Hopp til innhold

– Trump som president kan være skadelig for Norge

Norsk økonomi kan bli skadelidende dersom den påtroppende amerikanske presidenten Donald Trump gjennomfører det han har sagt han vil gjøre. Det sier sjeføkonomer til NRK.

Donald Trump holder tommelen opp mens han står ved talerstolen

Donald J. Trump ble overraskende valgt til president i USA. Han vil kun få en stor handlefrihet, siden partiet han representerer både har presidenten og begge kamrene i kongressen

Foto: KENA BETANCUR / Afp

Kari Due-Andresen

– Vi så i dag at valgresultatet førte til at oljeprisen falt. Dersom Trumps politikk bidrar til å holde oljeprisen nede er det dårlig nytt for norsk økonomi, som er avhengig av en oppgang i oljeprisen, sier Kari Due-Andresen. Hun er sjeføkonom i Handelsbanken.

Foto: Inger K. Lee/Ole P. Klepp / NRK

Det ble kaos i finansmarkedene i natt norsk tid da det ble kjent at Donald Trump mot solide odds for Clinton-seier likevel dro seieren i land.

Etter en forsonende tale av Trump snudde tilsynelatende den dårlige stemningen i markedene.

NRK har spurt flere av landets sjeføkonomer om hva slags betydning den neste amerikanske presidenten vil kunne ha for Norge og norsk økonomi.

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken sier til NRK at Trump skremmer markedene på grunn av sin krasse retorikk.

– Donald Trump er en kandidat man har fryktet, særlig i utenrikspolitikken. Han har brukt en veldig aggressiv retorikk, hvor han sier at han skal straffe land som jukser, blant annet med straffetoll, sier Due Andresen.

– Frykter proteksjonisme og iskaldt klima

Jan L. Andreassen, sjeføkonom i Eika

– Stemningen på børsene er dårlig fordi de store børsnoterte selskapene er avhengig av internasjonal handel. Det er et system som Trump har sagt at han vil angripe til fordel for USA, sier Jan L. Andreassen, sjeføkonom i Eika-gruppen.

Foto: Johan B. Sættem

Trump har sagt at han vil innføre straffetoll på inntil 35 prosent og har nevnt Kina, Mexico og Canada som land som kan bli rammet av straffetollen.

– Det man er redd for er at hans politikk skal bidra til et iskaldt klima internasjonalt og at det kan trekke verden i en mer proteksjonistisk retning, sier hun.

– Norge er en liten åpen økonomi. Hva kan dette ha å si for Norge?

– Hvis det skulle bety mer proteksjonisme og en svekkelse av verdenshandelen, så vil det være skadelig for Norge som en liten åpen økonomi som er veldig avhengig av utenrikshandelen. Det vil svekke utsiktene for norsk utenrikshandel, sier Due-Andresen.

– Stor handlekraft med flertall i begge kamre

Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika-gruppen sier at noe av det som preger markedene nok skyldes at republikanerne også har flertallet i begge kamrene i kongressen.

– Det betyr at han vil kunne få stor handlekraft, at det ikke bare er ord lenger, men at han vil kunne ha mandat og evne til å gjennomføre det han har sagt, sier Andreassen.

Harald Magnus Andreassen

– Alt som begrenser handelen vil være negativt for Norge som en liten åpen økonomi. En verdensøkonomi som fungerer dårligere fordi handelen fungerer dårligere vil være dårlig for Norge, sier Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Swedbank.

Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no

Han sier at mer proteksjonisme vil føre til en lavere vekst i verdensøkonomien, noe som også vil ramme Norge.

– Usikkerheten som preger markedene

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen sier til NRK at det er vanskelig å vite hva man får med Trump som president.

– Problemet er at Trump har sagt mye om forhold som er viktig for andre land i verden, særlig når det gjelder handelspolitikk. Vi vet ikke hvor mye av det han har sagt han vil gjøre som han vil være i stand til å gjennomføre, sier Harald Magnus Andreassen,

Han viser til at vi vet ikke hvilke rådgivere han vil få, og hvordan politikken kommer til å bli utformet.

Andreassen tror Trump kan komme til å åpne opp for mer oljeproduksjon i USA. Det kan trekke oljeprisen ned, sier han.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger