Hopp til innhold

Libyas demokratiansikt til Haag

Han ble kalt Libyas reformhåp, Saif al-Islam. Nå skal han være tatt av opprørerne sammen med to av sine brødre og risikerer utlevering til Haag, tiltalt for krigsforbrytelser.

Saif al-Islam Gaddafi

Saif al-Islam Gaddafi har frontet Libyas forhold til Vesten, og kjenner personlig flere av statslederne.

Foto: Scanpix/Reuters

Muammar al-Gaddafi har til sammen sju sønner og en datter. Hvor mange som fortsatt er i live, er usikkert etter stadige meldinger de siste månedene om at de er drept under NATOs bombetokt og kamper mot opprørerne.

I natt ble to eller tre av dem tatt av opprørerne, ifølge meldinger fra Tripoli. De tre skal være Saif al-Islam, eldstesønnen Muhammad og den tidligere fotballproffen Saadi.

– Vil jobbe for en utlevering

Den internasjonale straffedomsstolen i Haag (ICC) jobber med å få bekreftet at Saif al-Islam (39) er arrestert.

Dersom pågripelsen er et faktum, ønsker ICC å gå inn i dialog med ledelsen i Det nasjonale overgangsrådet (NTC) for en utlevering.

– Vi vil i første omgang få bekreftet opplysningene. Dersom det stemmer at Saif al-Islam er i oppørernes varetekt, kommer vi til forhandle med overgangsrådet om en utlevering til Haag, sier talsmann for ICC, Fadi El-Abdallah i et intervju med Reuters mandag.

ICC har utstedt internasjonal arrestordre på Gaddafi, Saif al-Islam og etterretningssjef Abdullah al-Senussa, som er Gaddafis svoger, for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.

Hvor de to andre holdes av opprørerne, er foreløpig ukjent.

Men det er langt ifra sikkert at Overgangsrådet vil overlate rettergangen mot Saif-al Islam til ICC.

– Det er opp til rådet å avgjøre. Det er mulig at han vil bli utlevert til Haag, men det er også mulig at det vil bli satt opp en rettssak i Libya, sier talsperson for opprørerne, Mansour Saif al-Nasr, til Reuters

Saif al-Islam

Saif al-Islam har de siste månedene ved siden av oberst Muammar al-Gaddafi selv, vært regimets fremste forsvarer.

Han gikk fra å love demokratiske valg og reformer til å true med en allianse med islamistene, som det siste tiåret har vært Gaddafis trumfkort i forhold til Vesten - for å forsvare Libya i sin nåværende form, det vil si styrt av Gaddafi-familien.

38-åringen med playboylivsstilen har vært Libyas ansikt utad de siste årene.

Inntil i vår var han langt mer komfortabel med vestlige femstjerners hoteller enn farens beduintelt, og var å se på operapremierer i Roma og Paris - eller på ferie på den franske rivieraen. Han er språkmektig og snakker både engelsk, tysk og fransk flytende.

Mohammed og Saif al-Islam Gaddafi

Saif al-Islam i mer tradisjonelle klær under et arrangement.

Foto: Afp

Hans vestlige livsstil, med en rekke kvinnehistorier, har vakt mishag blant den tradisjonelle garden i landet. Han skal blant annet ha blitt koblet til en populær israelsk såpestjerne - noe som ikke er uproblematisk i Libya.

Innad har han kjempet for modernisering og reformer.

Hans veileder ved London School of Economics - hvor han tok sin doktorgrad som nå riktignok er omstridt, professor David Held har beskrevet ham som «en som er fanget mellom lojaliteten til sin familie og ønsket om å reformere sitt land».

To av hans brødre, Khamis og Mutassim, som begge hadde ledende posisjoner innen militæret og sikkerhetspolitiet, kunne styre sin begeistring for storebrorens moderniseringsforsøk og ble støttet av den tradisjonelle fløyen av regimet - mot Saif al-Islam.

Gaddafis nest eldste sønn ble landets ambassadør for å få utenlandske investeringer i den statsbærende oljesektoren, og har lenge kjempet for at Libya - når de fikk sjansen - skulle åpne seg.

Han stod i spissen for avviklingen av landets atomvåpenprogram etter invasjonen av Irak i 2003, etter at han advarte den britiske etterretningstjenesten MI6 om farens masseødeleggelsesvåpen. Og han innrømmet at regimet brukte tortur mot vestlige fanger.

Han var arkitekten bak den offisielle uttalelsen om at Libya ikke lenger anser Israel som en trussel, og han fikk Italia til å betale erstatninger for ugjerninger begått under kolonitiden.

I 2006 forlot Saif Libya etter å ha kritisert farens regime og falt i unåde, men vendte senere tilbake.

Den formelle rollen hans er leder for «Gaddafis stiftelse for internasjonal veldedighet og utvikling», som han selv dannet i 1997. Den uformelle rollen er imidlertid langt bredere.

Stiftelsen og Saif har gått inn som mekler i forhandlinger om løslatelse av gisler som har vært tatt til fange av radikale islamister.

Det var stiftelsen - og han - som formelt forhandlet frem erstatning til ofrene og pårørende etter sprengingen av Pan Am-flyet over den skotske byen Lockerbie - slik at FN-sanksjonene og den diplomatiske isolasjonen av Libya ble opphevet.

Men det var også han som fulgte den løslatte Abdul Baset Ali al-Megrahi - mannen som hadde planlagt terroraksjonen - hjem fra London til Tripoli.

I 2008 uttalte Saif at han ikke er interessert i å arve makten fra sin far, og at han ikke ønsker å befatte seg med politikk.

Like fullt var det han som ble kjørt frem når noe skulle endres eller forsvares. Og det var han Vesten satte sin lit til ville vinne moderniseringskampen.

Etter hvert som konflikten utviklet seg og presset mot regimet økte, økte også Saif al-Islams intense forsvar av sin far og regimet han var den del av. Ordbruken hos den tidligere så vestvendte sønnen, ble hardere og mer lik regimets.

De siste månedene skal han ha fungert som Libyas de facto-statsminister.

Og Vestens nære bånd til ham, ble mer og mer ubehagelig. Blant annet skapte en donasjon på 1,5 millioner pund til London School of Economics bruduljer i Storbritannia, hvor rektoren på den prestisjefylte institusjonen tok sin hatt og gikk på grunn av dette.

Tidligere statsminister Tony Blair ble beskrevet som en nær venn.

Som de andre Gaddafi-barna, ble han vel sørget for økonomisk, med sin eierandel av ulike selskaper som hadde monopol på oljeproduksjon, oljeeksport og oljetransport.

Han har også stått i spissen for å forvalte Libyas oljerikdom på en moderne måte, og sendte det libyske statlige oljefondet ut på investeringsjakt i Vesten.

En av beskyldningene som rettes mot ham nå, er at han skal ha rekruttert afrikanske leiesoldater til å kjempe for regimet.

Muhammad Gaddafi

Den andre sønnen som er pågrepet, er eldstesønnen Muhammed. I dag morges kunne han fortelle på telefon til TV-kanalen Al Jazeera at opprørere hadde omringet boligen der han bor med sin familie.

I bakgrunnen hørtes intens skyting, og tonen til Muhammed skal på slutten av intervjuet båret preg av panikk.

– Jeg blir angrepet nå. Skytingen foregår inne i huset mitt, de er inne i huset mitt, sa han til journalisten mens skytingen pågikk. Kort tid etter overgav han seg.

Eldstesønnen er fra Muammar al-Gaddafis første ekteskap. Han har stått som eier og sjef for Libyas post- og teleselskap, som igjen eier de to eneste mobiloperatørselskapene i landet, Libyana og Al Madar ifølge The Mobile World. Selskapene har også hatt kontroll på all satelittrafikk i landet.

Tross sine sentrale posisjoner, har han holdt en svært lav profil innad i landet. Det ble sagt at han var falt i unåde hos faren, men valgte ikke å dra i eksil da opprøret mot faren og regimet startet.

Muhammad Gaddafi er også leder av Libyas olympiske komité - som igjen eier 40 prosent av landets nasjonale drikkevarekonsern - som blant annet har lisens til å produsere Coca-Cola.

I intervjuet med Al Jazeera sier han at det er mangel på kunnskap som har forårsaket revolusjonen i Libya.

- Jeg har aldri vært medlem av regjeringen eller sikkerhetsstyrkene, men jeg kan fortelle deg at mangelen på kunnskap og framtidsvisjoner er det som har brakt oss dit vi er i dag.

- Våre uenigheter kunne ha blitt løst på en annen måte, sa Mohammed til den arabiske fjernsynskanalen i natt.

Muhammad er ikke ettersøkt av straffedomstolen.

Fotballspilleren

Saadi al-Gaddafi

Saadi Gaddafi med drakten i Perugia hvor han hadde en kort proffkarriere.

Foto: GIAMPIERO SPOSITO / REUTERS

Den tredje sønnen som skal være pågrepet, er Saadi Gaddafi (36) som ifølge britiske Daily Telegraph ble tatt sammen med Saif al-Islam.

Saadi, som i sin tid var kaptein på det libyske fotballandslaget, eier en av de største fotballklubbene i Libya og er leder av det libyske fotballforbundet.

Han hadde en kort karriere (2003/04) som profesjonell fotballspiller i den italienske toppligaen. Men han var like mye kjent for sin utagerende festing - inkludert bruk av alkohol og narkotiske stoffer - som sitt fotballtalent.

Han var flere ganger i klammeri med det italienske politiet, og han ble til slutt tatt for ulovlig bruk av stoffet nandrolone.

Han har også slått seg inn på filmbransjen og investert millioner av dollar i Hollywood.

Av utdannelse er han ingeniør, men han har også opplæring som spesialsoldat og skal være den som beordret troppene som forsøkte å gjenerobre Benghazi til å skyte mot sivile. Dette var den direkte foranledningen til FNs resolusjon som åpnet for væpnet bruk av makt i Libya.

Saaid er gift med datteren til en militær toppoffiser, og ryktene sier at han brukte soldater han kontrollerte til å påvirke forretningsavtaler. Han er etterlyst av Interpol sammen med 15 andre i regimet.

Mutassim Gaddafi og Hillary Clinton

Mutassim Gaddafi og USAs utenriksminister Hillary Clinton under et møte i april 2009. Mutassim er fortsatt ikke tatt.

Foto: ALEX WONG / AFP

Levende eller døde?

De øvrige sønnene som foruten Saif al-Islam har hatt sentrale roller i farens regime, er Mutassim Gaddafi (36), Khamis Gaddafi (28) og Hannibal (34).

Khamis, som er elitesoldat med egen spesialstyrke 32. bataljon eller «Khamis-brigaden» som den også ble kalt, er meldt død i kamp to ganger, sist for to uker siden.

Men det er ikke kommet endelig bekreftelse på dette. Regimet nekter for at opprørernes påstand stemmer, og NATO kunne verken bekrefte eller avkrefte.

Mandag ettermiddag rapporteres det om at Khamis skal ha ledet en gruppe regjeringssoldater ned mot sentrum i Tripoli. Khamis`styrke skal ha kommet fra Bab al-Aziziya-komplekset, sier opprørskilder til TV-stasjonen Al Arabiya.

Dette skal være Khamis Gaddafi

Det finnes få bilder av Khamis al-Gaddafi, men dette skal være mannen ifølge libysk TV. Bildet ble brukt som bevis for at han var i live i forrige uke.

Foto: REUTERS TV / Reuters

Khamis og 32. bataljonen - som ifølge lekkede ambassadedokumenter var den best utstyrte avdelingen i hele hæren - var sentral i regimets angrep på opprørerne.

Khamis som var eller er en velrespektert militær, var motstander av et mykere og mer moderne styresett, og ble støttet av landets tradisjonelle elite som var imot modernisering av landet.

Tidligere i år ble han utvist fra masterstudiet ved IE Business School i Madrid hvor han gikk, som en følge av regimets angrep på sine landsmenn.

Bare få uker før konflikten brøt ut, var han på en månedslang tur i USA som del av et forretningsprogram, hvor han fikk se amerikanske militærinstallasjoner og havneanlegg.

Den amerikanske regjeringen nekter for å ha godkjent opplegget, selv om selskapet som arrangerte turen hevder det.

Khamis var - i hvert fall inntil opprøret startet - ikke på god fot med storebroren Saif.

Motstander av mykere regime

Det var heller ikke Mutassim, som de siste årene har vært landets nasjonale sikkerhetsrådgiver. I likhet med sin lillebror er han oberst i den libyske hæren.

Han er på tross av sitt vestlige utseende en «hard-linjer».

Det sies at Mutassim for 10 år siden var hjernen bak et kuppforsøk mot faren på begynnelsen av2000-tallet. Han flyktet til Egypt da kuppet slo feil, men skal etter hvert ha fått tilgivelse og lov til å vende tilbake.

Under fraværet i årene 2001-2005 skal en av hans brødre like godt tatt over Mutassims eieierandeler i ulike forretningsvirksomheter og fikk de over på egne hender.

Han har vært regnet som en mulig arvtaker etter faren, ved siden av Saif al-Islam. Men av utenlandske diplomater i landet betegnes han som «ikke særlig smart».

Ifølge TV-stasjonen Al Arabiya skal Mutassim befinne seg på innsiden av farens bygningskompleks Bab al-Azizya i Tripoli, der det pågår harde kamper. Men det er også rykter om at han og broren Hannibal var på vei til Algerie.

Skjebne ukjent

Hannibal Gaddafi

Hannibal Gaddafi

Foto: STR / Reuters

Hannibal (34) er den av sønnene som har vakt størst avisoverskrifter i Europa, hvor han flere ganger er arrestert for kvinnemishandling av sin kone og fyllekjøring. Og for å ha skamslått sine tjenere.

En av arrestasjonene førte til offisielt brudd mellom Libya og Sveits, og selskaper som storkonsern som Nestle og ABB ble sparket ut av Libya, sveitsiske forretningsmenn ble holdt som gisler i Tripoli og Air Swiss fikk flyforbud i kjølvannet av hushjelpmishandlingen som skjedde på et hotell i Geneve.

Hannibal arbeidet tidligere for Libyas General National Maritime Transport Company – som tar hånd om landets oljeeksport. Han var alltid avbildet ved siden av libyske ministre når store forretningskontrakter med utenlandske selskaper ble inngått, men det var uklart for omverdenen hvilken rolle han egentlig hadde.

Drept av NATO

Yngstesønnen Saif al-Arab (29) - som i noen år bodde i Tyskland og som var kjent som en like festglad fyr som sine brødre, skal ha blitt drept i NATO-angrep i mai i år, og da var det Saif al-Islam og Muhammad som var til stede i begravelsen.

Også tre av Gaddafis barnebarn skal ifølge regimets talsmenn ha blitt drept i det samme angrepet, men dette ble aldri fullt og helt bekreftet.

Hva som har skjedd med den adopterte nevøen Milad, som skal ha reddet Muammar al-Gaddafis liv under det amerikanske bomberegnet i 1986, er ukjent.

Ayesha Gaddafi

Gaddafis datter Ayesha etter at hun holdt tale til forsvar for sin far og det styrende regimet 14. april i Tripoli.

Foto: LOUAFI LARBI / Reuters

Gaddafis høyprofilerte datter Ayesha (34) har ikke vært sett på flere uker, etter at hun de første par månedene forsvarte regimet utad sammen med broren Saif al-Islam, og det spekuleres om hun har klart å komme seg i eksil sammen med sin mor i Tunisia.

Ayesha ble regnet som familiens interne megler, i stridene mellom faren og hans sønner og brødrene i mellom.

Til forskjell fra sine Khamis og Mutassim, støttet hun storebroren i hans reformforsøk og hun har også hjulpet ham i arbeidet med forsøket på å forbedre landets renommé i Vesten.

Ayesha er utdannet advokat, og arbeidet i forsvarerteamet til Iraks tidligere diktator Saddam Hussein.

Gaddafis yngstedatter Hanna som ble rapportert drept av amerikanske bomber i 1986, skal ifølge de siste opplysningene være i live, arbeide som lege og være på regelmessig shoppingturer til London.

SISTE NYTT

Siste nytt