Dette er Gaddafis sønner og døtre

Muammar al-Gaddafi har sju sønner og en datter. To av dem skal nå være døde, tre eller fire er fortsatt på frifot og resten har flyktet.

Muammar Gaddafi

Muhamar Gaddafi har styrt Libya i 42 år. Bak ham krangles det heftig om arverekken.

Foto: MAX ROSSI / Reuters

Den libyske herskerfamilien er tydeligvis ingen søndagsskole.

Libyas egenrådige leder Muammar al-Gaddafi har vært gift to ganger og hadde til sammen sju sønner og en datter. Det er uklart hvor mange som nå er i live.

Konene

Gaddafis første kone Fatiha var skolelærer, og paret skal ikke ha møtt hverandre før de giftet seg. De fikk en sønn sammen, Muhammad, før de ble separert etter seks måneder. Hun har ikke spilt noen rolle i Libyas etter-revolusjonære liv.

Med sin andre hustru Safia Farkash Albarassi fikk Muammar al-Gaddafi sju biologiske og to adoptivbarn - selv om det ble spekulert i Gaddafis forhold til både «et ukrainsk bombenedslag av en sykepleier» og sin store kvinnelige livgarde.

Ssafia Farkash Albarassi

Safia Farkash Albarassi er Gaddafis andre hustru.

Foto: OBED ZILWA / AP

Til tross for sitt mangeårige ekteskap, holdt Safiya seg unna rampelyset.

Hun kommer opprinnelig fra byen Benghazi. Ifølge dokumenter fra den amerikanske ambassaden i Tripoli, lekket gjennom Wikileaks, ble hun fløyet med privatfly hvis hun skule noen steder, og det stod alltid en rad med Mercedes-følgebiler når hun hadde landet.

Safia Farkash Albarassi befinner seg nå i Algerie sammen med noen av barna, dit de flyktet i august. Overgangsrådet har bedt algeriske myndigheter utlevere henne og de i familien som befinner seg der.

Muhammad Gaddafi

Eldstesønnen Muhammed er fra det første ekteskapet.

Sønnen står som eier og sjef for Libyas post- og teleselskap, som igjen eier de to eneste mobiloperatørselskapene i landet, Libyana og Al Madar ifølge The Mobile World. Selskapene har også kontroll på satelittrafikken i landet.

Muhammad er også leder av Libyas olympiske komité - som igjen eier 40 prosent av landets nasjonale drikkevarekonsern - som blant annet har lisens til å produsere Coca-Cola.

Tross sine sentrale posisjoner holdt han en svært lav profil også innad i landet. Før opprøret gikk det rykter om at han hadde falt i unåde hos faren.

Opprørerne sa de hadde tatt ham til fange 21. august, men han klarte å rømme. Han er blant dem i Gaddafi-familien som i øyeblikket befinner seg i Algerie, sammen med sin egen familie og øvrig familie.

Saif al-Islam Gaddafi

Saif al-Islam Gaddafi har inntil nå blitt regnet som den som muligens kom til å etterfølge sin far som Libyas hersker.

Foto: Scanpix/Reuters

Saif al-Islam al-Gaddafi (38)

Saif al-Islam al-Gaddafi, hvis navn betyr islams sverd, betegnes som en festglad playboy med et seriøst image - langt mer komfortabel med vestlige femstjerners hoteller enn farens beduintelt.

38-åringen har vært Libyas ansikt utad de siste årene. Innad har han kjempet for modernisering, reformer og for å normalisere forholdet til Vesten.

Han er språkmektig etter lengre opphold i Østerrike og Storbritannia. Han er en personlig venn av britiske prins Andrew, skal flere ganger ha vært gjest i Buckingham Palace og går helst i britiske skreddersydde dresser. Han var også rett som det var å se både i Paris og i Roma.

Av yrke er han arkitekt og ingeniør fra Al-Fatah-universitetet i Tripoli, med videreutdannelse fra Wien.

Han fikk tidlig i sin karriere ansvar for å tegne og bygge en rekke prestisjebygg i hovedstaden Tripoli, og ble deleier i National Engineering Service and Supplies Company, hvor han arbeidet etter Wien-oppholdet.

I tillegg har han en doktorgrad i internasjonal styring fra London School of Economics, hvor temaet for doktorgradsoppgaven var «Rollen til det sivile samfunnet i demokratiseringen av globale styringsinstitusjoner».

Hans veileder, professor David Held har overfor The Times beskrevet ham som «en som er fanget mellom lojaliteten til sin familie og ønsket om å reformere sitt land».

Saif al-Islam al-Gaddafi

Saif al-Islam under verdensutstillingen i Shanghai i fjor.

Foto: - / Afp

I 2006 forlot Saif Libya etter å ha kritisert farens regime og falt i unåde, menhan vendte senere tilbake.

Hans formelle rolle er leder for «Gaddafis stiftelse for internasjonal veldedighet og utvikling», som han selv dannet i 1997. Den uformelle rollen er langt bredere.

Stiftelsen og Saif har gått inn som mekler i forhandlinger om løslatelse av gisler, som har vært tatt til fange av radikale islamister.

Det var også stiftelsen - og han - som formelt forhandlet frem erstatning til ofrene og pårørende etter sprengingen av Pan Am-flyet over den skotske byen Lockerbie - slik at FN-sanksjonene og den diplomatiske isolasjonen av Libya ble opphevet.

Men det var også han som fulgte den løslatte Abdul Baset Ali al-Megrahi - mannen som hadde planlagt terroraksjonen - hjem fra London til Tripoli.

Saif stod også i spissen for avviklingen av landets atomvåpenprogram etter invasjonen av Irak i 2003.

Han var også arkitekten bak den offisielle uttalelsen om at Libya ikke lenger anser Israel som en trussel, og har tatt til orde for at regjeringen skal kompensere for konfiskert eiendom som tilhørte jøder som bodde i Libya.

Han har vært landets ambassadør for å få utenlandske investeringer i den statsbærende oljesektoren, og har lenge kjempet for at Libya - når de fikk sjansen - skulle åpne seg mot omverdenen igjen.

To av hans brødre, som hadde ledende posisjoner innen militæret og sikkerhetspolitiet, kunne styre sin begeistring for storebrorens moderniseringsforsøk og ble støttet av den tradisjonelle fløyen av regimet.

Søsteren Ayesha derimot var blant hans allierte i forsøket på å bringe Libya fremover.

Saifs vestlige livsstil, med en rekke kvinnehistorier, vekker mishag hos den tradisjonelle garden i landet. Han skal blant annet ha blitt koblet til en populær israelsk såpestjerne - noe som ikke er uproblematisk.

I 2009 kjøpte han en større eiendom i Hampstead i London for 10 millioner pund, tilnærmet 100 millioner norske kroner.

Han har også bevilget 1,5 millioner pund til London School of Economics. Skolen sier - etter de siste dagers tumulter - at de har brukt 300.000 pund av pengene, men at de ikke ønsker å ta imot resten.

Saif al-Islam vil gjenerobre Tripoli

Det siste bildet av Saif al-Islam.

Foto: IMED LAMLOUM / Afp

Det er ikke bare LSE som nå sitter i et visst moralsk klister. Saif har beskrevet Tony Blair som en personlig venn, som har tatt på seg konsulentoppdrag med råd om hvordan landet skal forvalte sin oljeformue. Blair selv benekter dette.

I 2008 uttalte Saif at han ikke er interessert i å arve makten fra sin far, og at han ikke ønsker å befatte seg med politikk. Like fullt var det han som ble kjørt frem når noe skal endres eller forsvares.

Det gjaldt også da opprøret startet - og Seif al-Islam endte opp som farens fremste forsvarer og er i likhet med ham ettersøkt av Den internasjonale straffedomstolen for krigsforbrytelser.

Seif al-Islam dukket opp i Tripoli 23. august, to dager etter at han ifølge rykter var tatt til fange av opprørerne da hovedstaden falt.

Overgangsrådet mener han har befunnet seg i Sirte sammen med sin far og ene bror, men han er ennå ikke tatt.

Saadi Gaddafi

Saadi Gaddafi på sitt kontor i Tripoli.

Foto: STR / REUTERS

Saadi Gaddafi (36)

Saadi er Gaddafis fotballelskende sønn, som både eier en av de største fotballklubbene i landet og som nå leder det libyske fotballforbundet.

Han hadde en kort karriere (2003/04) som profesjonell fotballspiller i den italienske klubben Perugia, som spilte i Serie A, den italienske toppligaen. Han var også kaptein på det libyske landslaget.

Men han har vært like mye kjent for sin utagerende festing - inkludert bruk av alkohol og narkotiske stoffer - som sitt fotballtalent.

Saadi al-Gaddafi

Saadi Gaddafi med drakten i Perugia.

Foto: GIAMPIERO SPOSITO / REUTERS

Under oppholdet i Italia var han flere ganger i klammeri med det italienske politiet, og han ble til slutt tatt i doping for ulovlig bruk av stoffet nandrolone.

Etter fotballkarrieren har han slått inn på filmbransjen. I sitt første prosjekt skal han ha investert rundt 100 millioner dollar for å spille inn en libysk versjon av en tysk toppfilm.

Av utdannelse er han ingeniør og har opplæring som spesialsoldat. Ryktene sier at han brukte soldater han kontrollerte til å påvirke forretningsavtaler.

Saadi er gift med datteren til en militær toppoffiser, og i forbindelse med opprøret i byen Benghazi skal Saadi, som har militær utdannelse, ha ledet en av troppene som forsøkte å gjenerobre byen.

Også på Saadi er det utstedt internasjonal arrestordre. Han beskyldes for å ha gitt orde om å slå ned demonstrasjonene i landet da de startet.

Han etterforskes også for drapet på en kjent libysk fotballstjerne i 2005. Basheer Al-Rryani, som spilte på landslaget, var offentlig kjent som kritiker av regimet. Saadi skal også ha kommet med trusler om volds- og våpenbruk under sin tid som leder for det nasjonale fotballforbundet.

Saadi befinner han seg i Niger, hvor han sammen med et tredvetalls personer i Gaddafis innerste krets flyktet til i september.

Mutassim Gaddafi og Hillary Clinton

Mutassim Gaddafi var landets nasjonale sikkerhetsrådgiver. Nå skal han være drept.

Foto: ALEX WONG / AFP

Mutassim Gaddafi (36)

Mutassim er oberst i den libyske hæren og var inntil Gaddafi-regimet falt landets sikkerhetsrådgiver.

Det sies at Mutassim for 10 år siden var hjernen bak et kuppforsøk mot faren. Han flyktet til Egypt da kuppet slo feil, men skal etter hvert ha fått tilgivelse og lov til å vende tilbake.

Men det er harde tak i familien, under fraværet i årene 2001-2005, tok en av hans brødre like godt over Mutassims andeler i ulike forretningsvirksomheter og fikk de over på egne hender.

Mutassim regnes på tross av sitt vestlige utseende som en «hard-linjer» og støttes av den tradisjonelle eliten som er imot modernisering av landet.

Han skal visstnok gå særdeles dårlig sammen med storebroren Saif.

Det sies at han i 2008 gikk til det libyske oljeselskapet og bad om 1,2 milliarder dollar til å danne sin egen spesialenhet innefor det libyske forsvaret - i likhet med hva hans bror Khamis leder.

Hvem som til slutt betalte vet ingen, men Mutassim styrer nå sin egen lille gruppe.

Mutassim var regnet som en mulig arvtaker etter faren ved siden av Saif. Men av utenlandske diplomater i landet betegnes han som «ikke særlig smart».

Overgangsrådet bekrefter at Mutassim ble drept sammen med sin far i Sirte da opprørsstyrker erobret Gaddafi-klanens hjemby.

Hannibal Gaddafi (34)

Hannibal Gaddafi

Hannibal Gaddafi har rømt fra landet.

Foto: STR / Reuters

Hannibal er den av sønnene som har skapt størst avisoverskrifter i Europa.

I 2005 ble han pågrepet i Paris, mistenkt for å ha banket opp sin modellkjæreste Aline Skaf på et hotell. Det vanket bot og betinget fengselsstraff.

Et halvt år tidligere ble han tatt mens han fyllekjørte med sin svarte Porsche imot kjøreretningene og mot alle røde lys på Champs-Élysées.

Tre år senere ble han igjen arrestert, denne gangen på Hotel President Wilson i Geneve i Sveits, etter han og hans høygravide kone (samme som kjæresten i Paris) skal ha skamslått to av sine tjenere.

Episoden førte til diplomatisk brudd mellom Sveits og Libya, sveitiske selskaper som Nestle og ABB ble utvist, sveitsiske varer boikottet og flyruter mellom landene innstilt. To sveitsiske forretningsmenn ble holdt tilbake som gisler.

På et G8-møte betegnet far Gaddafi Sveits som en verdensmafia som bør splittes opp og deles mellom Frankrike, Tyskland og Italia.

For under ett år siden var det britisk politi som ble tilkalt av betjeningen på femstjerners-hotellet Claridge's i London etter at de hadde hørt en kvinne rope om hjelp. Ektefellen Aline møtte igjen opp forslått i døra med brukket nese, men nektet å anmelde ektemannen. Ekteparets barn befant seg i suiten.

Han var også kjent for å arrangere gedigne selskaper hvor han fikk artister som Beyonce og Mariah Carey til å opptre - mot kjempehonorar.

Hannibal arbeidet tidligere for Libyas General National Maritime Transport Company – som tar hånd om landets oljeeksport.

Inntil nylig dukket han opp på offisielle bilder ved siden av libyske ministre når store forretningskontrakter av ulike slag med utenlandske selskaper skulle inngås, men det uklart hvilken rolle han egentlig hadde. Han har også militær utdannelse, men han har ikke hatt noen militære posisjoner.

Hannibal skal være blant familien som befinner seg i Algerie. Etterlatt alene hjemme i hans palass i Tripoli, ble en sterkt forbrent etiopisk hushjelp funnet av pressefolk som tok seg inn i huset for å sjekke.

Det skal ha vært kona Aline Skaf som skoldet hushjelpen da hun ikke fikk datteren til å slutte å skrike.

Saif al-Arab Gaddafi (29)

Saif Al-Arab Gaddafi.

Saif al-Arab Gaddafi skal være død.

Svært lite er kjent om Saif, som er Gaddafis yngste biologiske sønn, utover at han har i flere år har studert i Tyskland og er - i likhet med sine brødre - kjent som en festglad type.

Her skal han i 2008 ha fått beslaglagt sin Ferrari på grunn av bilens svært støyende motor på grunn av et ukjent antall rekordstore hestekrefter.

Han havnet også i klammeri med en dørvakt på en nattklubb i Munchen som forsøkte å kaste ut hans kvinnelige følgesvenn.

I tillegg skal ha vært involvert i våpensmugling fra Tyskland til Frankrike og andre mer suspekte forretninger. Som de andre, fikk han en direkte andel av inntektene i landets statsoljeselskap.

Safi al-Arab skal ha blitt drept under en av NATOs flyangrep mot regimets hovedkvarter i Tripoli i mai.

Dette skal være Khamis Gaddafi

Khamis Gaddafi skal ha vært 'den sterke militæren' i familien.

Foto: REUTERS TV / Reuters

Khamis Gaddafi (28)

Khamis er yrkesoffiser og leder sin egen spesialstyrke - 32 bataljon eller «Khamis-brigaden» som den også kalles - slik broren Mutassim ønsket seg. Bataljonen skal ifølge lekkede ambassadedokumenter være den best utstyrte avdelingen i hele hæren.

Den militære opplæringen fikk han i Russland. Sovjetunionen var i mange år under den kalde krigen farens nære allierte, og flere av landets toppoffiserer både før og etter kuppet i 1969, er utdannet der.

Still image from video of a man resembling Khamis Gaddafi, the son of Libyan leader Muammar Gaddafi

Khamis Gaddafi ledet en av landets beste elitetropper.

Foto: REUTERS TV / Reuters

Han skal ha blitt såret under USAs bombeangrep mot Tripoli og Gaddafi i 1986, men ikke hardere enn at han som voksen ble en av landets militærtopper og fremste offiserer.

Khamis - som av sine er en velrespektert militær - er motstander av et mykere og moderne styresett, og støttes av landets tradisjonelle elite.

Heller ikke han stod på godfot med storebroren Saif.

Khamis stod i spissen for å slå ned opprøret da det startet i Benghazi, og som var utløsende for FN-sanksjonene som åpnet for internasjonal våpenbruk for å beskytte sivilbefolkningen.

Den internasjonale straffedomstolen mener Khamis og 32. brigade står bak drapet på et titalls arresterte i Tripoli.

Det er fortsatt ukjent hvor Khamis befinner seg og om han er i live. Han er blitt meldt drept tre ganger, men hver gang har det blitt benektet.

Han skal sist blitt sett i Tripoli i august hvor han sammne med broren Saif delte ut våpen til Gaddafi-lojale.

Den siste meldingen om hans død kom 28. august, da han skal ha bli såret under et slag mellom den Gaddafi-lojale landsbyen Bani Walid og Tarunah. Han skal ha dødd på et sykehus av skadene han pådro seg og blitt gravlagt i nærheten.

Men dette har ingen internasjonale medier lyktes i å få skikkelig bekreftet.

Aisha Gaddafi

Datteren Aisah Gaddafi har flyktet til Algerie.

Foto: STR / Reuters

Ayesha al-Gaddafi (34)

Ayesah er utdannet advokat, og arbeidet i forsvarerteamet til Iraks tidligere diktator Saddam Hussein.

Hun regnes som familiens interne megler, i stridene mellom faren og hans sønner og brødrene i mellom.

Ayesah al-Gadaffi leder ulike organisasjoner og prosjekter som jobber for å bedre kvinners rettigheter og var også FN-ambassadør. Formelt er kvinner og menn likestilt i det revolusjonære Libya, men det er kun på papiret.

Til forskjell fra sine brødre Khamis og Mutassim, støttet hun storebroren i hans reformforsøk og hun har også hjulpet han i arbeidet med forsøket på å forbedre landets renommé i Vesten. Hun ble da også kalt Midtøstens Claudia Schiffer på grunn av sin tilsynelatende likhet med den tyske modellen.

I 2006 giftet hun seg med en fetter av faren som hadde en sentral posisjon i regimet.

Lenge holdt hun en lav profil under opprøret, men ble etter hvert kjørt ut som forsvarer for faren og regimet.

Hun var høygravid da hun sammen med sin mor og noen av sine brødre tok seg til Algerie. Hennes tilstand var medvirkende til at algeriske myndigheter slapp familien inn i landet, og hun har født en datter der.

Ett av hennes andre barn ble drept under Natos flyangrep, som også drepte broren Saif al-Arab.

Hanna

Hanna var adoptivdatteren som døde fire år gammel da USA i 1986 bombet Gaddafis palass i Tripoli.

I forbindelse med en 20-års markering av bombingen i 2006 - kalt en konsert for fred - ble den amerikanske sangeren Lionel Richie sammen med den spanske tenoren Jose Carreras og sopranen Ophelia Sala blant andre, fløyet til Tripoli. Oppgaven var å synge en minnehymne.

Under opprøret kom det frem at det slettes ikke var sikkert at hun i det hele tatt var død. Hun skal ha tatt legeutdannelse i Storbritannia og arbeidet som lege ved Zawiha sykehuset i Tripoli i flere år.

Til forskjell fra sine kolleger hadde hun der et gedigent kontor med lukusutstyr, hvor hun blant annet mottok sin far.

Det er ikke kjent hvor Hanna befinner seg nå.

Milad

Nevø av diktatoren som sies å ha reddet hans liv under bomberegnet i 1986. Er formelt adoptert av Gaddafi, men har ikke hatt noen kjent rolle i regimet.

Ingen vet heller hvor han befinner seg nå.

SISTE NYTT

Siste nytt