Politidrap som har rystet USA

Svarte menn som har blitt skutt av hvite politimenn i USA har vekket kraftige reaksjoner. Sist helg skjedde det igjen. Her er noen av sakene som har skaket opp amerikanere det siste året.

Demo Ferguson

Drapet på Michael Brown satte Ferguson i brann. Det førte også til store demonstrasjoner i byer over hele USA.

Foto: SCOTT OLSON / Afp

18 år gamle Michael Brown

Police Shooting Missouri

Michael Brown

Foto: Anonymous / Ap

Den 9. august 2014 ble tenåringen Michael Brown skutt og drept av en politimann i Ferguson, Missouri. Enkelte øyenvitner hevder Brown ble skutt etter å ha strakt hendene over hodet, men påtalemyndigheten mener dette ikke stemmer. Politimannen Darren Wilson har forklart at han skjøt i selvforsvar. Drapet førte til en drøy uke med voldsomme opptøyer i Ferguson. Politiet fikk skarp kritikk for håndteringen av demonstrasjonene.

17 skudd mot en tenåring i St. Louis

Skyting i Berkley i St. Louis.

Uro etter skytingen.

Foto: David Carson / Ap

Den 9. oktober 2014 skjedde det et nytt drap noen kilometer fra der Michael Brown ble drept. Den hvite politimannen var iført politiuniform, men han var på jobb for et sikkerhetsselskap da han tok opp jakten på 18-åringen og to andre fotgjengere som stakk av da politimannen gikk imot dem. 18-åringen skal ha løsnet skudd mot politimannen. Rundt 200 demonstranter samlet seg på åstedet sør i St. Louis i protest.

28-åring drept i New York

21. november 2014 ble en ubevæpnet mann skutt og drept av en politimann i en trappeoppgang i Brooklyn, New York. Skyteepisoden skjedde da politimannen og hans kollega patruljerte et område øst i bydelen. Mannen var på vei ned en mørklagt trapp i et leilighetskompleks sammen med kjæresten sin da han ble skutt.

12-åring med lekepistol ble drept

Cleveland Police Shoot Boy Tamir Rice

12 år gamle Tamir Rice

Foto: Ap

En politimann skyter og dreper en 12 år gammel gutt som vifter på en lekepistol i Cleveland, Ohio 22. november 2014. Politiet ba gutten om å legge fra seg våpenet og rekke hendene i været. Den ene politimannen avfyrte to skudd mot gutten da han trakk luftpistolen ut av beltet.

Filmopptak av mann drept i North Charleston

Michael Slager North Charleston

Opptaket viser angivelig at Walter L. Scott blir skutt av Michael T. Slager.

Foto: HANDOUT / Reuters

En 50 år gammel mann ble drept i North Charleston i South Carolina 4. april 2015. Drapet ble filmet og politimannen Michael T. Slager ble få dager senere siktet for drap. Politimannen fortalte at Walter L. Scott tok fra ham elektrosjokkvåpenet under et basketak som oppsto etter at Slager stanset bilen hans på grunn av en ødelagt baklykt. Ifølge videoen var hendelsesløpet annerledes, og Scott ser ut til å være ubevæpnet når han blir skutt.

SISTE NYTT

Siste nytt