykt bekymret for 31-åringen og appellerte derfor tidligere i uka til Kongos president om å få ham hjem til Norge.

SISTE NYTT

Siste nytt