Hopp til innhold

Dette kan skje med brexit nå

LONDON (NRK): Dagens avstemning om brexit kan ende med at utmeldingen fra EU blir utsatt og at statsminister May må gå av.

 Michel Barnier

EUs forhandlingsleder Michel Barnier i Europakommisjonen hovedkvarter Brussel.

Foto: Yves Herman / Reuters

I kveld skal Underhuset stemme over avtalen som de sa så rungende nei til i forrige måned. 230 parlamentarikere sa nei til avtalen fordi de fryktet at den ville innebære at britene aldri kom seg ut av EU.

Ut av EU 29. mars

Dersom Brexitavtalen blir godkjent i London, vil Storbritannia forlate EU den 29. mars klokken 11 som planlagt.

Brexit-avtalen innebærer at det skal være en overgangsfase på to år og at britene skal betale den såkalte skilsmisseregningen tilsvarende 420 milliarder kroner.

Avtalen regulerer også EU-borgernes rettigheter i Storbritannia etter brexit. Og avtalen inneholder også den omstridte garantiordningen for Nord-Irland.

Tanken er at brexitavtalen skal danne grunnlaget for en ny handelsavtale mellom Storbritannia og EU. Det kan ta mange år.

Anti-brexit

SPLITTET: Britene er delt om synet på brexit.

Foto: Alastair Grant / AP

Krise

Det er slettes ikke sikkert brexitavtalen blir godkjent.

De harde brexit-forkjemperne i Det konservative partiet frykter at den ikke sikrer at Storbritannia kommer seg ut av EUs tollunion gjennom garantiorndingen for Nord-Irland.

De ti representantene fra Det demokratiske unionistpartiet i Nord-Irland er også skeptiske til avtalen. De frykter at Nord-Irland skal behandles forskjellig fra resten av Storbritannia, og at det vil være starten på en oppsplitting av Storbritannia.

Blir avtalen nedstemt, er det starten på nok en politisk krise det har vært mange av i Stobritannia som følge av brexit.

Utsettelse

Dersom avtalen blir stemt ned, er det stor sannsynlighet for at brexit blir utsatt.

Først vil Underhuset få muligheten til å stemme over om de vil utelukke å gå ut av EU uten noen avtale med EU. Men fordi det er flertall for å utelukke en slik exit, så vil det blir en avstemming om utsettelse på torsdag.

Britene skal etter planen ut av EU 29. mars. I første omgang kan det være snakk om en utsettelse til 24. mai.

BRITAIN-BREXIT-PROTEST

Et EU-flagg foran klokketårnet Big Ben i London.

Foto: JUSTIN TALLIS / AFP

Ny folkeavstemning?

Blir brexitavtalen stemt ned, kan kravet om en ny folkeavstemning øke i styrke. Arbeiderpartileder Jeremy Corbyn har gått med på å holde muligheten åpen for en ny folkeavstemning om EU.

Statsministeren kan gå av

Blir brexitavtalen blir stemt ned igjen, vil flere stille spørsmål ved om ikke statsminister Theresa May bør gi statsministerstolen til noen andre.

Flere sentrale politikere har allerede meldt sitt kandidatur i kulissene.

Arbeiderpartiet kan også komme til å stille et mistillitsforslag mot statsminister May dersom brexitavtalen blir stemt ned.

Følg siste nytt i vårt nyhetssenter:

SISTE NYTT

Siste nytt