Utenriksminister fikk sparken etter senator-smugling

Brasils president sparket utenriksministeren etter at en ettersøkt boliviansk senator ble smuglet ut av Brasils ambassade i La Paz.

Patriota og Rousseff

President Dilma Rousseff er lite fornøyd med hvordan Brasil smuglet en ettersøkt senator ut av Bolivia. Nå har utenriksminister Antonio Patriota (t.v.) fått sparken.

Foto: JUAN MABROMATA / Afp

Offisielt heter det at president Dilma Rousseff har «godkjent utenriksminister Antonio Patriotas avskjedssøknad».

Men det er etter alt å dømme presidenten selv som har bedt utenriksministeren trekke seg for å unngå en forverring av den diplomatiske krisen mellom Brasil og nabolandet Bolivia.

Smuglet ut av Bolivia

I helgen smuglet Brasils chargé d'affaires - øverstkommanderende ved ambassaden - i Bolivia opposisjonspolitiker og senator Roger Pinto ut av ambassaden i La Paz.

Pinto har sittet i Brasils ambassade i 15 måneder, av frykt for å bli arrestert av myndighetene i Bolivia. De mener Pinto har gjort seg skyldig i korrupsjon, noe senatoren selv mener bare er et påskudd for å rydde enda en opposisjonspolitiker av veien.

Roger Pinto hevder også å ha mottatt drapstrusler mot seg selv og familien.

Godtok ikke brasiliansk asyl

Brasil har invilget Roger Pinto politisk asyl, men Bolivias regjering nekter å anerkjenne denne avgjørelsen. De ville dermed arrestere Pinto dersom han forlot eiendommen til den brasilianske ambassaden.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Roger Pinto

Den bolivianske senatoren Roger Pinto etter ankomsten til Brasils hovedstad Brasilia. Pinto er åpenbart fornøyd med å ha blitt smuglet ut av hjemlandet, der han er ettersøkt for korrupsjon.

Foto: Valter Campanato / Ap

De ambassadeansatte fryktet for helsen til Roger Pinto. I tillegg var han deprimert og hadde gitt uttrykk for at han vurderte å begå selvmord.

Men i helgen smuglet altså ambassaden Pinto ut av landet, og eskortert av brasilianske marinesoldater tok de den 22 timer lange kjøreturen gjennom Bolivia og over grensen til Brasil.

Kritiserer president Evo Morales

– Jeg valgte livet. Jeg valgte å beskytte en person, en forfulgt politiker, slik president Dilma en gang var forfulgt, sa chargé d'affaires Eduardo Saboia til TV-stasjonen Globo da han ankom Brasilia, med henvisning til at Dilma Rousseff var med i en kommunistisk gerilja da Brasil ble styrt av en militærjunta.

– At jeg har forlatt landet viser til (president) Morales at det gode seirer til slutt, sa Pinto selv i et åpent brev til det bolivianske folk publisert etter at han ankom Brasil.

I brevet tar han til orde mot menneskerettighetsbrudd i hjemlandet.

Bolivias regjering har reagert kraftig på hendelsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Figueiredo

FN-ambassadør Luis Alberto Figueiredo har blitt utpekt som ny utenriksminister.

Foto: OLIVIER MORIN / Afp

Bytter jobb med FN-ambassadøren

Nå har altså president Dilma Rousseff utenriksminister Antonio Patriota blitt ofret for å sikre at den diplomatiske krisen ikke spinner ut av kontroll.

Regjeringene i både Bolivia og Brasil hører hjemme på den politiske venstresiden. Men Bolivias president Evo Morales er særdeles mer radikal i sin politikk enn sin pragmatiske og moderate brasilianske kollega Dilma Rousseff.

Antonio Patriota vil bli erstattet som utenriksminister av Brasils ambassadør til FN, Luis Alberto Figueiredo. Patriota vil til gjengjeld flytte til New York for å overta Figueiredos jobb.

Patriota og Rousseff

Antonio Patriota har vært president Dilma Rousseffs utenriksminister siden 1. januar 2011. Nå flytter han til New York for å bli ny FN-ambassadør.

Foto: PABLO PORCIUNCULA / Afp

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt