Eric (44) ble skutt og drept da politimann (73) forvekslet elektrosjokkpistol og håndvåpen

En ny politiskandale ryster USA etter at nok en svart mann ble skutt og drept av en hvit politimann.

Skjøt mistenkt feilaktig

Opptak av hendelsen tyder på at politimannen forvekslet elektrosjokkpistolen og håndvåpenet sitt, og skjøt den mistenkte mens han lå på bakken.

Den 2. april satt Eric Courtney Harris i en bil med en politimann i forkledning i byen Tulsa. Han skulle selge en ulovlig Luger-pistol til politimannen. Da en politibil stanset ved siden av, og to uniformerte politibetjenter kom ut for å pågripe ham for forholdet, la Harris på sprang.

Harris er dømt for lignende forhold tidligere, og politiet mistenkte at han var ruset og bevæpnet.

Han ble snart tatt igjen og lagt i bakken, men strittet imot, og flere politimenn kom til for å hjelpe.

– Å, jeg skjøt ham!

Bob Bates

Bob Bates er tidligere politimann som nå jobber som forsikringsagent og reserve-politimann på siden.

Foto: Politiet i Tulsa

En av dem var den 73 år gamle Bob Bates, pensjonert politimann og nåværende forsikringsagent, som på siden jobber som frivillig politimann, eller «reserve deputy» som det heter i USA.

Hendelsen ble filmet av et kamera festet til en av politimennene, og i opptaket hører vi at Bates, i et forsøk på å få kontroll på Harris, roper at han har tenkt å bruke elektrosjokkpistol på den mistenkte.

Hans ord blir så etterfulgt av den umiskjennelige lyden av et avfyrt håndvåpen.

Pistolen til Bates havner i bakken rett etter skuddet og han innser hva han egentlig har gjort.

– Å, jeg skjøt ham! Unnskyld, sier Bates.

En annen av betjentene fikk med seg hva som skjedde og ropte like etterpå at Bates hadde skutt Harris, før offeret selv roper det samme. Harris begynner også å klage på at han at mister pusten.

– Han (Bates red.anm.) gjorde ikke en dritt! Roper en av politmennene til Harris

– Jeg gir f... i pusten din!

Harris ble senere fraktet til sykehus hvor han døde av skadene.

– Politimannen er også et offer

Eric Courtney Harris

Eric Courtney Harris døde senere av skadene på et sykehus i Tulsa.

Foto: Politiet i Tulsa

Det var politimyndighetene i Tulsa County som selv offentliggjorde videoen på fredag, og uttalte da at skytingen åpenbart var en ulykke.

CNN har snakket politietterforsker Jim Clark, som har fått ansvaret for å undersøke saken. Clark sier at Bates ikke skjøt Harris med vilje, og viser til reservebetjentens overraskelse og beklagelse med en gang det skjedde – og det faktum at Bates bare avfyrte våpenet én gang.

Ifølge Clark er politifolk trent opp til å kun trykke på avtrekkeren én gang på en elektrosjokkpistol, mens de blir lært opp til avfyre håndvåpenet to ganger gjennom den såkalte «double tap-teknikken».

– Pistolen fløy ut av hånden til Bates fordi han ikke forventet rekylen, sier Clark, og mener at Bates selv også er et offer i det hele.

Saken blir nå etterforsket av påtalemyndighetene i delstaten Oklahoma.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt