Hopp til innhold

Morales: USA overvåker eposten vår

Bolivias president Evo Morales hevder USA har hacket seg inn i e-posten til bolivianske tjenestemenn.

Bolivias president Evo Morales

Bolivias president Evo Morales hevder USA har hacket seg inn i eposten hans.

Foto: HEINZ-PETER BADER / Reuters

– Amerikanske etterretningsfolk har skaffet seg tilgang til epostene til våre mest høytstående tjenestemenn, sier Morales.

Ifølge AFP skal Morales ha blitt gjort oppmerksom på at USA snoket i e-postene under det regionale Mercosur-toppmøtet i Montevideo.

En invasjon

– Jeg ble rådet til å ikke bruke eposten min. Jeg har fulgt rådet og stengt kontoen, sier Morales.

Under det samme toppmøtet fortalte også Argentinas utenriksminister Hector Timerman at omkring 100 argentinske tjenestemenn var under elektronisk overvåkning av en nasjon han ikke ville navngi.

Morales skal ha spekulert i at USA hadde tenkt til å bruke informasjonen fra e-postene i planleggingen av «en invasjon» av Bolivia.

Dårlig forhold til USA

Påstandene etterfølger en serie av diplomatiske floker mellom USA og Bolivia den siste tiden. Først tilbød Bolivia sammen med Venezuela og Nicaragua asyl til spionsiktede Edward Snowden.

Snowden jaktes av amerikansk etterretning etter at han lekket sensitiv informasjon fra NSA.

Deretter ble Morales, under en flyreise hjem fra Moskva, beordret til å lande i Østerrike. Der ble flyet gjennomsøkt, grunnet mistanke om at Snowden var om bord.

(Saken fortsetter under bildet.)

Presidentflyet til Evo Morales i Wien

Presidentflyet til Evo Morales i Wien.

Foto: Patrick Domingo / Afp

Trekker tilbake ambassadører

Episoden med flyet til Morales har skapt et anspent forhold mellom mellom de latinamerikanske landene og deler av den vestlige verden.

I går ble det kjent at de søramerikanske landene som tilhører handelssamarbeidet Mercosur trekker ambassadørene sine tilbake fra flere EU-land for konsultasjoner.

Brasil, Argentina, Uruguay og Venezuela trekker ambassadørene sine fra Madrid, Paris, Roma og Lisboa.

Kalte inn til krisemøte

Bolivias utenriksminister David Choquehuanca ble rasende og hevdet presidentens liv ble satt i fare som følge av at flyet ble tvunget ned.

Som følge av dette innkalte Bolivia til krisemøtet med de andre søramerikanske landene for å diskutere behandlingen av den bolivianske presidenten.

Les også:

SISTE NYTT

Siste nytt