USA: Politimann siktet for drap

En hvit politimann i South Carolina er siktet for drap etter at en svart mann ble skutt og drept. Et videoopptak skal vise at han får åtte skudd i ryggen, idet han løper fra politiet.

Skutt av politibetjent

På opptaket ser man en mann løpe vekk fra politimannen som skyter. Videoen ble tatt opp av en forbipasserende lørdag og siden sendt til flere amerikanske medier.

Drapet skjedde i North Charleston og ble fanget opp av en forbipasserendes mobilkamera. På opptaket ser man den 33 år gamle politimannen avfyrer åtte skudd mot offeret, 50 år gamle Walter L. Scott. Scott løper bort fra politiet, viser videoen som blant andre The New York Times har publisert.

Hevder han fryktet for sitt liv

Etter at videoen dukket opp tirsdag, kunngjorde ordføreren i North Charleston at politimannen Michael T. Slager blir siktet for drap. Samtidig har både FBI og det amerikanske justisdepartementet åpnet separate etterforskninger av hendelsen.

Slager har hevdet at han fryktet for sitt eget liv. Politimannen fortalte at Scott tok fra ham elektrosjokkvåpenet under et basketak som oppsto etter at Slager stanset bilen hans på grunn av en ødelagt baklykt. Ifølge videoen var hendelsesløpet annerledes, og Scott ser ut til å være ubevæpnet når han blir skutt.

– Den tiltalte (Slager) skjøt offeret flere ganger i ryggen etter en krangel. Dette er basert på videoopptaket og etterforskning, heter det i tiltalen.

Slager risikerer livstid i fengsel, eller dødsstraff, hvis han blir dømt for drapet, melder AFP.

Takket for opptaket

Politiskyting North Charleston

Politimannen Michael Slager står over Walter Scott etter skytingen.

Foto: HANDOUT / Reuters

Mens offeret ligger på bakken med hodet ned i gresset, går Slager bort og setter på ham håndjern, viser videoen. Deretter går politimannen flere steg tilbake til stedet hvor han åpnet ild, før han går tilbake til Scott og ser ut til å legge en gjenstand ved siden av ham.

Scotts familie sa på en pressekonferanse tirsdag kveld at de takker «helten» som gjorde opptaket.

– Uten denne videoen, ville vi visst sannheten? spurte den dreptes bror, Anthony.

Han fortsatte:

– Jeg tror ikke alle politimenn er dårlige, men det er noen dårlige der ute, og jeg vil ikke se flere bli skutt slik broren min ble, sa han.

Misnøyen ser ut til å øke i USA over de mange drapene begått av politifolk. I fjor startet en stor protestbølge etter en rekke saker der hvite politimenn skjøt ubevæpnede, svarte menn.

Twitter-storm

På sosiale medier er det massive reaksjoner på den brutale videoen fra drapet på Scott. Mange mener at uten en video, kan det hende politimannen hadde sluppet unna uten drapssiktelse.

– Jeg garanterer at dersom det ikke hadde vært noen video, ville bevisene automatisk ha tilsvart politiets versjon, sier en Twitter-bruker.

– Forestill dere hvor mange ganger de har sluppet unna gjennom historien fordi det ikke fantes noe kamera, tvitrer en annen.

Talsmann for borgerrettsnettverket National Action Network, James Johnson maner til ro, og ber folk avvente etterforskningen.

North Charleston i delstaten South Carolina har rundt 100.000 innbyggere.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt