Hopp til innhold

Twitter faktasjekker Trump: Trump truer med å stenge sosiale medier

For første gang har Twitter begynt å merke meldinger fra Donald Trump med en faktasjekk-boks med korrekt informasjon.

President Donald Trump mener stemmegivning per post vil føre til valgfusk. Den påstanden har nå Twitter merket som villedende.

President Donald Trump mener stemmegivning per post vil føre til valgfusk. Den påstanden har nå Twitter merket som villedende.

Foto: Evan Vucci / AP

Mikrobloggtjenesten har lenge vegret seg for å gjøre noe med Trumps mange fornærmelser og falske anklager.

Nå har Twitter lagt til en ekstra tekst ved to Twitter-meldinger fra den amerikanske presidenten som handler om stemmegivning.

Ett blått utropstegn ber lesere om å selv sjekke fakta som blir omtalt i meldingene. Klikker man på utropstegnet kommer man videre til en side med mer informasjon om amerikansk stemmegivning.

Dette har den amerikanske presidenten reagert kraftig på.

– Twitter kveler DET FRIE ORD, og jeg, som president, vil ikke tillate det! skrev Trump i en melding tidligere i dag.

Twitter merker Trump-tvitring som villedende

Mikrobloggtjenesten Twitter har for første gang markert to av Trumps Twitter-meldinger som villedende.

– Kan ikke tillate dette å skje

I samme tråd hevdet Trump at Twitters faktasjekk påvirker det amerikanske presidentvalget, fordi de ikke lar ham ytre seg om hvordan stemmegivningen skal foregå.

Like etter klokken 13.00, norsk tid, fulgte Trump opp med nok en melding, der han skriver at en rekke republikanere reagerer på at sosiale medier ikke lar konservative politikere uttrykke seg.

– Vi vil sterkt regulere, eller legge dem ned før vi noen gang kan tillate dette å skje, skriver Trump, på Twitter.

Den amerikanske presidenten trekker også paralleller til valgkampen i 2016, og hevder at konservative stemmer den gang også ble forsøkt sensurert i sosiale medier.

Laster Twitter-innhold

Kritisk til stemmesedler i posten

Bakgrunnen for Trumps frustrasjon er at flere delstater på grunn av koronaepidemien vil ta i bruk stemmegivning via tradisjonell post

Tirsdag tvitret Trump at en slik avstemming vil føre til valgfusk. Han viser til at stemmesedler er lette å forfalske, og at stemmesedler kan bli stjålet.

Talskvinne Katie Rosborough i Twitter sier til CNN at meldingene inneholder informasjon som kan være villedende.

Presidenten påpeker på sin side at faktaene som Twitter har lenket til er basert på faktasjekk fra det han selv kaller «falske nyhetssteder» som CNN og Washington Post.

Det hvite hus' pressetalskvinne Kayleigh McEnany forsvarer Trumps uttalelse. Hun peker på at det i Los Angeles ble registrert 100.000 unøyaktige velgerregistreringer på grunn av en teknisk feil.

– Systemet registrerte ved en feil velgere som post-velgere, og 1.500 som ikke var stemmeberettiget ble registrert som velgere, tvitrer hun.

Har kranglet med postvesenet tidligere

I oktober kom Twitter med nye retningslinjer der de gjorde det klart at de ville merke meldinger med advarsler hvis de mente de var i strid med regelverket. Twitter la også inn et forbud mot politisk reklame. Twitters sjef Jack Dorsey uttalte den gangen at internett utgjør en utfordring for samfunnsdebatten.

Det er for øvrig ikke første gang Trump legger seg ut med det amerikanske postvesenet. I april kritiserte Trump postvesenet, fordi han mener de taper for mye penger på pakker som leveres for store selskaper, som Amazon.

SISTE NYTT

Siste nytt