Hopp til innhold

Facebook og Twitter stansa Trump-innlegg om koronaviruset

Facebook fjerna onsdag for første gong eit innlegg frå president Trump. Også Twitter sa nei. Både selskapa meiner innlegga hans spreier feilinformasjon.

Facebook har fjernet et av USAs president Donald Trumps Facebook-innlegg fordi de mener det spredte feilinformasjon om koronaviruset. Her er Trump under en pressekonferanse onsdag.

SENSURERT: Facebook har fjerna eit av USAs president Donald Trumps Facebook-innlegg fordi dei meiner det spreidde feilinformasjon om koronaviruset. Her er Trump under ein pressekonferanse onsdag.

Foto: Andrew Harnik / AP/NTB Scanpix

I innlegget var det eit utdrag frå eit intervju med Trump på Fox TV, der han sa at barn er «nesten immune» mot covid-19.

New York Times-journalist Davey Alba tvitrar at Facebook har stadfesta at det er det første Trump-innlegget selskapet fjernar som følgje av brot på retningslinjene mot feilinformasjon om koronaviruset.

Laster Twitter-innhold

Også Twitter har sett foten ned

Det same innlegget om immunitet forsøkte kampanjekontoen til presidenten å spreie på Twitter, men vart stansa.

Twitter nekta Trumps sine folk å tvitre fram til dei hadde sletta innlegget om barn og koronaimmunitet, skriv Washington Post.

I innlegget som no er sletta, sa Trump sa at barn er «nesten immune» mot covid-19.

I mai varte det oppsikt då Twitter for første gong merka to innlegg frå presidenten med eigne faktaboksar som motsa innhaldet i presidentens innlegg, mellom anna om poststemmer.

Twitter merker Trump-tvitring som villedende

FAKTASJEKK: Eit blått utropsteikn varslar om at ein korrigerande faktasjekk er lagt til på meldinga.

– Skamlaus slagside

Trump-talskvinne Courtney Parella seier at Trump i videoen berre snakka om «det faktum at barn er mindre utsett for koronaviruset».

– Nok ein dag og nok eit eksempel på Silicon Valley sin skamlause slagside mot denne presidenten. Reglane vert berre håndheva i éi retning, seier Parella ifølgje The Hill.

Trump og fleire av meningsfellane hans tidlegare klaga på IT-gigantene for å ha ei politisk slagside og drive sensur.

– Fremjar feilaktige påstandar

Til NBC News seier Facebook-talsmann Andy Stone at videoen i innlegget til presidenten fremjar «feilaktige påstandar om at ei gruppe menneske er immune mot covid-19, som er i strid med retningslinjene våre».

Facebook kunngjorde i juni at dei skulle byrje å merke, men ikkje fjerne, «nyheitsverdige» innlegg frå politikarar som bryt retningslinjene.

Facebook fjerna same månad ein reklame for Trumps valkamp fordi han vart vurdert til å fremje hat.

Reklamen inneheldt ein omvend trekant, eit symbol som liknar på symbolet som det tyske naziregimet brukte for å merke politiske fangar i konsentrasjonsleirar.

Facebook stempla 50 millionar innlegg

Berre i april merka Facebook 50 millionar innlegg om korona-pandemien som feilinformasjon, melder NBC. Merking gjer at vesentleg færre ser og les innlegga. Feilinformasjon og konspirasjonsteoriar er framleis vanskeleg å stanse, seier selskapet.

Også FN seier det er mykje falsk informasjon om koronapandemien.

– Store mengder falsk informasjon bidrar til å svekke kampen mot koronaviruset og setter liv i fare, åtvarar FNs utviklingsprogram, UNDP. Sosiale medium og useriøse nyheitskjelder gjer sitt for å spreie frykt, stigmatisere, diskriminere og forvirre, seier UNDP.

Tidlegare i år fjerna Twitter tusenvis av innlegg med konspirasjonsteoriar. Dei varsla at rundt 150.000 Twitter-kontoar over heile verda skulle slettast.

LES OGSÅ: