Hopp til innhold

Stusser over Madsens forklaring: – Hvorfor krabbet hun ikke bare opp?

KØBENHAVN/NORDHAVN (NRK): Peter Madsens nye forklaring om hvordan den svenske journalisten Kim Wall døde får både eksperter og en av ubåtkapteinens tidligere samarbeidspartner til å klø seg i hodet.

Nautilus UC3 i Nordhavn i København

ÅSTED: Peter Madsens hjemmelagde ubåt Nautilus UC3 i Nordhavn i København. Dansk politi har fortsatt sperret av området rundt ubåten.

Foto: Ola Mjaaland / NRK

NRK var tirsdag i Nordhavn i København, der Madsens hjemmelagde ubåt, «Nautilus UC3», nå befinner seg.

Området er sperret av, og politiet antydet at eksperter fra Forsvaret skal gjennomgå fartøyet på nytt, etter at det i går ble kjent at Madsen nå hevder kullosforgiftning er årsaken til at den svenske journalisten Kim Wall mistet livet.

Den frittalende politiprofessoren og kriminologen Leif G.W. Persson sier til Aftonbladet at han mener det er strategiske årsaker til at Madsen nå legger flere kort på bordet.

– Det er ikke slik at han vil hjelpe politiet. Det er et klassisk mønster når det gjelder slike «gjøker». De tilpasser seg etter hvert som det blir presentert ting det er meningsløst å fornekte, sier «GW».

Han påpeker at Madsen ikke risikerer strengere straff som følge av parteringen.

– Det er ikke noen forskjell på å dumpe en kropp i Øresund og å dele den opp for så å dumpe bitene, i strafferettslig forstand.

Oppdatert 1. november: Peter Madsens advokat sier ifølge den svenske avisen Dagens Nyheter at Madsen har blitt feiltolket av politiet, og ikke har sagt at Kim Wall døde av kullosforgiftning.

– Min klient vet ikke hvordan Wall døde, sier Betina Hald Engmark til den svenske avisa.

Ifølge politiinspektør Jens Møller Jensen har Madsen sagt at Wall «kan ha dødd av kullosforgiftning», men uten å kunne fastslå dette.

Peter Madsen og Kim Wall på Nautilus

Peter Madsen og Kim Wall ble fotografert sammen på vei ut av havna i København 10. august.

Foto: RITZAU FOTO

Flere versjoner

Torsdag 10. august dro den danske oppfinneren på tur med Wall i Madsens ubåt. Wall er med fordi hun jobber med en sak om Madsen, som hun skal selge til det amerikanske magasinet Wired. Samme kveld blir Madsen og Wall fotografert i ubåttårnet i Københavns havn.

Leif G. W. Persson

Kriminolog og forfatter Leif G.W. Persson mener mangt om mye. Han tror ikke ugjerningene Madsen skal ha begått mot Kim Wall er ubåtkapteinenes første lovbrudd.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Det siste kjente bildet av ubåten tas rundt klokken 20.15. Neste formiddag synker ubåten i Køgebukten, og omtalen av det som skal bli en av årets største krimsaker i Skandinavia eksploderer i danske, svenske og norske medier.

Madsen hevdet først å ha satt Wall i land samme kveld. Kort tid før de første delene av Walls lik blir funnet, erkjenner imidlertid Madsen at han har dumpet Wall på havet, men sier dødsfallet var en ulykke. Senere utbroderer han historien med detaljer om en metalluke Wall skal ha fått i hodet.

Senere undersøkelser av hodet viser at Madsens forklaring ikke kan stemme, og mandag ble det kjent at Madsen i et hemmelig avhør, gjort 14. oktober, fortalte en ny versjon om dødsfallet:

Wall skal ha blitt kullosforgiftet om bord på Nautilus, mens ubåtkapteinen befant seg på dekk.

Peter Madsen

Peter Madsen snakker med politiet i Dragør havn 11. august, etter å ha blitt reddet i en storstilt redningsaksjon. Madsen skal ha virket uinteressert i spørsmål om Wall, som også var om bord i ubåten.

Foto: Bax Lindhardt / AFP

– Luken må ha vært lukket

Sjefetterforsker Jens Møller ville mandag ikke gi ytterligere detaljer om hvordan kullosforgiftningen skal ha skjedd.

Christoffer Meyer, som har jobbet med Madsen i mange år og vært med på byggingen av Nautilus, sier til Ekstra Bladet at det er to forutsetninger som må være på plass for at Wall skal ha omkommet som følge av kullosforgiftning.

– Det ene er at tårnluken selvfølgelig må være lukket. Den andre er at avgassystemet fra motoren må være ødelagt, avgasser har kommet ut i maskinrommet og resten av ubåten.

Meyer sier eksosanlegget på ubåten i bunn og grunn er konstruert på samme måte som en bil. Madsens mangeårige samarbeidspartner at dersom Madsens forklaring skal stemme, kan utslippene kun ha kommet fra ubåtens dieselmotor.

Peter Madsen med ubåten Nautilus UC3

Peter Madsen hevder den svenske journalisten Kim Wall døde av kullosforgiftning om bord på den hjemmebygde ubåten Nautilus UC3. Her er Madsen og ubåten avbildet i 2008.

Foto: Hougaard Niels / AP

– Hvorfor krabbet hun ikke bare opp?

Meyer påpeker at det er mulig at det kan forekomme kullosutslipp på den hjemmelagde ubåten, men sier det likevel er ting han stusser ved når det gjelder Madsens nye forklaring.

Han påpeker at kullosforgiftning ikke er noe som slår ut en person «på null komma niks».

– Hvis man som en vanlig person sitter nede i ubåten og det kommer avgasser fra en dieselmotor, så vil du krabbe opp og gå gjennom tårnluken for å få frisk luft. Det sier seg selv, sier Meyer til Ekstra Bladet, og fortsetter:

– Så om du spør meg om det er mulig, så ja, det er det. Men så kommer neste spørsmål: Hvorfor krabbet hun ikke bare opp?

Krimjournalist: – Oppsiktsvekkende

Trine Marie Ilsøe

DRs krimjournalist Trine Marie Ilsøe mener Madsens nye forklaring skyldes at politiet sitter på konkrete bevis.

Foto: Twitter / Privat

Danmark Radios krimjournalist Trine Maria Ilsøe mener det er to ting som er oppsiktsvekkende med Madsens nye forklaring.

– For det første, at han erkjenner å ha partert Kim Wall. Det har han kategorisk nektet for fram til nå. For det andre er den nye forklaringen om dødsårsaken oppsiktsvekkende, fordi han i detalj har forklart retten hvordan Wall døde av å få tårnluken i hodet, sier Ilsøe.

Til DRs egne nettsider sier Ilsøe at hun har sin egen teori om hvorfor Madsen nå har erkjent å ha partert Walls lik.

– Vi vet nå at politiet har en DNA-match mellom knokkelrestene på Peter Madsens klær og Kim Wall, sier Ilsøe.

Hevdet han hadde satt Wall i land

For å forstå Ilsøes undring, kan det være lurt å gå tilbake til utgangspunktet for ubåtmysteriet.

Natt til fredag 11. august forsøker Walls kjæreste flere ganger å få kontakt med 30-åringen, uten hell. 02.30 meldes hun savnet. Fredag formiddag får Madsen kontakt med et redningshelikopter fra ubåttårnet på Nautilus.

Han sier han har fått tekniske problemer, men nevner ikke at noen er skadet. Kort tid etter synker ubåten i Køgebukten. Senere skriver Ekstra Bladet at Madsen virket uinteressert i politiets spørsmål om Wall etter å ha blitt reddet fra ubåten.

Samme ettermiddag melder København-politiet at Madsen er pågrepet, siktet for uaktsomt drap på Wall.

Lørdag heves ubåten, uten at man finner den svenske journalisten. Madsens første forklaring til politiet er at han satte av Wall på Refshaleøen rundt klokken 22.30 torsdag kveld.

Kim Walls hodeløse kropp funnet

21. august ble Kim Walls hodeløse kropp funnet utenfor øya Amager.

Foto: HANDOUT / AP

– Metalluke i hodet

Politiet fester imidlertid ikke lit til opplysningene, og i senere avhør skal Madsen endre forklaring flere ganger. 21. august blir det kjent at Madsen innrømmer at han dumpet Wall på havet, men sier dødsfallet skyldes en ulykke.

23. august melder politiet at de har funnet Walls torso utenfor øya Amager. I en pressemelding opplyser dansk politi at siktelsen mot Madsen endres til forsettlig drap, og at Madsen trolig senket sin egen ubåt med vilje.

I et fengslingsmøte 5. september hevder Madsen at Kim Wall fikk en 70 kilos tung metalluke i hodet i det de to var på vei opp til overflaten. Madsen forklarer at han deretter fikk panikk og kastet kroppsdelene på vannet. Han nekter fortsatt for likskjendingen.

Betina Hald Engmark

Allerede 10. oktober ga Madsens forsvarer Betina Hald Engmark politiet beskjed om at Madsen ville gjennomføre et nytt avhør.

Foto: Jens Dresling / AP

Hemmelig avhør

7. oktober innkaller politiet i København igjen til pressekonferanse. Jens Møller, som leder etterforskningen, kan fortelle at politiet har funnet Walls bein og hode.

Undersøkelsene av Walls kranium viser ingen tegn til fraktur, noe som utelukker Madsens forklaring om dødsårsak. 10. oktober gir Madsens advokat beskjed til politiet om at oppfinneren ikke ønsker å gå i flere avhør. Dette er også beskjeden som formidles til mediene.

Men kort tid senere tar Madsens forsvarer likevel Betina Hald Engmark kontakt med politiet, og 14. oktober blir det i skjul gjennomført et nytt avhør.

Først mandag denne uken kunne Jens Møller i København-politiet fortelle at Madsen i dette avhøret erkjente å ha partert Walls lik. Rettsmedisinske undersøkelser har også avdekket omfattende skader på Walls underliv, og Madsen siktes «for annen kjønnslig omgang enn samleie».

Madsens forsvarer har ikke villet svare på ytterligere spørsmål til danske medier.

Nautilus UC3 i Nordhavn i København

Dansk politi har antydet at eksperter fra Forsvaret skal gjennomgå Nautilus UC3 på nytt.

Foto: Ola Mjaaland / NRK

– En ny historie

Også Expressens krimjournalist Catarina Lundbäck peker på bevisbildet mot Madsen som en årsak til at han nå erkjenner partering.

I den forbindelse trekker hun også fram en sag som er funnet i Køge bukt, som dansk politi setter i sammenheng med saken.

– Det kan tyde på at man kan konfrontere ham med noe som beviser at han faktisk har partert – eller at det i alle fall er en kobling til ham, sier Lundbäck, som beskriver Madsens nye forklaring om en dødsårsak som «en ny historie».

– Om det hadde vært sannsynlig at det var slik, så hadde han ikke funnet på dette med luken, sier Lundbäck.

– Neppe førstegangslovbrudd

Madsen selv har hele veien nektet straffskyld for drap, men godtok denne uken ytterligere varetektsfengsling. En rettssak er allerede forhåndsberammet til mars neste år.

Et viktig spørsmål i saken er hvor det er blitt av Madsens Iphone, og Møller i København-politiet sa mandag at det pågår ytterligere dykkersøk i Køge bukt med dette for øyet.

Politiet i Sverige og Norge har også undersøkt om det finnes andre saker der Peter Madsen kan være involvert. Selv om det foreløpig ikke er noe konkret som tyder på at det er tilfelle, går frittalende Leif G.W. Persson langt i å antyde at Wall-saken ikke er Madsens første lovbrudd.

– Dette er neppe en førstegangsforbrytelse. Man innleder ikke en forbryterkarriere på denne måten. Det sier jeg på grunn av grovheten i ugjerningen.

Ubåten UC3 Nautilus i Københavns Havn

Dette bildet av Nautilus UC3, tatt ved 19.30-tiden 10. august, er et av de siste bildene tatt før Wall forsvant.

Foto: Anders Valdsted / NTB scanpix

SISTE NYTT

Siste nytt