Hopp til innhold

Ferieparadis fordamper: Sør-Amerikas største innsjø blir mindre

Titicacasjøen er nesten like stor som hele Rogaland. Eller den var i hvert fall det. Nå blir den gradvis mindre.

Titicacasjøen er et populært feriemål i Sør-Amerika.

Titicacasjøen er et populært feriemål i Sør-Amerika, men det kommer ikke lenger like mange dit.

Foto: Wikimedia

CO₂ i atmosfæren
426,9 ppm
1,5-gradersmålet
+1,14 °C
Les mer  om klima

Omkranset av de majestetiske Andesfjellene, 3812 meter over havet, ligger den enorme Titicacasjøen på grensa mellom Peru og Bolivia. Den er 190 kilometer lang og flere av de 42 øyene er bebodde.

Arealet på 8372 kvadratkilometer gjør at den er omtrent like stor som Rogaland fylke.

På grunn av temperaturendringene har derimot sjøen blitt mindre, noe som bekymrer både lokalbefolkning og forskere, melder Reuters.

Titicacasjøen blir gradvis mindre.

Noen steder blir det stadig vanskeligere å manøvrere seg rundt i båt.

Foto: CLAUDIA MORALES / Reuters / NTB

Mindre nedbør

Den synkende vannstanden fører til at store områder som før var sjø nå bare er tørr jord.

Dette får konsekvenser for næringer som turisme, fiske og jordbruk, som befolkningen er helt avhengige av. Det bor tre millioner mennesker rundt sjøen.

– Vi vet ikke hva vi skal gjøre fram til desember, for vannet blir bare lavere, sier Nazario Charca til CNN.

Det er ikke uvanlig at vannivået endrer seg i løpet av året, men i år har nedgangen vært betydelig større enn den pleier. Vi er inne i det «kalde» halvåret i Sør-Amerika, men de rekordvarme temperaturene har ført til mer fordamping enn vanlig.

Sixto Flores ved Perus meteorologiske institutt sier det var 49 prosent mindre nedbør fra august i 2022 til mars 2023, som vanligvis er den perioden med mest regn, hvor vannivået pleier å hente seg inn igjen.

Innen desember vil vannstanden trolig være den laveste registrert, hvis fordampingen fortsetter slik den som regel gjør i de kommende månedene.

– Dette er veldig alvorlig, sier Flores.

Temperatur i verden siden 1880 sammenlignet med snittet i perioden 1991-2020
Kilde:
Gå til NRKs Klimastatus

Avslørende satellittbilder

Instituttet har gransket satellittbilder fra de siste 20 åra, noe som viser at innsjøen mister 120 milliarder liter vann i året.

Bolivianske hydrologer spår at vannstanden i desember mest sannsynlig vil være over 60 centimeter lavere enn nivået for tørkevarsel, skriver nyhetsbyrået Associated Press.

– Naturfenomenene La Niña og El Niño kom uvanlig tidlig i år og var spesielt kraftige som følge av klimaendringene, sier Lucia Walper.

Den lokale fiskeindustrien sliter fra før med en nedgang i fiskebestanden som følge av forurensing og overfiske.

Kartet viser hvor i Peru og Bolivia Titicacasjøen er

Demonstrasjoner og døende dyreliv

Turistnæringen har dessuten merket at mange har vært skremt fra å komme til området etter store demonstrasjoner og uro i forbindelse med bråket rundt tidligere president Pedro Castillo. En politimann ble brent til døde i byen Juliaca, som ligger rett ved innsjøen.

Tross tradisjonelt sett mye turisme er ikke regionen spesielt velstående. Etter den forrige store tørken, i 1991, emigrerte mange på grunn av økonomisk kollaps og matmangel. Flere steder på Titicacasjøen bor folk på flytende øyer som er laget av siv. De lever av fisken og av å selge håndverksprodukter til turister.

De rammes dermed hardt på flere måter.

Titicaca har også mange dyrearter som bare finnes der, såkalt stedegne (endemiske) arter. Både titicacafrosken, som lever i bunnslammet på dypt vann, og fuglen titicacadykker er registrert som utrydningstruet på den internasjonale rødlista.

Titicacafrosken lever på dypt vann. Enn så lenge. Den er nemlig utrydningstruet.

Titicacafrosken lever på dypt vann. Enn så lenge. Den er nemlig utrydningstruet.

Foto: CARLOS MANDUJANO / AFP / NTB

Inkakulturen skal stamme fra Titicacasjøen, og Thor Heyerdahl fikk ifølge Kon-Tiki-museet hjelp av Aymara-folk til å bygge «Ra II» – som ble lang mer flytedyktig enn «Ra».

Nå får de stadig mindre vann å seile på hjemme.

SISTE NYTT

Siste nytt