Hopp til innhold

En kvinne og tre menn utfordrer president Erdoğan

ISTANBUL (NRK) De er på hugget og klare til å kjempe mot Tyrkias mektige president. Recep Tayyip Erdoğan trenger 50 prosent + 1 stemme for å vinne valget 24. juni. Foreløpig er han langt fra målet.

Plakat Selahattin Demirtas

I FENGSEL: Presidentkandidaten Selahattin Demirtaş (HDP) er venstresidens yndling. Men han sitter i fengsel og risikerer å bli dømt til 142 bak murene. Kanskje kan han bare være til stede på valgarrangement i form av portretter som her.

Foto: Lefteris Pitarakis / AP

– Valget blir kjedelig, for vi vet alle hvem som vinner, sier tyrkere flest.

De siste årene har president Erdoğan samlet mer og mer makt på sine hender. Opposisjonspolitikere har fremstått som maktesløse i forhold til Erdoğan og hans velsmurte partiapparat.

Men da presidenten fremskyndet presidentvalget med hele ett og et halvt år, kviknet opposisjonen til. Nå har fire kandidater bestemt seg for å gjøre det de kan for å avsette den mektigste presidenten i Tyrkia siden nasjonsbygger Mustafa Kemal Atatürk.

1. Meral Akşener, IYI Partiet

Den første til å utfordre ham var Meral Akşener. Den tidligere innenriksministeren brøt ut fra nasjonalistpartiet MHP og dannet et nytt parti, IYI-partiet. Akşeners tilhengere kaller henne hunnulven.

TURKEY-ELECTION/

HUNNULVEN: Meral Akşener (IYI) var den første som utfordret president Erdogan. Hun satser på å ta konservative og religiøse velgere fra hans parti AKP.

Foto: MURAD SEZER / Reuters

Meral Akşener sier hun vil gjeninnføre demokratiet i Tyrkia ved å avskaffe unntakstilstanden og avpolitisere rettssystemet.

Med sitt nasjonalistiske ståsted får hun neppe støtte fra kurderne som teller rundt 20 prosent av velgerne.

Hun ligger an til å få rundt 24 prosent ifølge tyrkiskpolitikk.no.

Les også: Hun utfordrer president Erdogan

2. Muharrem Ince, CHP

CHP, Det republikanske folkepartiet, er Tyrkias eldste parti grunnlagt av landsfader Atatürk. Det sekulære CHP kan sammenlignes med Arbeiderpartiet. CHP satt med makten i Tyrkias første 27 år og bygget opp den nye republikken.

Dagens CHP-leder, Kemal Kılıçdaroğlu, er Tyrkias reelle opposisjonsleder. Men de fleste, ham selv inkludert, mener at han ikke er rett mann til å møte president Erdogan i en valgkamp som kan bli tøff. Derfor ble Muharrem Ince utpekt som presidentkandidat i dag.

TURKEY-VOTE-OPPOSITION

HAN SOM IKKE VILLE: Leder for det største opposisjonspartiet CHP, Kemal Kılıçdaroğlu (t.v.) kom til at han ikke var best egnet til å kjempe mot Erdogan. Idag ble Muharrem Ince (t.h.) valgt som partiets presidentkandidat.

Foto: ADEM ALTAN / AFP

Muharrem Ince sier han vil kjempe imot det nye presidentsystemet som legger opp til en sterk mann på toppen. Fysikklæreren som ble en energisk politisk taler, sier han vil bedre Tyrkias forhold til omverdenen og gjøre noe med de økonomiske forskjellene innad i landet.

3. Selahattin Demirtaş, HDP

Lederen for det prokurdiske partiet HDP, Selahattin Demirtaş, greide det mange trodde var umulig i valget i 2015. Partiet vant hele 13 prosent av stemmene, noe som førte til at Erdogans parti AKP mistet sitt flertall i parlamentet.

Siden har president Erdoğan og AKP gjort sitt for å parkere HDP og partiets karismatiske stjerne som var en av HDP’s to partiledere. HDP kjemper for kurderes, minoriteter og homofiles interesser.

FILES-TURKEY-KURDS-POLITICS-PROSECUTION

IKKE FRI LENGER: Selahattin Demirtaş (HDP) ble kalt "kurdiske Obama" på grunn av sine talegaver. Men nå risikerer han 142 år i fengsel. Dommen har ikke falt.

Foto: OZAN KOSE / AFP

I 2016 ble Selahattin Demirtaş satt i fengsel, siktet for å ha "ha drevet terrorpropaganda for det kurdiske arbeiderpartiet PKK", som står på Tyrkias terrorliste.

Han risikerer å bli dømt til 142 år bak murene, men dommen har ennå ikke falt. Selv om han sitter i fengsel har HDP nominert ham som sin presidentkandidat.

Demirtaş er venstresidens yndling og kan få 10–11 prosent av stemmene

4. Temel Karamollaoğlu, Saadet Partiet

Saadet Partiet er et lite islamsk parti der Erdoğan og AKP har sine ideologiske røtter. Saadet, som kan oversettes med lykke, har lenge kritisert AKPs politikk, særlig økonomistyringen. Partiet er opptatt av sosial velferd. Partiets leder og kandidat heter Temel Karamollaoglu.

Allianse

De fire partiene IYI, CHP, det religiøse Saadet Partiet og det lille Demokrati Partiet har slått seg sammen for å kunne møte det mektige AKP som har styrt Tyrkia siden 2002 i parlamentsvalget som foregår samme dag som presidentvalget.

Valgplakat Erdogan

MØT PRESIDENTEN: En invitasjon til et sportsstadion i Istanbul kommende søndag: "Kjærlighet som på vår første dag skal gjenoppstå, når vi møter vår president." (egen oversettelse)

Foto: Sidsel Wold / NRK

Slik velges presidenten:

24. juni stemmer tyrkerne på flere kandidater. Om ingen får mer en 50 prosent, går de to kandidatene med flest stemmer videre til en ny valgrunde.

Samtidig stemmer tyrkerne på nytt parlament.

Idag har Tyrkias nasjonalforsamling 550 folkevalgte, mens det nye parlamentet skal bestå av 600.

En mektigere president

Valget er det første etter folkeavstemningen i fjor, der et knapt flertall sa Ja til grunnlovsendringer og et nytt styresett.

Den nyvalgte presidenten skal selv utnevne og avsette ministre.

Statsministerposten avskaffes og den utøvende makten skal plasseres hos presidenten og en visepresident. Endringene vil styrke presidentens makt på bekostning av nasjonalforsamlingen og domstolene.

SKOREA-TURKEY-DIPLOMACY

TYRKIAS STERKE MANN: Om Erdogan vinner valget 24. juni kan han bli sittende i 10 år til. Den neste presidenten kan velges i to femårsperioder til 2028. Under besøket hos Sør-Koreas president Moon denne uken, tok han et godt grep om sin koreanske kollegas hånd.

Foto: KAYHAN OZER / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt