Hopp til innhold

Petter (23) så folk havne under lastebilen

OSLO/NICE (NRK):– Jeg så at lastebilen ga full gass. Folk ble dratt under hjulene og ble liggende der, forteller Petter Ødegaard (23) som sto noen meter fra stedet der terrorbilen dundret gjennom folkemengden.

Lastebil og politibil i Nice

MINST 80 DREPT: Gjerningsmannen drepte minst 80 personer før han selv ble skutt og drept, opplyser politiet.

Foto: VALERY HACHE / Afp

Petter Ødegaard fra Askim er i Nice

VITNE: Petter Ødegaard fra Askim var bare meter unna lastebilen som dundret gjennom folkemengden som feiret Frankrikes nasjonaldag.

Foto: Privat

Fredag morgen er minst 84 mennesker bekreftet døde etter terrorangrepet i Nice på Frankrikes nasjonaldag.

Petter Ødegaard fra Askim er på ferie, og kom til Nice for to dager siden. Han skulle bare ut og se på fyrverkeriet da han ble vitne til den grufulle terroren.

– Da fyrverkeriet var ferdig gikk jeg bare langs stranda. Da jeg hadde krysset gata, hørte jeg noen rare lyder og folk som skrek. Det var lastebilen som traff menneskene på fortauet.

Han sier han sto bare to-tre meter unna.

Mange er drept etter at en lastebil kjørte inn blant folk som så på fyrverkeriet på den franske nasjonaldagen

Får ikke bildet ut av hodet

– Jeg trodde først det var et telt som hadde blåst over, men så så jeg at lastebilen ga full gass. Folk bare skvatt unna. Helt uvirkelig å se. Folk lå overalt. Folk ble dratt under hjulene og ble liggende der. Det tok litt tid før jeg faktisk skjønte hva som hadde skjedd. Da jeg hørte pistolskudd, begynte jeg å løpe, forteller Ødegaard fra hotellrommet.

Han sier han har fått roet seg ned, men at han fortsatt skjelver.

– Det bildet jeg ikke får ut av hodet er en mor som holdt rundt en gutt. Gutten beveget seg ikke, jeg vet ikke hvordan det gikk med dem. Jeg måtte bare løpe, sier Ødegaard.

Da han kom til hotellet, ringte han familien for å si at han var i trygghet. Det første de gjorde var å bestille flybillett til ham, slik at han reiser hjem fredag.

Les også: Gjemte seg i kjeller da terroren pågikk

NRK snakket tidlig med flere som ble vitne til den dramatiske hendelsen. En mann forteller at han var på Promenade des Anglais da lastebilen kom kjørende.

– Jeg så et barn, det må ha vært rundt tre år, som ble drept foran øynene mine, sier mannen, som er tydelig preget av hendelsen.

Så lastebilen dundre inn i folkemengden

Morten Skauge

SATT OG SPISTE: Morten Skauge så lastebilen komme kjørende, og at folk løp i panikk. Familien på fire løp ned til stranden for å søke tilflukt.

Foto: Privat

Morten Skauge, seniorrådgiver i Høyre, er på ferie i Nice med familien. De satt og spiste på restauranten Blue Beach rett nedenfor Promenade des Anglais der lastebilen kjørte.

– Bilen kjørte inn i folkemassen rett over der vi satt. Den skjente inn over fortauet hvor det åpenbart var mange mennesker. Det oppsto panikk, folk skrek, folk løp. Det ble ropt at vi måtte komme oss unna, så vi løp ned mot stranden for å søke tilflukt, forteller Skauge.

Han mener lastebilen var rundt 150 meter fra der familien satt.

– Vi forholdt oss til dette som et terrorangrep, for det var det vi tenkte på med en gang. Vi lå nede på stranden med hodet så lavt som mulig.

Gikk fra glede til verste mareritt

Han sier de hørte noe som kunne være skyting, men at det er vanskelig å være sikker.

– Det var en forferdelig opplevelse for oss med to små barn. Vi forsøkte å komme oss unna så fort vi kunne, men vi var usikre på hvor vi burde bevege oss. Nede på stranden lå vi bak en voll, der vi håpet å være usynlige, sier Skauge.

– Vi gikk fra den største glede til det verste mareritt, beskriver han.

Familien klarte til slutt å komme seg hjem til leiligheten de leier.

Nå har de booket om hjemreisen.

– Vi skulle bli her til onsdag, men vi har booket om til lørdag. Fredag var det fullbooket, sier Skauge.

Dette vet vi om terrorangrepet i Nice

Søkte tilflukt på hotell

Christian Alfsen

OPPLEVDE PANIKKEN: Christian Alfsen feiret nasjonaldagen og var nede ved promenaden i Nice da angrepet skjedde.

Foto: Privat

Christian Alfsen har søkt tilflukt i et hotell i Nice sammen med familien. Han så at folk plutselig begynte å løpe i panikk da en lastebil kjørte inn i folkemengden.

Alfsen var i området sammen med samboer og to barn. De hadde akkurat sett fyrverkeriet, da det skjedde.

– Barna kjørte karusell, da folk plutselig begynte å løpe i full panikk. Vi klarte å plukke opp barna og komme oss vekk. Nå er vi på et hotell i nærheten, der vi har søkt tilflukt sammen med mange andre, forteller Alfsen til NRK.

Snakker om terrorister og gisler

Han sier det råder full forvirring på stedet.

– Folk snakker om terrorister utenfor hotellet. De snakker om gisler på et hotell i nærheten. De snakker om skyting. Men vi har absolutt ingen informasjon utenom det folk rundt oss sier. Folk er redde og opprørte, sier Alfsen.

Alfsen forteller at det var enormt mange mennesker ute.

– Absurd

Roy Thorvaldsen bor i Nice og var ute i gamlebyen da panikken bredte seg.

– Vi hadde sett fyrverkeriet fra en høyde øst for promenaden, og var i gamlebyen da folk plutselig begynte å løpe oppover gaten. Da begynte vi å løpe som alle andre, selv om vi ikke visste hva som skjedde, sier Thorvaldsen.

Han sier det var umulig å forstå hva som egentlig hadde skjedd.

– Noen holdt rundt hverandre og gråt, andre fortsatte å drikke og hygge seg, og trodde det bare var fyrverkeri. Det var absurd det hele. Det var full forvirring, sier han.

UD undersøker om nordmenn er rammet

Utenriksdepartementet sier de jobber med å få informasjon om noen nordmenn er rammet.

– Foreløpig er det ingen indikasjoner på det, men det er tidlig å si noe om, sier pressetalsperson Ane Lunde.

NRKs reporter Philip Lote rapporterer fra Nice, hvor 80 mennesker er bekreftet drept i et terrorangrep torsdag kveld.

SISTE NYTT

Siste nytt