Hopp til innhold

– Sør-Amerikanske land trekker ambassadører tilbake

Dette ble i kveld bestemt i kjølvannet av at europeiske luftfartsmyndigheter tvang det bolivianske presidentflyet ned på bakken, melder russisk TV-kanal.

Møte i Sør-Amerika

Statsledere fra Bolivia, Argentina, Uruguay, Brasil og Venezuela poserer under Mercosur-møtet.

Foto: Afp

Det diplomatiske forholdet i verden tilspisser seg ytterligere etter Edward Snowdens avsløringer.

Nå vil de søramerikanske landene som tilhører handelssamarbeidet Mercosur, trekke ambassadørene sine tilbake fra flere EU-land for konsultasjoner, ifølge Russia Today.

Avgjørelsen ble tatt under det årlige søramerikanske handelsmøtet, som nå pågår i hovedstaden i Uruguay, Montevideo. Dette bekrefter utenriksministeren i Uruguay, Luis Almagro, til TV-kanalen.

Ifølge den spanske avisen El Pais trekker Brasil, Argentina, Uruguay og Venezuela ambassadørene sine fra Madrid, Paris, Roma og Lisboa.

Bakgrunnen for dette er at flyet til Bolivias president, Evo Morales, forrige uke ble tvunget til å lande i Østerrike da andre land etter sigende fryktet spionsiktede Edward Snowden var om bord.

Flyet til Evo Morales på flyplassen i Wien

Den bolivianske presidenten måtte nødlande på flyplassen i Wien, Østerrike onsdag etter mistanke om at Snowden befant seg på flyet.

Foto: Hans Punz / Ap

Bolivia kalte inn til krisemøte

En rasende utenriksminister David Choquehuanca fortalte at Frankrike, Portugal og Italia hadde sperret sine luftrom og at flyet måtte snu og fikk til slutt lande på flyplassen i Wien.

Utenriksministeren hevdet presidentens liv ble satt i fare som følge av det han sier var en nødlanding.

Som følge av dette innkalte Bolivia til krisemøtet med de andre søramerikanske landene for å diskutere behandlingen av den bolivianske presidenten.

Fem fullverdige medlemmer

Handelssamarbeidet Mercosur har fem fullverdige medlemmer: Argentina, Brasil, Paraguay, Uruguay og Venezuela. I tillegg har syv land en form for støttemedlemskap: Bolivia, Chile, Colombia, Ecuador, Guyana, Peru og Suriname.

Det er foreløpig uvisst hvor mange det er av disse landene som kaller sine ambassadør tilbake for konsultasjoner.

SISTE NYTT

Siste nytt