Hopp til innhold

Donald Trump er involvert i minst 75 søksmål nå

USAs nyvalgte president Donald Trump har flere titalls søksmål mot seg gående når han nå skal flytte inn i Det hvite hus. USA-ekspert Henrik Heldahl tror mangemilliardæren Trumps interessekonflikter kan bli en av hans store utfordringer som president.

Donald Trump hilser på tilhengere etter valgseieren

NY PRESIDENT: Donald Trump kunne onsdag morgen norsk tid konstatere at han er USAs neste president. Samtidig har han tjent store penger på samarbeid med selskaper som har nære bånd til utenlandske myndigheter, påpeker amerikansk magasin.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters

Donald Trump skrøt i valgkampen av hvor suksessfull han har vært som forretningsmann. Mange amerikanere som støttet ham, pekte på nettopp hans egenskaper som forretningsmann og hans ikke-politiske bakgrunn som årsak til at de ønsket ham som USAs neste president.

Men kan virksomheten til forretningsmannen Trump bli et problem for presidenten Trump?

– Betydelige, uavsluttede søksmål

Ifølge avisen USA Today har Donald Trump hatt 4095 søksmål, hvor enten han personlig eller selskapene hans har vært involvert, i løpet av de tre siste tiårene.

En 13 år gammel Trump-tilhenger holder opp et amerikansk flagg og en plakat med Trump

VANT: Denne 13 år gamle Trump-tilhengeren var blant dem som feiret Donald Trumps seier i presidentvalget.

Foto: Jack Dempsey / Ap

Dagen etter at amerikanerne gikk til valgurnene og stemte frem Trump som USAs neste president, er det fortsatt minst 75 søksmål Trump er involvert i, som ikke er avsluttet, opplyser USA Today til NRK onsdag.

I de fleste sakene er det Trump eller hans selskap som er saksøkt, mens han i noen saker er den anklagende part.

Søksmålene kan dreie seg om alt fra uenighet om medlemskontingenter på golfbanene hans, casino-gjeld og ærekrenkelser til større saker, som skatteunndragelse og manglende utbetaling av lønn.

Alan Garten, rådgiver og fungerende visepresident i Trump Organization, sa i forkant av presidentvalget at han anser 30 av de uavsluttede søksmålene som betydelige saker.

– Faktum er at vi er et selskap som er i virksomhet. Vi behandler alle saker på den samme måten, uavhengig av om Trump vinner valget eller ikke, sa Garten til USA Today før valgdagen.

Uvanlig situasjon

Henrik Heldahl

VANSKELIG: Henrik Heldahl, kommentator hos Amerikanskpolitikk.no, mener Donald Trumps interessekonflikter kan bli blant hans største utfordringer.

Foto: Amerikanskpolitikk.no

Mens Trumps selskap fortsatt må håndtere både nåværende og eventuelt kommende søksmål, er spørsmålet om også Trump selv kommer til å måtte bruke mye tid på dem.

– Han vil ikke kunne straffeforfølges som president, og riksrettstiltale kan ikke være basert på ting som har skjedd før han ble president, sier Henrik Heldahl, kommentator hos Amerikanskpolitikk.no.

En amerikansk presidents immunitet vil kunne avhenge av om det er snakk om et sivilt søksmål eller en straffesak. USAs høyesterett slo i 1997 fast at en sittende president ikke har immunitet i sivile søksmål i saker som skjedde før vedkommende ble president.

Heldahl sier det er svært uvanlig at en påtroppende president i USA er involvert i så mange løpende søksmål, og påpeker at Trumps forretningsvirksomhet kan sette ham i en rekke interessekonflikter.

– De kan direkte påvirke avgjørelsene han tar som president, sier Heldahl.

– Selger Trump-navnet til selskap knyttet til utenlandske myndigheter

Det amerikanske nyhetsmagasinet Newsweek har gjennomgått Trump Organizations virksomhet og gjort flere funn de mener er problematiske for Trump:

  • Ifølge Newsweek endret Trumps businessmodell seg omkring 2007, da han hadde stor suksess med TV-showet «The Apprentice». I stedet for selv å bygge egne Trump-hoteller og lokaler rundt om i verden, inngikk Trump Organization avtaler med utenlandske selskaper som betalte Trump mange millioner dollar årlig for å få bruke Trumps navn på sine bygninger.
  • Både Trump selv og sønnen Donald Trump jr. skal flere ganger ha skrytt av suksessen som det å selge navnet deres har gitt dem.
  • Ifølge Newsweek har Trump Organization de senere årene inngått et slikt samarbeid med, og tjent store penger på, en rekke utenlandske selskaper som har nære bånd til, eller kontrolleres av, myndighetene i det aktuelle landet.
  • «Dersom Trump flytter inn i Det hvite hus, og Trump og hans familie fortsetter å tjene penger på Trump Organization under eller etter hans presidentperiode, vil nærmest enhver utenrikspolitisk avgjørelse han tar reise alvorlige interessekonflikter og være en etisk hengemyr,» konkluderer Newsweek.

– Jeg tror det blir vanskelig for Trump å skille mellom rollene forretningsmann og president. Han har sagt han vil la barna ta ansvaret for forretningsdriften, men det er jo ikke vanntette skott mellom ham og barna, og de har fungert som rådgivere for ham i valgkampen, sier Heldahl.

SISTE NYTT

Siste nytt